Publikasjon

- Et springbrett for kunstinteresserte

3/30/2023

Stikkord:

Paragone vil gi en stemme til unge kunstinteresserte, i et kunstfelt som kan oppfattes skremmende for unge mennesker på vei inn i det. Vi har snakket med redaktørene Camilla Bomann og Mathea Saric om hvorfor tidsskriftet er en viktig plattform for unge kunstskribenter, og om hvordan du kan holde deg orientert om redaksjonens syn på samtidig og historisk kunst.
Paragones redaktører Mathea Saric (t.v.) og Camilla Boman.

Dere er redaktører i tidsskriftet Paragone. Aller først, hva er Paragone og hva kjennetegner stoffet dere omtaler?

Først og fremst, så er Paragone et kunsthistorisk tidsskrift som drives av (hovedsakelig) kunsthistoriestudenter ved Universitetet i Oslo, men vi vil si at vi også er et slags springbrett for mange unge kunstinteresserte skribenter, og aspirerende kunsthistorikere!

Vi vil også legge til at hva vi er er i konstant endring. Både styret og redaksjonen skiftes hyppig ut, og det er de personene som er med på et gitt tidspunkt som bestemmer hvilken form tidsskriftet tar - derfor endres utseendet på papirutgaven og nettsiden relativt ofte.

Det som allikevel kjennetegner oss og vårt virke, på tvers av perioder, er at vi tilbyr en inngang i et ofte intimiderende felt; å skrive om, og diskutere kunst. Dette er især skummelt når man er ung, og student - eller generelt ikke har gjort det før. Vårt formål er å være en arena for formidling, diskusjon og kunnskapsutveksling blant studenter og unge kunstinteresserte. Vi skriver om både gammelt og nytt i kunstverden, avhengig av hva våre skribenter og bidragsytere finner interessant og relevant på det gitte tidspunkt. Det er derfor stoffet vårt, og tidsskriftet generelt, går gjennom stadig endring. Det er også slik det burde være.

Paragones redaksjon per september 2022.

Hvem er Paragone til for og hvem er dere som står bak tidsskriftet?

Vi er for alle som er interessert i kunst, og i å lese om kunst. Men vi retter oss spesielt mot unge voksne. Dette gjør også at vi forsøker å tilby kreative og utforskende måter å formidle om, og diskutere kunst. Vi har kanskje ikke blitt formet av en slags kanon for å skrive om kunst enda, om man kan ordlegge seg slik. Vi vil at det skal være interessant, og ikke minst gøy, å lese om kunst. Dermed vil vi tilby mer enn en akademisk inngang - ettersom dette kanskje ikke slår an hos alle. Med andre ord, vil vi være tilgjengelig for alle. Men, vi vil også presisere vår stemme som unge kunstinteresserte som spesielt viktig.

Akkurat nå består vi vel av nærmere 35 personer, om vi slår sammen både redaksjonen og styret. Det er mange, men det trengs. Til papirutgavene produseres alle artikler fra skribentene som er med i redaksjonen, og vi gjør alt av design, korrektur og SoMe-arbeid selv. Det er derfor det er godt at selv om vi startet med å kun bestå av kunsthistoriestudenter, så har vi utvidet både redaksjonen og styret. Nå har vi medlemmer som går andre, liknende studier på UiO, samt flere i redaksjonen fra andre utdanningsinstitusjoner. Det er fint at vi har stor variasjon i faglig bakgrunn - dette gjør at vi kan tilby ulike syn på kunsthistorie og samtidskunst, og da blir det produsert mye interessant tekst.

Tidligere utgaver av Paragone fra 2013, 2021 og 2022.

Er det mulig for interesserte å bli bidragsytere til Paragone?

Absolutt! Vi får jevnlig tilsendt materiale fra eksterne bidragsytere, både i form av tekst og visuelle bidrag. Med andre ord, kontakt oss gjerne red@paragone.no!

Hvor kan interesserte lesere få tak i tidsskriftet og hvor ofte kommer det ut?

Vi er alltid tilgjengelig på nett på paragone.no!
 På nettsiden publiseres det jevnlig tekster, i form av utstillingsanmeldelser, artikler og spalteinnhold. Vi kommer også ut med en kunstguide hver uke, der vi velger ut noen interessante kunstneriske og kulturelle hendelser som foregår den gitte uken. Fint å følge med på om man ønsker å komme seg på noen utstillingsåpninger. Vi er også aktive på Instagram, hvor vi legger ut visuelt innhold og oppdateringer når det publiseres nye tekster på hjemmesiden.

Papirutgaven utgis to ganger i året, én utgave i semesteret, og distribueres på diverse kunst- og kulturinstitusjoner rundt om i Oslo. Pluss noen lokasjoner i andre byer i Norge. Noen eksempler er Kunstnernes Hus, Astrup Fearnley, Kunstnerforbundet, Kulturhuset, Nasjonalmuseets Bibliotek, og den neste utgaven vil også være tilgjengelig på Oslo Fotokunstskole! Vi kommer snart med en ny papirutgave, hold utkikk!

LES PARAGONE PÅ PARAGONE.NO, FØLG REDAKSJONEN PÅ INSTAGRAM, OG SKAFF DITT EGET FYSISKE EKSEMPLAR AV TIDSSKRIFTET PÅ KUNSTNERNES HUS, ASTRUP FEARNLEY, OSLO FOTOKUNSTSKOLE M.FL.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler