fotobok

Alvengs hagemeditasjoner

2/25/2020

Over seks år har kunstfotograf Dag Alveng fotografert en liten, men helt spesiell hage i Østfold. Denne uken viser han det omfattende prosjektet i to utstillinger i Oslo og i fotoboken «Wilse- The Humanist and His Lab». Vi har snakket med Alveng om en fotografisk reise til barndommens mysterier, hva han ser etter når han fotograferer og om jakten på eksepsjonell trykkvalitet for fotobøker:

I ditt siste prosjekt har du fotografert en ganske spesiell hage, Jacob Nicolaj Wilses hage på prestegården i Spydeberg. Hvem var Wilse og hva er det som gjør nettopp denne hagen så interessant å fotografere?
Jakob Nicolaj Wilse (1736-1801) var en utrolig begavet og nysgjerrig mann. Han var naturforsker, biolog, økolog og forfatter – for å nevne noe. Han studerte kultur og natur, dyrket blomster, alte opp fisk, undersøkte været, skrev bøker og brevvekslet med naturforskeren Carl von Linne.
Wilses verden var hagen. Han anla han en stor og bugnende hage som fortsatt eksisterer i Spydeberg. Her undersøkte han planter og kretsløp. I denne hagen har jeg vandret og fotografert i flere år.
Bildene i denne boken er meditasjoner over Wilse – og over naturen. Jeg har gått i Wilses fotspor og som han har jeg studert årstider, vær og landskap. Som han har jeg filosofert over løv og mose, blomster og grener. Det er blitt en reise tilbake til barndommens mysterier og gleden over naturen vi bor i.

Dag Alveng – Lange skydder over Langdammen, 2009.

I arbeidet med utstillingene og boken har du møysommelig fotografert hagen over seks år og i perioder bodd i området, for å observere og registrere endringene som følger med årstidene. Kan du fortelle litt om hvordan du jobber når du fotograferer, hva du ser etter og hvilke situasjoner som gir de gode bildene?
For meg er det å fotografere en slags form for meditasjon. Jeg starter med å prøve å nullstille meg. Så ser jeg meg rundt med ett øye – og ser hva som skjer.

Når du nå viser dette store prosjektet for publikum er det i intet mindre enn to utstillinger og en bok. Hvor omfattende er materialet du nå sitter på? Er prosjektet avsluttet, eller er hagen i Østfold blitt til et livsprosjekt for deg?
Prosjektet er definitivt avsluttet, det har vært en utfordring å lage en hel bok og to utstillinger fra en liten hage. Jeg ønsket denne utfordringen, det har vært fint å måtte presse seg selv. Prosjektet er som å koke suppe på en spiker, det har tatt tid og krefter, men når enden er god er som kjent alt godt.

Dag Alveng – Bjørk, 2014.

Boken «Wilse- The Humanist and His Lab» utgis i forbindelse med de to utstillingene, og det ryktes at dette er en praktbok med svært høye krav til produksjonen. Kan du fortelle litt om boken og prosessen bak dens tilblivelse?
Helt fra starten tenkte jeg bok, og Oktober Forlag og Fritt Ord var med på det. Etterhvert fikk jeg støtte også fra andre steder, men tenkte en tynn, billig bok. Så støttet Østfold Fylkeskommune prosjektet, og det ga oss muligheten til å trykke hos det trykkeriet som er mitt førstevalg: Meridian Printing, Rhode Island, USA. De leverer en helt eksepsjonell trykkvalitet. Anne Brun, kreativ leder i D2, har laget design og Cathrine Narum har vært redaktør. Det har vært fantastisk å jobbe med så flinke folk.
Det er ikke mulig å trykke svarthvitt bilder godt i fire farger, det blir alltid ett fargestikk. «Wilse- The Humanist and His Lab» har både farge og svarthvittbilder og er derfor trykket i fem farger, firefarger og duplex eller duotone, svart i firefarger er brukt sammen med en svart til, til svarthvittbildene som dermed blir trykket med to svarte farger.

Dag Alveng – Mjødurt, 2009.

Samtidig som utstillingene vises i Oslo deltar du også i utstillingen «Land Meets Water – European and American Photography from 1860 to the Present», i godt selskap med store navn som Edward Weston, Lee Friedlander, Minor White, Olafur Eliasson, Robert Adams, Andreas Gursky m.fl. Har det vært en travel vår? Hva er planene for tiden fremover?
Jeg har stort sett jobbet hver eneste dag siden november, bortsett fra julaften og 1. nyttårsdag, og en dag i påsken. Jeg har vært ekstremt stressa. Etter 4. juni har jeg INGEN planer. Det blir spennende.

Dag Alveng – Gul Iris, 2009.

Utstillingen ”Humanistens naturlaboratorium” åpner på Nasjonalbiblioteket torsdag 4. juni kl. 17.00.
Utstillingen ”Wilse – The Humanist and His Lab” åpner på
Galleri Brandstrup torsdag 4. juni kl. 19.00.
Boken «Wilse- The Humanist and His Lab» utgis av Forlaget Oktober.

Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å
studere foto? Oslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i farge og svart/hvitt, fotostudio, scanner, printer med mer. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. med god tilgang til skolens digitale verksteder. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på
Facebook.
Følg skolehverdagen på vår
Instagram.

Liknende artikler