Utstilling

Signe Marie Andersen skildrer Europa i endring

8/11/2020

Stikkord:

No items found.
I utstillingen Walking Through skildrer Signe Marie Andersen et Europa der tanken om et fellesskap står for fall. Vi har snakket med Signe Marie om utstillingen og hennes siste bok Visitors:
Utstillingsaktuelle Signe Marie Andersen

Du er aktuell med utstillingen Walking Through på Buskerud Kunstsenter i Drammen. Hva viser du i utstillingen?

Jeg viser 18 fargefotografier tatt de siste 3 årene på reiser, en video som har tittelen Man and the mass og en liten bronseskulptur. De fleste av arbeidene er et utvalg fra boken Visitors som kom ut i fjor høst. Videoen, skulpturen og enkelte av bildene er tatt i etterkant av bokprosjektet, men jeg har satt det sammen for å gjøre det til et eget helhetlig verk, som utgjør utstillingen Walking Through.

Signe Marie Andersen - The Breakers cafe

Bildene dine blir ofte beskrevet som iscenesatt fotografi, men i utstillingene dine kan bildene vel så ofte leses som født ut av skjæringspunktet mellom det spontane og det iscenesatte. Kan du si noe om hvordan du benytter deg av iscenesettelse og det ikke-planlagte i ditt arbeid?

Jeg bruker begrepet iscenesettelse i utvidet forstand, altså jeg tenker scenisk ved at enten lyset treffer slik at det kan se lyssatt ut, som scenografi, eller at personene i bildet kunne ha vært iscenesatt av meg. I dette prosjektet har jeg søkt etter scener som kunne vært iscenesatt, men som altså er naturlige. Det er tiden, det å vente som gjør at det sceniske oppstår. Jeg må være på rett sted til rett tid, over tid. Jeg velger meg en plass og venter på hendelser. Rammen er sånn sett satt på forhånd.

Signe Marie Andersen - Trieste cafe

Flere av bildene i utstillingen er fotografert under reiser i Europa og USA, og i utstillingens pressetekst fremheves det at bildene og situasjonene de viser til formidler "stemninger som er en del av vår samtid". Hvilke stemninger er det du har jobbet med i dette prosjektet?

En type stemning som antyder noe gjenkjennbart ved dagens samfunn. Jeg har lett etter scener og mennesker som kan formidle de stemninger jeg opplever som utpreget i vår samtid. Et Europa sterkt preget av at fellesskapstanken står for fall, hvor skillet mellom fattig og rik vokser.
Den eksistensielle ensomheten som finnes i alt og alle blir tydelig i en verden i oppløsning.

Signe Marie Andersen - Wetherspoons pub.

Flere av fotografiene kommer fra boken Visitors, som ble utgitt på forlaget Teknisk Industri i fjor høst. Kan du fortelle litt om denne utgivelsen?

Boka Visitors var utgangspunktet for hele prosjektet. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på dette prosjektet som en utstilling. Jeg hadde fokus på at jeg skulle tenke presentasjon i bok denne gangen. Derfor jobbet jeg på en litt annen måte, jeg fotograferte alt med mitt lille Sony digitalkamera, noe som var en utfordring for meg som stort sett har jobbet analogt, men det gjorde at jeg følte meg friere og ble mer usynlig i byrommet.
Jeg reiste tre dager til byer jeg ikke hadde vært i før, stort sett i Europa. Jeg gikk ut i byrommet og ventet på scener, jeg gikk til offentlige steder der mennesker ofte oppholder seg og fant meg en posisjon, som en jeger på en måte.

Forfatteren og dramatikeren Arne Lygre har skrevet teksten i boka. Samarbeidet mellom Arne Lygre og meg oppsto på et tidspunkt da vi begge var i oppstarten av hvert vårt nye prosjekt. Hans tekst, som er skrevet i sammenheng med hans siste teaterstykke: Meg nær, handler om møte mellom to fremmede mennesker på en kafe.

Signe Marie Andersen - Escalators

UTSTILLINGEN WALKING THROUGH AV SIGNE MARIE ANDERSEN VISES PÅ BUSKERUD KUNSTSENTER I DRAMMEN I PERIODEN 19.08. - 13.09. UTSTILLINGSÅPNING 19.08. KL. 19:00-20:30.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler