Bli kjent med

Bli kjent med: Einar Mølmann Fuglem

4/14/2023

Einar Mølmann Fuglem startet å fotografere gjennom en interesse for snowboard og skateboard. I vår viser han verk på Copenhagen Photo Festival, og vi har snakket med Einar om veien hans inn i kunst, interessen for fotografiske klisjeer og tiden som stundet på Oslo Fotokunstskole og HDK-Valand i Gøteborg.
Einar Mølmann Fuglem. Foto: Ukjent turistfotograf, Paris 2023

Hvordan kunst lager du?


I kunstnerskapet mitt er jeg opptatt av bildene som sirkulerer i vår visuelle kultur. Fotografiene jeg lager henvender seg til betrakterens egne billedbank ved at de tar utgangspunkt i generiske bildetyper som produkt- og illustrasjonsfoto. De siste årene har jeg hovedsakelig arbeidet med stilleben og objektfotografi med utgangspunkt i hvordan bilder fabrikkeres og konsumeres.

Einar Fuglem - White T-Shirt on Baby Blue Backdrop, 2022. Fra utstillingen Illusive Illusions, MELK, Oslo, 2022.

Du skal være med på Copenhagen Photo Festival i juni. Kan du fortelle litt om dette og hva du ser for deg presentere der?

Jeg har vært en del av ATLA de siste seks månedene. Det er et nordisk mentorprogram for fotografi hvor målet er å fremme unge nordiske kunstnere som arbeider med kamera. Sammen med tre andre kunstnere skal jeg presentere nye arbeider under Copenhagen Photo Festival i juni.

Gjennom dette initiativet har jeg hatt samtaler og veiledninger med blant annet Behzad Farazollahi, Jenny Nordquist og Alex Avgud. Til utstillingen har jeg utviklet en serie fotografier av interiørvennlige tørkede strå. Jeg har vært spesielt opptatt av hierarkiet bilder settes i, og hva slags status vi tillegger dem. Jeg syns det er spennende å se hva slags lesninger som oppstår når man approprierer en etablert, klisjéaktig bildeestetikk og setter den i en moderne kunstkontekst.

Einar Mølmann Fuglem, verk under utvikling til Copenhagen Photo Festival i juni 2023.

Hva var det som gjorde at du begynte du å jobbe med fotografi?


Da jeg var yngre var jeg veldig aktiv på både snowboard og skateboard, hvor fotografi og film har stor betydning. Vennene mine og jeg hadde som oftest med oss kamera for å dokumentere triksene vi gjorde – det ble etter hvert en naturlig overgang til å begynne og eksperimentere med kameraet også utenom disse aktivitetene. Til slutt tok interessen for kunst og fotografi over for brett på både snø og asfalt.

Når visste du at du ville bli kunstner?


Så lenge jeg kan huske har jeg likt å utfolde meg gjennom formgivning og jeg har alltid visst at jeg vil arbeide med noe kreativt. Men de to årene på Oslo Fotokunstskole var nok veldig formende for meg med tanke på at det var i den retningen jeg ville gå.

Einar Mølmann Fuglem - White Blanket on Grey Couch, 2022. Fra utstillingen Illusive Illusions, MELK, Oslo, 2022.

Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?


Det jeg liker best med å arbeide med kunst er friheten man har til å kunne leke, utforske og eksperimentere. Det jeg nok liker minst er den planmessige og økonomiske utryggheten.

Har du ett verk eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?


Dette syns jeg er et veldig vanskelig spørsmål, men Torbjørn Rødland er en kunstner som har hatt stor innflytelse på meg, som sikkert en god del andre unge fotokunstnere. Jeg synes måten han etablert et helt særegent visuelt uttrykk er inspirerende, hvor han tilsynelatende uanstrengt forvandler de mest hverdagslige objekter til tvetydige fotografier.

Installasjonsfoto fra utstillingen Illusive Illusions på MELK, Oslo, 2022.

Hvilke råd har du til andre som vil utdanne seg som kunstner?


Jeg vet ikke helt om jeg er i posisjon til å gi noen spesielt egnede råd, men for meg har det vært veldig givende å gå et kunstnerisk utdanningsløp, som på OFKS og HDK-Valand. Ved siden av selve utdanningen har jeg der fått venner og kolleger som jeg kan samarbeide med, og jevnlig spørre om råd og tilbakemeldinger fra.

FØLG EINAR PÅ IG @FREINAR, OG OPPLEV EINARS ARBEIDER PÅ COPENHAGEN PHOTO FESTIVAL 1. – 11. JUNI 2023. EINAR ER TIDLIGERE STUDENT PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE. OSLO FOTOKUNSTSKOLE HAR SØKNADSFRIST 25. APRIL - SØK SKOLEPLASS HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler