OFKS Utstilling

Avgangsutstilling i det gamle biblioteket

Oslo Fotokunstskole inviterer til avgangsutstilling preget av eksperimentelle og utforskende tilnærminger til fotografi. Vi har snakket med Behzad Farazollahi, som har jobbet med studentene mot avgangsutstillingen, om hva publikum kan vente i årets utstilling.
Verk av Wietse Thomas, som er avgangsstudent på skolens linje for fotografi.

Oslo Fotokunstskoles avgangsutstilling åpner 25. mai på Det Gamle Biblioteket (tidligere Deichman hovedbibliotek), og du er ansvarlig for utstillingen til avgangsklassen på fotolinjen. Hva kan folk forvente å få se i utstillingen og hvordan er det å stille ut i det tidligere hovedbiblioteket?

Studentene har jobbet veldig sammensveiset og samarbeidet veldig bra i år. Dette er noe jeg setter veldig pris på i en klasse der man inspirere og hjelper hverandre i deres prosjekter. Tematisk blir dette en veldig variert utstilling, men det som er fellestrekk er deres søken om forståelse av eksistensialistiske temaer som omhandler det å forstå seg selv som individ i en større sammenheng. Slik jeg ser det er dette en sunn og naturlig kunstnerisk prosess for elevene hvis man setter det i sammenheng med alt det som har skjedd de siste årene, og det politiske vi opplever på verdensbasis i dag. 

Når åpner utstillingen og kommer det til å skje noe på åpningskvelden?

Utstillingen åpner onsdag 25. mai kl. 18:00 og det vil være noe performance på åpningskvelden. Så beveger vi oss videre til et sted for å fortsette feiringen utover kvelden. 

Verk av Sivert Jølstad, som er avgangsstudent på skolens linje for fotografi.


Er det noen tendenser å spore blant årets studenter i hvordan de tilnærmer seg fotografiet?

Absolutt. Men det handler like mye om hvordan de ikke forholder seg til fotografiet. De er veldig eksperimentelle og utforskende på å blande medier der installasjon, video, tekst og performance er blandet med fotografi. Utover dette får publikum selv komme og se, og oppleve hvilken tilnærminger dette gjelder. 

Verk av Thea Grindberg Løkke, som er avgangsstudent på skolens linje for fotografi.
Oslo Fotokunstskole er den eneste skolen i Norge som utelukkende spesialiserer seg på kamerabasert kunst med linjer innen både fotografi og film/video. Hvor viktig er det å ha denne typen skoler som gir et frirom for å eksperimentere og utvikle et kunstnerskap i et tidlig stadium?

Jeg mener OFKS har en stor rolle i det å bevare den analoge fotografiske tradisjonen som ingen andre kan tilby, der det er tilrettelagt for fremkalling av både svart/hvitt og fargefilm, og analog printing. Dette setter OFKS helt i særklasse når det gjelder fotomediet. Det andre som er felles for både video og fotolinjene, og som også er viktig for elevenes utdanning, er at lærerne er aktive samtidskunstnere. De får også ha workshop og ukentlig foredrag av gjestelærere som er blant landets mest aktive og prominente kunstnere. 
Slik sett får de input og inspirasjon fra øverste hylle. Å ha disse mulighetene på skolen, og veiledere som er aktive kunstnere, gir absolutt en grunnlag for å kunne jobbe eller utdanne seg videre som fotokunstner, men som alle andre kunstskoler er det mest opp til studenten selv å kunne eksperimentere, lære, utforske og produsere. 

Verk av Sem Svoni, som er avgangsstudent på skolens linje for fotografi.


Hvis du måtte gi ett råd til avgangsstudentene som nå skal videre i deres utvikling som kunstnere og fotografer, enten til høyere kunstnerisk utdanning eller annet, hva ville det være?

Som den persiske poeten Rumi sier: "How can your mirror be polished, if you are irritated by every rub".
Det handler om å være tålmodig og ha en prosess som går over tid og ikke er jagende etter kjappe og kortsiktige løsninger og belønninger. Kunsten med å være kunstner er å komme seg gjennom perioder hvor man ikke er inspirert. 

OSLO FOTOKUNSTSKOLES AVGANGSUTSTILLING 2022 VISES PÅ DET GAMLE BIBLIOTEKET (TIDLIGERE DEICHMAN HOVEDBIBLIOTEK, ARNE GARBORGS PLASS 4). VERNISSASJE ONSDAG 25. MAI KL 18:00 - 23:00. UTSTILLINGEN ER ÅPEN 26. - 29. MAI KL. 12:00 - 17:00. SE EVENT PÅ FACEBOOK FOR MER INFO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanningeller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler