fotobok

Vil du gi ut fotobok?

Har du en drøm å utgi fotobok? Gjennom prisen Nordic PhotoBook Award ønsker Fotogalleriet forslag til prosjekter som kan samles mellom to permer, og lokker med 200.000 kroner og samarbeid med en internasjonalt utgiver. Vi har snakket med Fotogalleriets kunstneriske leder Antonio Cataldo om prisen.
Antonio Cataldo, kunstnerisk leder på Fotogalleriet, relanserer prisen Nordic Dummy Award under navnet Nordic PhotoBook Award, og lokker med et produksjonsbudsjett på 200.000 kroner og utgivelse på et internasjonalt forlag. Foto: Julie Hrnčířová/Abrakadabra Studio/Fotogalleriet

Hva er Nordic PhotoBook Award og hva består prisen av?

Nordic PhotoBook Award er et publiseringsprosjekt. Vi inviterer kunstnere, kuratorer eller bokredaktører som jobber med bilder til å sende inn forslag til bokutgivelse. Prisen gjør det mulig å jobbe med et profesjonelt forlag for å ferdigstille en bok. Vanligvis presenterer en kunstner en ferdig mock-up for en bok, også kjent som en dummy. Vi har fornyet dette formatet for å ha en prosess som ligger nærmere prosessen rundt en bokutgivelse, og ber om prosjektforslag i stedet for en fysisk dummy. På denne måten kan vi med utgangspunkt i et eksisterende materiale en kunstner, kurator eller redaktør har samlet gjennom årene sammen diskutere den beste måten å realisere dette i en bok, med støtte fra et profesjonelt forlag. Tilskuddet på 200.000 kroner går direkte til å utgi boken og betale kunstneren/fotografen et honorar.

Fra offentliggjøringen av vinneren av Nordic Dummy Award 2016, Katarina Skjønsberg med boken "Be Good To Yourself". Prisen deles ut av Stephanie von Spreder (tidligere kunstnerisk leder på Fotogalleriet) og tidligere juryleder Marie Sjøvold. Foto: Fotogalleriet

Hva ser dere etter og hvem kan delta i konkurransen?

Prisen er åpen for alle utøvende kunstnere fra Norge eller med norsk statsborgerskap, inkludert Sápmi, som arbeider med bilder og visuell kultur som hovedverktøy. Det er ingen grenser for hvem som kan søke. Vi ser etter prosjekter som snakker om nået og viktige emner å diskutere i dag, da vi lever i opprørte tider. Fotografi har alltid hatt et utrolig sosialt engasjement for å registrere og revurdere sosiale spørsmål. Det er ingen begrensning på hvem som kan søke og med hva.

Hvilken status har den fysiske fotoboken i dag?

Fotoboken har en ganske etablert posisjon innen fotokretser og mange spennende forlag. Fotoboken som et objekt har en akseptert status. Men det er også viktige bekymringer knyttet til bærekraft, og vi ønsker å vurdere flere problemstillinger samtidig som vi støtter utgivelsen av en ny bok om hvordan disse bøkene kan bidra til globale diskusjoner.

Når det er sagt, er kunst en motor for endring, og små gester kan noen ganger være mer verdifulle enn store gester. Derfor er vi åpne for å lytte til mange forskjellige stemmer, som foreslår at vi ser på verden med nye øyne ettersom bilder er overalt, men hovedsakelig diktert av store dataselskaper. Å tenke nytt om visuell kultur er allerede en dissident gest.

Terje Abusdal, som underviser på Oslo Fotokunstskole, vant Nordic Dummy Award 2017 med boken "Slash & Burn". Foto: Fotogalleriet

Må forslagene være nye fotoprosjekter?

Nei. Boken har et internasjonalt omfang, og vi er åpne for prosjekter som kanskje allerede har vært presentert i utstillinger eller andre formater, men som ennå ikke er publisert i en bok. Vi er også tilgjengelige for å vurdere prosjekter som allerede kan ha blitt publisert – for eksempel på norsk eller som er utsolgt – som kan trenge en ny sirkulasjon i et gjennomtenkt format.

Hva må interesserte søkere sende inn for å bli vurdert i konkurransen?

Søknaden er veldig enkel. Vi ber om noen avsnitt for å forklare prosjektet og noen bilder for juryen for å visualisere bokens innhold. Vi forventer at den som sender inn prosjektet har høyoppløselige bilder for hånden slik at prosessen med å utarbeide en bok hos forlaget kan gå raskt, men vi krever ikke innsending av høyoppløselige bilder i den første fasen av prosessen.

NORDIC PHOTOBOOK AWARD (TIDLIGERE KJENT SOM NORDIC DUMMY AWARD) HAR SØKNADSFRIST 01. JANUAR OG DET ER GRATIS Å DELTA. VINNERBOKEN UTGIS I SAMARBEID MED FORLAGET SPBH EDITIONS. SØKERE MÅ SENDE DIGITAL SKISSE TIL PROSJEKTFORSLAGET. FOR MER INFORMASJON SE FOTOGALLERIET.NO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler