eks-student

Fra OFKS til Kunstakademiet

2/15/2024

Stikkord:

Lea Stuedahl ønsker å lage fotografier som er gjenkjennelige, men hvor betydningen er diffus. Nå viser hun sin avgangsutstilling fra masterstudiet på Kunstakademiet. Vi har snakket med Lea om soloutstillingen på Kunstnernes Hus, hva som fikk henne til å begynne med fotografi og tiden hun var student på Oslo Fotokunstskole.
Now it's best in memory - Lea Stuedahl.

Du er aktuell utstillingen "Mind wanders, things fade. I did not begin again, I just began", som er avgangsprosjektet ditt på masterstudiet på Kunstakademiet og vises på Akademirommet på Kunstnernes Hus. Hva viser du i utstillingen?

I utstillingen viser jeg åtte verk som kretser rundt spørsmål knyttet til behovet for å gi det man ser en form for mening og forklaring. Kanskje fordi jeg har tenkt mye på at jeg kan oppleve en forventning rundt fotografiet om at det er noe som skal forstås umiddelbart, følte jeg på en trang til å skape verk som kanskje kan gjenkjennes, men hvor den videre betydningen er diffus og ikke umiddelbart tilgjengelig - eller at den kanskje heller ikke finnes.

Det ligger en tanke om en sirkel av (mis)oppfattelser og meninger, som og reflekteres i tittelen; en slags tråkking rundt i en egen usikkerhet, eller bare klums, i møte med å gjøre seg en egen oppfatning av noe.

Dokumentasjonsfoto fra utstillingen "Mind wanders, things fade. I did not begin again, I just began" av Lea Stuedahl.

Hva var det som gjorde at du begynte med fotografi?

I takt med internett som vokste frem og ble en stor del av min barndom og ungdom, begynte jeg å bruke bilder som en kommunikasjonsform. Det ble vel en slags grobunn, og etterhvert syntes jeg det var noe interessant med tanken om å utforske mulighetene rundt fotografi, som jo er et medium som er ganske lett tilgjengelig og anvendelig, og har ulike konnotasjoner innen både kunst og kultur. Det gir en mulighet til å leke med tråder i flere ender.

Når visste du at du ville utdanne deg innen kunst?

Ganske fort inn i studiene mine på Oslo Fotokunstskole. Jeg trivdes med å ha muligheten til å utforske tanker og ideer fra ulike vinkler, uten regler eller satte forventninger. I begynnelsen føltes mulighetene ganske så uendelige.

Der Brief voller Worte - Lea Stuedahl

Du startet utdannelsen på Oslo Fotokunstskole, før du gikk videre til Akademin Valand i Gøteborg og nå Kunstakademiet i Oslo. I hvilken grad opplever du at tiden på Oslo Fotokunstskole gjorde deg forberedt på videre studier?

De to årene på Oslo Fotokunstskole ga meg et godt teknisk grunnlag og forståelse. Det ga meg også et spillerom for å teste ut ulike tanker og ideer, siden studiet på Oslo Fotokunstskole er lagt opp til kortere og flere prosjektperioder. Dette gjorde at jeg kunne begynne studiene mine på Akademin Valand med en følelse av å være klar for å dyrke og utforske min egen praksis, med en bedre forståelse for hvor den var på vei hen. Jeg satte og pris på de mange mulighetene for samtaler og møter med kunstnere/gjestelærere. Jeg forstod først senere hvor verdifullt og lærerikt sistnevnte var.

Har du ett bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?

Det varierer hele tiden, og går i baner og sirkler. Men det siste året har jeg på ny fått oppheng i den sveitsiske duoen Fischli & Weiss, som jeg for så vidt lærte å kjenne ordentlig i en av de første kunsthistorietimene jeg hadde på Oslo Fotokunstskole.

In the end - Lea Stuedahl

Har du noen tips eller råd til andre som vil utdanne seg innen kunst?

Jeg tror det er veldig nyttig å prate med andre som arbeider med kunst, og som interesserer seg for det. Det er verdifullt i takt med å lære seg selv å kjenne i sine egne prosesser. Litt som nevnt over, hvor mye jeg innså at jeg fikk ut av alle de ulike samtalene jeg hadde med gjestelærere og lærere på Oslo Fotokunstskole. Til syvende og sist må man gjøre seg opp sin egen mening, men andres tanker er like så dyrebare og samtaler med andre er en slags gave å få tilgang på.


UTSTILLINGEN "
MIND WANDERS, THINGS FADE. I DID NOT BEGIN AGAIN, I JUST BEGAN" ER LEA STUEDAHLS SOLO MASTERUTSTILLING FRA KUNSTAKADEMIET I OSLO. UTSTILLINGEN VISES PÅ AKADEMIROMMETKUNSTNERNES HUS FREDAG 16.02. KL. 16:00 – 18:00 OG LØRDAG KL 17.02. 12:00 – 15:00. SE MER PÅ LEASTUEDAHL.COM.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler