Film- og video

– Non-fiction filmen står sterkere enn noen gang

Filmefestivalen MIRAGE byr på fem dager med dokumentarfilm som utfordrer konvensjonene og vektlegger dokumenter som kunstnerisk uttrykksform. Vi har snakket med festival- og programsjef Racha Helen Larsen, sammen med programmerer og filmskaper/filmfotograf Egil Håskjold Larsen om årets program:
Still fra filmen 107 Mothers, som er del av årets festivalprogram. Foto: Mirage

Dere inviterer til et rikholdig program kvalitetsfilmer hentet fra de mest sentrale filmfestivalene over hele verden. Kan dere fortelle litt om årets program og hva dere har sett etter når dere har valgt årets filmer?

MIRAGE handler om å vise at dokumentarfilm er kunstnerisk uttrykksform, og ikke bare en journalistisk. Vi programmerer filmer som håndverksmessig og audiovisuelt er laget på en spennende måte, for det store lerretet. Store cinematiske opplevelser som utfordrer publikum, tar de med på reise og lar de oppleve verden rundt seg på nye måter. Vi leter etter filmer som kan fascinere og trigge nysgjerrigheten hos vårt publikum. Vi ønsker filmer man snakker om etterpå, og over frokosten dagen etterpå. At man får lyst å vite mer, om et tema eller det filmen tar opp, og lar google-fingrene løpe i etterkant av visningene. MIRAGE-filmen skal ikke lære deg noe, eller informere, men gjennom filmspråket la deg oppleve og se.



I tillegg til filmvisninger byr Mirage på en rekke arrangementer under årets festival. Bilde fra arrangement under Mirage 2021. Foto: Mirage

Dette er andre året dere for festivalen, som har som mål å ’slå et slag for dokumentarisk arbeid som kunst’. Hvordan har festivalen utviklet seg siden i fjor?

I fjor var vårt første år, midt under covid, som en mini-festival og lansering av MIRAGE og våre ideer for en ny festival i Oslo. I år har vi 35 internasjonale gjester, et fullspekket bransjeprogram, fire prestisjefylte priser som deles ut og en meget mer oppskalert festival som strekker seg over 5 fullspekkede dager, med både publikum og bransjeprogram. Slik kan man si at 2022 markerer starten på MIRAGE, og viser noe av det som skal bli MIRAGE framover: en lang rekke profilerte internasjonale gjester med de mest spennende filmfotografene, klipperne, regissørene, lyddesignerne og profesjonelle fra alle kreative fagfunksjoner. Fjorårets festival viste oss at det var stor interesse for å vise fram alternativt innhold, og denne typen filmer, og interesse for å forsøke bygge noe rundt bransjen her i Oslo. Ikke minst også at MIRAGEs profil og satsning på håndverket bak filmskaperprosessen har funnet fotfeste internasjonalt som en ny og spennende festival på festivalhimmelen.

Still fra filmen De Humani Corporis Fabrica, som er del av årets festivalprogram. Foto: Mirage

Har dere noen personlige høydepunkter som dere ser ekstra frem til i årets filmprogram?

Er litt inhabil her, men jeg kan si at det er et meget spennende år, med veldig mange bra filmer. Vi har måttet takke nei til utrolig mange fantastiske filmer, og 2022 har vært et spennende filmår, og man ser en klar tendens til at dokumentarfilmen eller non-fiction filmen som kunstform står sterkere enn noen gang. Filmer som utfordrer konvensjonene og skaper de utroligste historier, fortalt på nye innovative måter er gjennomgående. Både hybridfilmer og mer klassiske dokumentarer. Generelt opplever man et utrolig høyt nivå på det håndverksmessige. Kan nevne filmer som Inner Lines, Mother Lode (hvor vi både får på besøk fotograf og regissør), Terra Femme (hvor den Amerikanske MoMA-aktuelle regissøren Courtney Stephens kommer for å holde Live Narration), den helt utilnærmelig fantastiske De Humani Corporis Fabrica (en av årets desidert beste og mest spennende filmer fra Cannes), Cannes-vinneren A Night of Knowing Nothing, i tillegg til en rekke mesterklasser og samtaler som jeg selv synes er veldig spennende. For eksempel Sir Roger Deakins og roundtable diskusjoner Fredag ettermiddag og Heikki Kossi Foley Performance; The Sound Universe of Cinema.

I tillegg til film har dere et arrangementsprogram med konserter og annet. Kan dere fortelle litt om arrangementene som finner sted under årets Mirage?

MIRAGE forsøker være en FESTival, og skape hyggelige sosiale rammer rundt filmer og samtaler. Det hele sparker i gang med en veldig spennende helaften på SALT, med konserter, Live Music Cinema og stumfilm. I alt fire filmer + et fullspekket internasjonalt kortfilmprogram som vises i den store saunaen på SALT. Det hele begynner 17:30 og avsluttes med full party. Men generelt sett er det full fest hver dag, med alle våre samarbeidsbarer; Ingensteds, Khartoum, Dangerous Club, Blå, Bar Lardo, Beer Flag og selvsagt på Vega Scene.



Filmfestivalen Mirage arrangeres for andre gang, fra 12. - 16. oktober. Foto: Mirage

Under årets festival er det et samarbeid mellom Oslo Fotokunstskoles filmlinje og Mirage. Kan du si noe om resultatet av dette samarbeidet?

Det har vært utrolig fruktbart og viktig for oss å samarbeide med utdanningsinstitusjonene i Oslo, og ekstra spennende med Oslo Fotokunstskole, som har vært ufravikelig interessert, nysgjerrig og åpne for alle typer samarbeid. Et samarbeid vi meget gjerne utvikler og spisser videre. Litt av målet med MIRAGEs satsning som en bransjefestival, er å påvirke utdanningene til å være innovative og nyskapende i måten de utdanner sine studenter, og MIRAGE ønsker være med på å vise fram dokumentarisk eller hybrid arbeidsmetode, både innenfor film og fotografi, som en spennende måte å jobbe og uttrykke seg på kunstnerisk. MIRAGE skal også være et springbrett for nye talenter å få møte både norsk og internasjonal bransje, og selvsagt et sosialt møtested hvor man får muligheten til å møte og bli kjent med nye kolleger og samarbeid. 

MIRAGE – ART OF THE REAL ARRANGERES FRA 12. – 16. OKTOBER, PÅ VEGA, BLÅ, INGENSTEDS OG SALT M.FL. SE MIRAGE.NO FOR FULLT PROGRAM. FESTIVALEN ÅPNER ONSDAG 12. OKTOBER PÅ SALT 17:30 – 24:00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler