Film- og video

Vil du lage film?

Drømmer du om å lage film? Oslo Fotokunstskole tilbyr filmutdannelse hvor du lærer alle grunnleggende kunnskaper om å lage film- og videokunst - heltid eller deltid på kveldstid. Vi har snakket med lærer og videokunstner Sabina Jacobsson om utdanningen som tar imot søkere for oppstart til høsten. Les om utdanningen og søk opptak i dag:
Stillbilde av eksamensfilmen til OFKS-student Anlin Liland.

Du er lærer på Oslo Fotokunstskoles utdanning for Film- og videokunst. Kan du fortelle litt om hva studentene lærer på denne utdanningen?  

Dette er en veldig spennende utdannelse der vi hjelper studenter som er interessert i bevegelige bilder med å finne sitt individuelle språk og uttrykk gjennom å utforske muligheten til å blande tradisjonelle filmteknikker med kunstneriske, eksperimentelle og konseptuelle metoder. De lærer også å samarbeide i grupper med de forskjellige rollene som er i en filmproduksjon. Etter dette året kan de som ønsker søke videre til alt fra kunsthøyskoler til filmskoler, eller så kan de begynne å jobbe direkte innen filmproduksjon.

Stillbilde fra eksamensfilmen til OFKS-student Ludvig Gerner.

Det finnes flere ulike filmskoler. Hvordan skiller Oslo Fotokunstskoles filmlinje seg fra de øvrige norske filmskolene?  

Vi er en ettårig skole (eller to-årig på deltid, kveld) som fokuserer på grunnleggende kunnskaper innen kamerabasert filmkunst. Det er det kun vi som har, som jeg vet om i Norge. Og ved å arbeide med de fleste områdene som skal til i de ulike fasene i å lage film, ved å se og diskutere film, ved å utforske muligheten til å bryte tradisjonelle dogmer ved filmproduksjon, er intensjonen at de etter endt studie skal kunne arbeide videre i dette, på egenhånd enten i videre studier eller egen produksjon eller i samarbeid med andre.

Stillbilde fra eksamensfilmen til OFKS-student Augustus Moltubakk.

Det er mye man skal mestre for å lage film, alt fra manus, regi, klipp, lyd m.m. Kan du si noe om hvordan studentene jobber hands-on for å lære håndverket som ligger bak å lage film?

Vi introduserer hver periode og sjanger med forelesninger og tekniske metoder. Vi tror på «learning by doing» metoden, så vi lar studentene få rask tilgang til utstyret for å prøve ut på egen hånd de oppgavene vi gir til de i begynnelsen av hver periode. Vi inviterer gjestelærere hver uke med spesialkunnskap om de ulike sjangrene, metodene  og teknikkene vi arbeider med. De bidrar med veiledning og deler sine erfaringer med studentene, i tillegg til de faste lærerne.

OFKS-lærer og videokunstner Sabina Jacobsson.I løpet av skoleåret lager studentene mye film. Kan du fortelle litt om de ulike prosjektene studentene jobber med i løpet av utdanningen?

Vi legger opp til at studentene skal få mest mulig kjennskap til de forskjellige sjangrene innen film- og videokunst. Som for eksempel dokumentar, fiksjon, musikkvideo, videokunst, analog film m.m. Vi har også tematiske kurs for å hjelpe studentene å finne sin egen kunstneriske stemme. I løpet av året får studentene en bred forståelse for filmfaget og de ulike rollene på et filmsett.

Må man ha forkunnskaper fra film for å starte på utdanningen?  

Nei, du trenger ikke å ha forkunnskap for å søke til oss, men det er en fordel at du har prøvd deg på foto og film for å få mest mulig ut av utdanningen. Men det er ikke en forutsetning. Vi ønsker studenter som er åpne og nysgjerrige på faget, jobber hardt og er ivrige etter å lære.  

SØK PLASS PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLES LINJE FOR FILM- OG VIDEOKUNST I DAG. LES MER OM UTDANNINGEN PÅ SKOLENS HJEMMESIDE OG TA KONTAKT MED OSS HVIS DU ØNSKER Å VITE MER OM UTDANNINGEN. SE STUDENTENES EKSAMENSFILMER I AVGANGSUTSTILLINGEN SOM ÅPNER PÅ DET GAMLE BIBLIOTEKET (EX-DEICHMAN) TORSDAG 08. JUNI KL. 16:00, OG ER ÅPEN FREDAG 09. JUNI KL. 12:00-16:00 + LØRDAG 10. JUNI KL. 12:00-14:00. AVGANGSUTSTILLINGEN VISER EKSAMENSPROSJEKTENE FRA SKOLENS STUDENTER PÅ DE TO LINJENE FOTOKUNST OG FILM- OG VIDEOKUNST. I TILLEGG STILLER SKOLENS FØRSTEÅRSSTUDENTER I FOTOKUNST UT I ÅRSUTSTILLINGEN I OSLO FOTOKUNSTSKOLES LOKALER (WALDEMAR THRANES GATE 84) 08. JUNI KL 20:00 + 09.06. - 11.06. KL 12:00-17:00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler