Utstilling

OFKS-lærer tildelt prestisjepris

6/23/2021

Stikkord:

OFKS-lærer Jenny Rydhagen er mottaker av den høythengende Fotokunstprisen 2021 pålydende 150.000 kroner. Vi har snakket med Jenny om prisen og om hvor viktig eksperimentering og nysgjerrighet er for måten hun arbeider frem bilder på atelieret.
Oslo Fotokunstskoles lærer Jenny Rydhagen er mottaker av Fotokunstprisen 2021. Foto: Kjersti Solberg Monsen

Gratulerer med å ha verket som juryen anser som aller mest betydningsfullt på VårutstillingenFotogalleriet i år! Hvordan oppleves det å motta denne høythengende prisen?

Jeg var veldig fornøyd med bare å få delta på Vårutstillingen og hadde ikke fokusert så mye på at deltakelsen også innebærer nominering til BKHs pris. Derfor hadde jeg overhodet ingen forventninger i den retningen, men da jeg forsto at jeg var mottaker av prisen var det selvfølgelig svært gledelig og en stor ære, og jeg føler meg ydmyk over å motta prisen i selskap med så mange interessante og gode kunstnere.

Vårutstillingen 2021 med Jenny Rydhagens verk til venstre. Foto: Jan Khür

Bildene du viser er dobbelteksponeringer av tekstiler, medet uttrykk som nærmest likner optiske illusjoner. Bildene markerer en ny fase i din måte å arbeide med fotografiet. Er dette en uttrykksform som du har fortsatt å utforske siden du laget verkene i utstillingen?

Jeg kommer ikke nødvendigvis til å arbeide mye mer med optiske illusjoner og dobbelteksponering framover; viktigere for meg i nyere arbeider har det vært å bruke ulike hensiktsmessige teknikker og framgangsmåter som på en eller annen måte undersøker relasjonen mellom persepsjon og fotografi, og som utfordrer betrakterens optiske og erkjennelsesmessige opplevelse av motivet. Denne utforskningen ønsker jeg også å fortsette med videre.

Jenny Rydhagen, Another Story #1, fra Vårutstillingen på Fotogalleriet.

Du har tidligere beskrevet at bildene i Vårutstillingen kom til gjennom "en undersøkende og eksperimenterende tilnærming til det fotografiske mediet". Hvor viktig er denne formen for eksperimentering i ditt kunstnerskap? Og hvordan jobber du helt konkret med dette på atelieret?

De siste årene har jeg ofte brukt atelieret som en slags lab for intuitive undersøkelser med kameraet av ulike materialer og prosesser, hvor jeg drives av en nysgjerrighet på hvordan fotografiet kan representere et motiv, gjennom ulike manipulasjoner og inngrep i den fotografiske gjengivelsen.Jeg er alltid interessert i å eksperimentere med fotografiets plastiske forhold til virkeligheten og liker å ha mye fysisk fotografisk materiale liggende og slenge rundt på atelieret, både negativer og bilder på papir, slik at jeg ved et innfall impulsivt kan lage noe ut av det.

Dette kan komme til uttrykk ved at jeg kan klippe ut former i bilder og henge de opp på en spiker eller få en akutt trang til å klippe i stykker et storformat negativ og omstrukturere det. Så kan jeg legge det til side og la det modnes for kanskje å bli inkludert i et prosjekt senere.

Disse arbeidsprøvene fungerer som en slags åpent formulerte visuelle spørsmål. På mange måter handler disse manipulasjonene av fotografiet om å krangle med mediets åpenbare tilknytning til virkeligheten, det som både tiltrekker meg og frastøter meg med fotografiet. Å eksperimentere med fotografi handler også for meg om å undersøke hva jeg kan gjøre med det for å overskride mine egne forventninger til mediets muligheter.

Jenny Rydhagen, Another Story #2, fra Vårutstillingen på Fotogalleriet.

Hva jobber du med nå om dagen?

Nå har jeg akkurat lagt et høyintensivt år bak meg med studier og eksamener, og har derfor ikke fått vært så mye på atelieret som jeg skulle ønske det siste halvåret. Planen nå er å plukke opp tråden på ulike prosjektskisser som ligger og venter på å bli utviklet videre. Når disse begynner å materialisere seg, vil jeg arbeide mot søknader om utstillingsplass ulike steder. Jeg har også noen flere ting jeg har lyst til å utforske som er relatert til arbeidet som ble vist på Vårutstillingen, så helt ferdig med dobbelteksponeringer er jeg nok ikke.

Jenny Ryhagen, Another Story #3 fra Vårutstillingen på Fotogalleriet.

-

Juryens begrunnelse: De tre fotografiene viser rutenett i forskjellige variasjoner og gir ved første øyekast inntrykk av å være dagligdagse tekstiler. Ved nærmere granskingen skjønner en at fotografiene er lagvise komposisjoner skapt ved hjelp av dobbelteksponeringer. De to lagene produserer en flate som er både strukturert og myk. Med "Another Story #1-3" viser Jenny Rydhagen hun en suveren teknisk kontroll og forener dette med et presist, konseptuelt rammeverk. Resultatet er et verk som setter spor i betrakterens hjerne, hjerte og øye.

OFKS-LÆRER OG KUNSTNER JENNY RYDHAGEN ER MOTTAKER AV FOTOKUNSTPRISEN 2021 PÅLYDENDE 150.000 KRONER. PRISEN DELES UT AV BILDENDE KUNSTNERES HJELPEFOND TIL EN DELTAKER I VÅRUTSTILLINGEN SOM ARRANGERES AV FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER PÅ FOTOGALLERIET.

 

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler