om oss
Ofte stilte spørsmål
Oslo Fotokunstskole er en fotoskole og en filmskole og har to linjer; Fotokunst og Film- & videokunst.
Kunst- og filmhøgskoler krever av studenter de tar inn at de har et bevisst forhold til det de arbeider med og har tanker om hvor de plasserer eget arbeid i samtidskunsten. Det kreves også at søkere sender praktiske arbeid. Det finnes flere skoler i Norge som tilbyr utdanning for personer som ønsker å forberede seg til å søke til kunsthøgskoler i Norge og utlandet. Navnet forskoler kommer fra dette.
Det koster Kr 41.000,– per semester på dagskolen og Kr 20.500,– på kveldsskolen.
Studentene må sette av penger til papir og film på fotolinjen. Både film og fotolinjen drar på studietur og studentene dekker reisen selv. De får litt reisestøtte av skolen.
Oslo Fotokunstskole er godkjent av Utdanningsdirektoratet under Voksenopplæringsloven kapittel 4. Det betyr at staten betaler mye av skoleplassen din.
Ja skolen gir rett til lån og stipend.
Du trenger ingen forkunnskaper om fotostudier eller filmstudier. De som starter har ulik bakgrunn og vi starter fra begynnelsen både med det tekniske og det som angår fotokunst/filmkunst.
Dersom du har en drøm om å arbeide som fotograf er det ulike retninger i dette faget. Noen utdanninger er mer kommersielt rettet. Oslo Fotokunstskole har en tilnærming til fotografiet innen kunst og samtidskunst og er opptatt av at du skal utvikle ditt eget billedspråk og ikke gå inn i en form rettet mot et marked. Enkelte velger å studere på Oslo Fotokunstskole nettopp av denne grunn selv om de ikke ønsker å arbeide med kunst men ønsker å utvikle et personlig billedspråk.
Analogt fotografi: Da Oslo Fotokunstskole ble startet var det ingen som hadde tatt i bruk digitalfotografiet. Til tross for digitalfotografiets omfang i dag undervises det fremdeles i analogt fotografi og mørkeromsteknikk første året. Men det gis anledning til å løse oppgaver digitalt også første året for de som foretrekker det. Andre skoleår gis det opplæring i digitale teknikker samt i video og fotobok.
Hvis du vil studere film kan det være lurt å ta et år på Oslo Fotokunstskole for å finne ut hvilken retning du skal utvikle deg videre. Skolen legger opp til en fri inngang til faget slik at studentene kan eksperimentere og ikke være bundet til regler og konvensjoner for hvordan filproduksjon skal foregå. Vi ønsker at studentene skal kunne produsere film på egenhånd etter endt studie uten å være avhengig av store budsjetter og dyrt utstyr.
Oslo Fotokunstskole mener det er en viktig prosess i det analoge arbeidet som forsvinner ved å arbeide digitalt. Det kreves tid og tålmodighet, blikket skjerpes. Dette er til stor hjelp i det digitale arbeidet.
Fotoutdanningen er lagt opp med undervisning hver dag fra mandag til fredag. Det gis undervisning i tekniske og kunstneriske sider ved fotofaget. Første året arbeider studentene både digitalt og analogt mens det på andre året er digital opplæring. Undervisningen består av både praktisk og teoretisk tilnærming til fotografi og kunst. Det gis veiledning knyttet til hvert prosjekt av skolens faste lærere eller gjestelærere som alle er yrkesfotografer eller kunstnere som arbeider med fotografi. På andre året undervises det også i video og fotobok.
Skolen er opptatt av at de som blir tatt opp som studenter har et bevisst forhold til hvorfor de velger å studere fotografi på en kunstskole. Men langt fra alle som studerer ved skolen vil bli kunstnere.
Etter endt studie ved Oslo Fotokunstskole er det noen som etablerer seg som selvstendig fotograf enten i Oslo eller andre deler av landet.
Skolens studenter stiller ut minst en gang per skoleår. I tillegg stiller enkelte studenter ut på eget initiativ.
De fleste som studerer på skolen arbeider med kunst, foto eller film i en eller annen form.
Skolen har per i dag ingen ordning for dette, men på skolens årlige utstillinger av fotokunst vil det ofte være mulig å kjøpe fotografier fra studentene.
Ja, skolen starter høsten 2016 opp et deltidsstudie på kveldstid for de som ikke har anledning til å studere på dagen. Dette er ideelt for de som er i jobb/annen utdanning på dagtid. For de som ser etter ulike fotokurs er dette også en mulighet til å virkelig dykke inn i fotografiet på en skikkelig måte over en lengre periode. Les mer her.
Vi tilbyr fotokurs i Oslo. Dette foregår på kveldstid, i helger eller ferier. Les mer om våre kurs her.
Undervisningen gis på norsk med mindre det er en engelskspråklig foreleser. Studenter som prater engelsk kan starte på skolen og få veiledning på engelsk men det undervises ikke på engelsk.
Oslo Fotokunstskole tilbyr bachelorgrad gjennom vårt samarbeid med .. Les mer her.
Det kreves ingen forkunnskaper i fotografi, film eller kunst.
Gjennomsnittsalderen er mellom 20-30 år., men det hender det starter studenter både under 20 år og over 30 år. På kveldsskolen er studentene litt eldre.
Det er undervisning hver dag fra kl. 09:00-15:30. Kveldsskolen har undervisning fra kl. 18:00-21:00 tirsdag og torsdag og mulighet for veiledning mandag og onsdag. Les mer her.
Det undervises i billedforståelse og estetikk, teknikk og i kunst/foto/filmhistorie. Les mer her.