Utstilling

Witkin på Lumina Gallery

11/17/2021

”- Fotografiene er hjemsøkende og vakre, groteske, men dristige i sin trass – en grusom skjønnhet som er like overbevisende som den er tabu.” Vi har snakket med Anette Skuggedal fra Lumina Gallery om utstillingen de viser med den amerikanske fotografen Joel-Peter Witkin.
Joel-Peter Witkin, Face of a Woman, 2004, From the Photographic Works series. Courtesy of Lumina Gallery

Dere viser for øyeblikket en utstilling med den amerikanske fotografen Joel-Peter Witkin. Kan du fortelle litt om denne utstillingen?

Joel-Peter Witkin (f. 1939 -), er en samtidskunstner som setter fokus på menneskets tilstand i historisk kontekst. Witkins fascinasjon av mennesker og deres kroppslighet har inspirert verk som konfronterer våre følelser og samfunnets tabu om hva som er normalt, eller anstendig. Ved bruk av referanser til kunsthistorie, religiøse symboler, og symboler fra fortiden, feirer Witkin vår historie samtidig som kunsten stadig redefinerer sin nåværende kontekst.

Joel-Peter Witkin, Humor and Fear, New Mexico, 1999, From the Photographic Works series. Courtesy of Lumina GalleryDere har vist Joel-Peter Witkins bilder i gruppeutstillinger, og dette er galleriets første solopresentasjon med kunstneren. Hvem er Joel-Peter Witkin og hva vil du si at kjennetegner bildene hans?

Witkin er en kompleks kunstner. Hans verk referer til en dyp lidenskap i han for kunsthistorie, religionshistorie, mytologi, samt for å skape sine tableaux som utfordrende statements.

Hans konstante referanser til malerier fra kunsthistorien, inkludert verkene til Picasso, Balthus, Goya, Velásquez og Miro, er bevis på hans behov for å skape en ny historie for seg selv. Joel-Peter Witkin lar oss se inn i hans skapte verden, som er både skremmende og fascinerende, mens han forsøker å demontere våre forutinntatte forestillinger om seksualitet og fysisk skjønnhet, og gjennom hans bilder får vi en større forståelse for menneskelig forskjell og toleranse.

Joel Peter Witkin, Leda giving her lover a condom, 2011. Courtesy of Lumina GalleryBeskrivelser som ’grotesk’,  ‘makaber’ og ‘sjokkerende’ går igjen i omtaler av Witkins fotografier. Synes du selv at dette er mørke eller dystre bilder?

Jeg ser på Witkin på ulike måter. Fotografiene er hjemsøkende og vakre, groteske, men dristige i sin trass – en grusom skjønnhet som er like overbevisende som den er tabu. I de mange lagene finnes det og humor for å kunne provosere, for å fortelle en annen historie. Som i historien rundt bildet ’Leda Giving Her Lover a Condom, New Mexico, 2011’, der referansene til gresk mytologi er klare, men hvor tittelen foreslår en annen retning inn i denne historien. (Se historiske avbildninger av og les mer om den greske myten her).

Joel-Peter Witkin, First Casting for Milo, 2004, From the Photographic Works series. Courtesy of Lumina Gallery

Lumina Gallery holder til i lokalene til Røverstaden i Vika. Hvordan besøker man dere hvis man vil se utstillingen? Og hva har dere av andre utstillingsplaner fremover

Vi har ulike eventer i Lumina Gallery fremover. Vi bytter ut Witkin over helgen, 18. – 22. november, med en kunster som vi ønsker velkommen til galleriet, den franske kunstneren Éric Antoine.  Han skal ha en utstilling og book launch av USEFUL LIES den 20 november (mer info her).

Fra onsdag 24. november er utstillingen med Witkin åpen igjen, ut året. Torsdag 25. november inviterer vi til filmet artist talk med Witkin i samtale med Catherine Edelman i hans studio.

Lumina Gallery er en del av Røverstaden, og utstillingen våre er åpne hverdager i Røverstadens åpningstider, onsdag – fredag fra 12-18, og ellers etter avtale. Om man vil ha en omvisning så er det bare å ta kontakt med oss, og følg oss gjerne på facebook og instagram.

UTSTILLINGEN MED JOEL-PETER WITKIN VISES UT ÅRET PÅ LUMINA GALLERY. GRATIS PÅMELDING TIL FILMET ARTIST TALK MED WITKIN OG CATHERINE EDELMAN 25. NOVEMBER HER.

Joel-Peter Witkin, The History of Hats in Art, Rembrandt (Balenciaga crisscross felt hat), 2006, From the The History of Hats series. Courtesy Lumina Gallery

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler