Utstilling

Fotokollektiv utforsker selvportrettet

11/30/2023

Stikkord:

No items found.
Fotokollektivet A Female Gaze utforsker selvportrettet på visningsrommet Hos Arne. Vi har snakket med gruppens grunnlegger Charlotte Wiig om utstillingen.
Maya Økland - Etter Marthe Ramm Fortun II, 2023.

1. Du og resten av kunstnerkollektivet A Female Gaze er aktuelle med utstillingen SELF-ish på visningsrommet Hos Arne. Hva får publikum se i denne utstillingen?

På Hos Arne viser vi en gruppeutstilling med selvportrettet som overordnet tema. Vi er ti kvinnelige fotografer i gruppen, som har tolket selvportrettet, etter flere måneder med diskusjon og research rundt tematikken. I tillegg viser vi, i det minste gallerirommet, SELF-ish del 1, som er et AI prosjekt - der vi har laget selvportretter med AI verktøy og prøvd å manipulere algoritmene våre.

Verk av Sara Skorgan Teigen fra utstillingen SELF-ish på visningsrommet Hos Arne.

2. Selvportrettet har lenge vært en nær og kjær sjanger for fotografer, og det aller første kjente fotografiske portrettet laget av den amerikanske fotografen Robert Cornelius er et bilde av han selv. Hva er det som fikk dere til å interessere dere for nettopp selvportrettet?

Ingen i gruppen tar selfies, og mange fotografer synes det er svært ukomfortabelt å ta bilder av seg selv. Derfor ville jeg at vi skulle utfordre oss selv, og strekke oss langt utenfor komfortsonen. Det blir tatt 92 millioner selfier hver dag, de aller fleste av jenter og kvinner. Vi lurte på: kunne det være mulig å tilføre noe nytt? Vi har prøvd å gjøre noe annet enn øyeblikksbilder - som kjennetegner selfier. Hvert av de individuelle prosjektene er svært personlige og viser sider ved oss selv som til tider har vært krevende å vise frem. Vi har også spurt: hvem tar man selvportretter for? Seg selv eller andre? Hva velger man å vise frem? Hva velger man å skjule?
Å lage selvportretter har vært vårt mest krevende prosjekt hittil.

Charlotte Wiig - Old.

3. Utstillingen er laget av kunstnerkollektivet A Female Gaze. Hva var det som fikk dere til å etablere dette kollektivet?

Jeg opprettet kunstnerkollektivet under pandemien. Alle jobbene ble kansellert over natta, og jeg fant ut at jeg måtte gjøre noe kreativt og produktivt for å klare meg gjennom denne unntakstilstanden. Jeg savnet å være rundt folk, å bli inspirert, og å samarbeide med andre. Pandemien ble faktisk en gyllen mulighet for meg å gjøre noe som var 100% lystbetont, uten kunder som bestemte hvordan bildene skulle være. Jeg startet med å invitere en gruppe med kvinnelige fotografer, som jeg respekterte høyt. De fleste hadde jeg ikke møtt før, men jeg kjente til deres fotografiske uttrykk.

Ønsket var å skape noe sammen i gruppe, med andre kvinnelige fotografer. Vi ble 11 stykker det første året. Vi har nå holdt på i tre år, og hvert år har vi sluppet til noen nye «stemmer». Det er viktig for meg at det er stor bredde i gruppen, spesielt når det gjelder fotografisk uttrykk. Det er også bredde når det gjelder alder og erfaring, og årets gruppe består av bl.a. av reklame- og motefotografer, kommersielle fotografer, portrettfotografer, i tillegg til kunstfotografer.

Verk av Elen Sonja Klouman fra utstillingen SELF-ish på visningsrommet Hos Arne.

4. Hvem er dere som står bak A Female Gaze?

Jeg er initiativtager og leder for gruppen, og kunstnerne som stiller ut i år er Sara Skorgan Teigen, Maya Økland, Signe Luksengard, Yina Chan, Elen Sonja Klouman, Cathrine Wessel, Trine Hisdal, Rebecca Zeller, Erle Kyllingmark og Charlotte Wiig.

MER INFO OM UTSTILLINGEN SELF-ISH SOM SOM VISES PÅ VISNINGSROMMET HOS ARNEAFEMALEGAZE.COM. UTSTILLINGEN VISES TIL OG MED SØNDAG 03. DESEMBER, MED KUNSTNERSAMTALE LEDET AV LAARA MATSEN LØRDAG 02. DESEMBER KL. 13:00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler