eks-student

OFKS studenter står bak Gullsnitt

Trine Guttulsrød og Guro Sommer møttes som studenter på Oslo Fotokunstskole. Nå arrangerer de Gullsnitt sammen, en av landet viktigste fotopriser. De ønsker bidrag fra både profesjonelle fotografer og nykommere til årets konkurranse. Vi har snakket med Trine og Guro om prisen og om deres tid på Oslo Fotokunstskole.
Tidligere OFKS-student Trine Guttulsrød er partner og produksjonsleder i foto- og filmproduksjonsselskapet Tinagent. Nå arrangerer hun konkurransen Gullsnitt.

Hvem er dere som står bak Gullsnitt?

Vi som arrangerer er Guro Sommer, som er freelance fotograf og grunnlegger av studio/foto fellesskapet GEM, og Trine Guttulsrød, som er partner og produksjonsleder i foto- og filmproduksjonsselskapet Tinagent. Vi møttes på Oslo Fotokunstskole i 2016, og har fulgt hverandre siden det. Det er veldig hyggelig å ha et felles prosjekt med Gullsnitt som vi begge er så engasjert i.

Hva er Gullsnitt?

Trine: Gullsnitt er Norges viktigste konkurranse for fotografer. Konkurransen ble etablert for 30 år siden av fotograf Erik Fuglseth. På den tiden var navnet Utsnitt, og konkurransen var analog. Siden den tid har det vært en stor omveltning i fotobransjen. Guro og jeg tok over arrangøransvaret i fjor, med et ønske om å fornye prisutdelingen og engasjere flere i bransjen. Det ble innsendelsesrekord, og det var fantastisk å samle så mange flinke folk til prisutdeling og fest! Vi gleder oss til å gjenta suksessen!

Tidligere OFKS-student Guro Sommer er freelance fotograf og grunnlegger av studiofellesskapet GEM. Nå arrangerer hun konkurransen Gullsnitt.

Hvem kan delta? Må man være profesjonell fotograf for å sende inn bilder?

Guro: Gullsnitt retter seg hovedsakelig mot profesjonelle fotografer, men har også en egen kategori for nykommere. I fjor var det nyutdannede Torgeir Rørvik som vant «Årets Nykommer», og kort tid i etter ble han signert av Tinagent. Gullsnitt er en unik mulighet for unge fotograftalenter til å få vist seg frem, i tillegg til å være en fin arena for å møte bransjekollegaer. Vi har også en kategori som heter «Personlig Prosjekt». Denne kategorien er ikke oppdragsbasert, og har ingen krav til at fotografiene må være publisert. Her kan du få vist hvem du er og ditt personlige fotografiske uttrykk.

Fra prisutdelingen av Gullsnitt i 2023.

Hvem er juryen og hva ser de etter i søknadene?

Guro: Juryen består av fotografer innen ulike sjangere, redaktører og kreatører. Den ene kreatøren vi har med i juryen er faktisk tidligere OFKS student Torbjørn Havn, som i dag jobber i reklamebyrået Publicis! Det er viktig for oss med et mangfold i juryen, slik at de på best mulig måte kan juryere alle de ulike kategoriene. Bidragene bedømmes på kreativitet, egenart, lyssetting, teknikk og uttrykk.

Når er det prisutdeling og hva skal skje denne kvelden?

Trine: Prisutdelingen går av stabelen 14. mars på Cosmopolite Scene. Kvelden starter med mingling før konferansier Annika Momrak åpner prisutdelingen. Etter vi har delt ut priser i alle de 12 kategoriene fortsetter festen på afterparty. Vi kommer tilbake til dette når det nærmer seg!

Fra prisutdelingen av Gullsnitt 2023.

Dere er begge tidligere studenter på Oslo Fotokunstskole. Hvordan har tiden på Oslo Fotokunstskole forberedt dere til jobbene dere har i fotofeltet i dag?

Guro: Etter tiden på Oslo Fotokunstskolen har jeg sett viktigheten av en kreativ prosess og å ta sjanser. På skolen ble vi eksponert for mye kunst og ble utfordret til å sette ord på egne vurderinger og betraktninger. Det har gitt meg en bedre selvtillit på mitt kunstneriske uttrykk som fotograf.

Trine: Noe av det viktigste jeg har tatt med meg fra skolen er diskusjonene vi ble utfordret til å ha rundt fotografi. Det holder ikke å like, eller mislike et arbeid - man er nødt til å begrunne det nøye. Dette husker jeg var skikkelig ubehagelig i starten da vi skulle dissekere medstudenters prosjekter, men samtidig veldig verdifullt fordi man lærer å sette ord på sitt visuelle instinkt.

LES MER OM GULLSNITT OG KONKURRANSENS KATEGORIER  PÅ GULLSNITT.COM. SEND INN BIDRAG FØR UTVIDET FRIST 01. FEBRUAR.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler