Tidligere student

Fra OFKS til skjønnlitterær debutant

12/21/2020

Stikkord:

Romandebutant og tidligere OFKS-student Fatou Åsbakk tror at bakgrunnen fra kunstfeltet har gjort skrivingen mer trassig. Vi har snakket med Fatou, som alltid har vært opptatt av å tøye medier, om hennes nye bok som ikke nødvendigvis handler om noe.
Romandebutant Fatou Åsbakk. Foto: Therese Hagen

Gratulerer som romandebutant med boken "Været og uvirksomheten". Kan du fortelle litt om boken og hva den handler om?

Tusen takk for det! «Været og uvirksomheten» handler ikke nødvendigvis om noe, men den har en hovedperson og det er Ådne, og vi får et stykkevis innblikk i Ådnes liv og levnet. I romanen befinner Ådne seg midt i førtiårene. Ådne er for det meste i sitt eget selskap og foretrekker det, men han har også to mer eller mindre gode kamerater, og en sønn han ser ganske sjelden etter et samlivsbrudd. Kort fortalt.

Oppslag fra romanen "Været og uvirksomheten".

Du er utdannet fra det visuelle kunstfeltet, først fra Oslo Fotokunstskole og deretter med en mastergrad fra Kunstakademiet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hvordan tror du dette har påvirket skrivingen din?

Jeg tror det kan ha vært med på å gjøre teksten, om ikke direkte visuell, mer fragmentarisk og kortfattet, som i løsrevne stillbilder eller scener fremfor i en større sammenhengende helhet, som en roman ofte kan være. Jeg tror også bakgrunnen min i billedkunsten har gjort mitt forhold til tekst friere, eller kanskje bare trassigere enn om jeg hadde vært utdannet forfatter. I mine visuelle verk opp igjennom har jeg ofte arbeidet motsatt, jeg har for eksempel ikke laget filmer ut fra et manus, eller i iscenesatt den eller den situasjonen, men derimot ment å ha «skrevet» med bevegelige bilder.

Dokumentasjonsfoto fra Fatou Åsbakks tre-kanals videoinstallasjon på MA-avgangsutstillingen i 2019 på Kunstnernes Hus: Forelesning om filmens fremtid, forlagsvirksomhet, litt om Finland og kanskje farsfigurer.

Du har laget bøker helt siden du var forskolestudent på Oslo Fotokunstskole, der avgangsprosjektet ditt "Diasmemoarene" tøyet fotobokmediet gjennom en collagepreget og utforskende kombinasjon av fotografier, håndskrevne tekster, tegning m.m. Siden har du laget en rekke publikasjoner. Hva er det ved bokmediet som gjør at du liker å jobbe i nettopp dette formatet?

Jeg har lenge vært interessert i det å skulle tøye mediene ja, eller la de forskjellige utrykkene jeg arbeider med gli over i hverandre, og ikke så enkelt kunne kategoriseres. Grunnen til at boken er noe jeg ofte vender tilbake til eller dveler ved, er vel at det er litteraturen jeg henter mest inspirasjon fra og hele veien har vært mest opptatt av å arbeide med og rundt, og litteratur kommer jo som regel fortsatt oftest i bokform. Det fysiske aspektet ved en bok synes jeg også er relevant for hvorfor jeg liker å arbeide i dette formatet.

Dokumentasjonsfoto fra Finland.Forestilling av Fatou Åsbakk på KHiO i 2017.

I tillegg til din egen kunstpraksis og forfattervirksomhet grunnla du for noen år siden Valgfri Virkelighetsoppfatning Forlag (VVF). Kan du fortelle litt om dette forlaget og motivasjonen for å starte eget forlag?

VVF er tenkt som en plattform hvor min medredaktør Rikke Sund Carlsen og jeg skal kunne gi ut egne og andres arbeider. Igjen kommer dette med et ønske om å finne en egen form utenfor de bestående institusjoner eller eksisterende kategorier for kunsten, så VVF er altså et forlag som utgir verk under de fire store «fanene» BOK, FILM, LYD og SAK, og innenfor disse igjen vil jeg si det er ganske fritt spillerom for hva vi antar.

Det siste året har vi ikke utgitt så mye men heller utforsket forlaget som institusjon: hva gjør for eksempel et miniatyr kunstbokforlag med sin manglende invitasjon til bokmessen i Frankfurt det året Norge er gjesteland? Jo, de reiser for egen maskin, stiller seg på utsiden og selger sine publikasjoner rett fra innerlommene på frakken. Og hva gjør de når Wikipedia-operatørene ikke vedkjenner forlaget som vesentlig nok for deres leksikon? De publiserer forsøket som et prosjekt, la oss si en SAK på sine egne nettsider. Neste år skal vi nok fokusere mer på faktiske utgivelser igjen, hele ideen om at vår plattform skulle være et forlag og ikke et galleri eller visningsrom var jo vår felles interesse i den fysiske boken og dens potensiale. Men når det er sagt var det også viktig for meg at Været og uvirksomheten ble utgitt på et etablert forlag som Kolon, så får vi heller vente å se om Ådne dukker opp som et lydspor, matiné eller laminert bokmerke på Valgfri Virkelighetsoppfatning Forlag i fremtiden.

VÆRET OG UVIRKSOMHETEN ER UTGITT AV KOLON FORLAG. SE FATOU LESE HØYT FRA BOKEN HER. ROMANEN KAN KJØPES I FYSISK FORM DER BØKER FORHANDLES (F.EKS. TRONSMO), SOM E-BOK ELLER LÅNES PÅ BIBILIOTEKET. FOR MER INFO OM VALGFRI VIRKELIGHETSOPPFATNING FORLAG, SE VVFORLAG.NO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler