Utstilling
15 år med fellesverkstedet Bjørka
2/28/2020
Stikkord:
Hva er Bjørka?
Stiftelsen Bjørka har siden oppstarten i 1998 vært et verksted og atelierfellesskap for billedkunstnere som arbeider med kamerabasert kunst i Oslo. Stiftelsen er ideell og medlemsbasert, hvor brukerne betaler medlemskontingent for å bruke utstyr og fasiliteter som er opparbeidet over 15 år. Vi har nå i tillegg ni atelierer.
Gratulerer med jubileumsutstilling på Oslo Prosjektrom, hvor dere presenterer medlemmers arbeider. Hva får publikum se i utstillingen?
Tusen takk! I utstillingen får man se 21 ”trekkspillbøker” med verk fra 21 av Bjørkas nåværende medlemmer. Vi har laget en bordkonstuksjon midt i rommet og plassert bøkene stående utover 3 bordflater. I tillegg til dette har vi laget en Bjørka Edition, der alle bøkene er lagret i en boks av bjørkefinér. Boksen er designet av Åsmund Wivestad.
I stedet for å fylle veggene med arbeider bak glass og ramme har dere valgt presentasjonsform med trykksaker på bord. Hvorfor ønsket dere å presentere medlemmene på denne måten?
Det er alltid en utfordring å presse mange sammen i et lite rom. Ved å benytte et lite format, med plass til flere bilder komme hver enkelts arbeid bedre til sin rett. Dette er ikke en kuratert utstilling, den er basert på dugnadsarbeid og produksjon på Bjørka. Vi kom frem til visningsformen og formatet underveis gjennom en arbeidsprosess. Det appellerte til flertallet og var interessant og nytt for mange å jobbe med. Vi er i dag veldig fornøyd med innsats og resultat.
I 15 år har Bjørka vært et profesjonelt produksjonssted for kamerabaserte kunstnere, og dere er blant en fåtall steder i Oslo som fremdeles gir kunstnere tilgang til mørkerom for både farge og svart-hvitt, i tillegg til digitallab m.m. Merker dere en fornyet interesse hos kunstnere som ønsker å jobbe med de håndverksmessige sidene ved fotografi?
Fornyet vil vi kanskje ikke si, men heller en jevn strøm med mennesker som trenger et sted å jobbe, utstyr og ønsker tilknytning. Kunstnerne er opptatt av forskjellige aspekter ved håndverket. Men at det blant Bjørkas medlemmer eksisterer et levende engasjement for å jobbe med og utforske fotografiet, både analogt og digitalt, vil en nok se tydelige spor av i utstillingen.
Blant Bjørkas nåværende og tidligere medlemmer er en rekke av Norges mest profilerte kunstfotografer, som Mette Tronvoll, Eline Mugaas, Ane Hjort Guttu, Verena Winkelmann og Hedevig Anker. Blant den yngre generasjonen er kunstnere som Jason Havneraas, Christina Leithe Hansen, Ingrid Eggen blant medlemmene. Er medlemmene og fagmiljøet på Bjørka en like så viktig del av verkstedet som mørkerommene og printerne? Hva kan dere tilby unge nyutdannede kunstnere som ønsker seg inn i et fagmiljø?
Bjørkas medlemmer kjenner nok på litt variert faglig tilknytning siden vi kommer fra ulike utdannelsesinstitusjoner og innfallsvinkler. Men det ligger mye kompetanse i Bjørka som fellesskap, og den deles. Om en er interessert kan en lære mye av hverandre. Et fagmiljø vokser til underveis.
Når en som nyutdannet tar steget ut fra institusjonen for å stå på egne ben mister en umiddelbar tilgang på en god del ressurser og fasiliteter. Bjørka kan nettopp da være et fint sted for mange å engasjere seg. Fåtallet blir værende i 15 år, men vi tror at unntaksvis flertallet, også de nevnte kunstnerne over, har hatt stort utbytte av sitt medlemsskap hos Bjørka.
Utstillingen Bjørka 15 år vises i Oslo Prosjektrom i Platous gate 18 til og med søndag 05.10.2014. Utstillingen er åpen torsdag 15-19, lørdag & søndag 12-17 i hele utstillingsperioden.
Les mer om Bjørka og verksted- og atelierfellesskapets medlemmer på bjorka.org.
Om Oslo Fotokunstskole:
Oslo Fotokunstskole tilbyr to-årig utdanning i fotokunst i hjertet av Oslo. På skolen kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av første år av fotograf utdannelsen er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i både farge og svart/hvitt. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen.
Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.