eks-student

– Fascinert av bildene vi ser overalt

Einar Mølmann Fuglem gikk rett fra avgangsutstilling i Gøteborg til den tradisjonsrike Vårutstillingen som vises på Fotogalleriet. Vi har snakket med Einar, som er eks-OFKS student, om bildene han viser på Vårutstillingen, tiden i Gøteborg og veien videre.
Einar Mølmann Fuglems bilder vises under Vårutstillingen 2022 på Fotogalleriet. Foto: Tor Simen Ulstein

Gratulerer så mye med å komme gjennom nåløyet på Vårutstillingen 2022 som vises på Fotogalleriet. Hvordan føles det å bli inkludert i denne juryerte utstillingen mens du ennå var student, og hva viser du?

Tusen takk, det har virkelig vært stas å få lov til å delta på en utstilling med så mange dyktige involverte. Jeg syns det er ekstra gøy med tanke på at jeg søkte til denne utstillingen som student og er veldig glad for å oppleve at man tør å satse på unge fotokunstnere i etableringsfasen. I tillegg vil gjerne benytte anledningen til å takke juryen fra Vårutstillingen i år, Sofie Amalie Klougart, Marianne Bjørnmyr og Bjørn-Henrik Lybeck.

På Vårutstillingen viser jeg en sekvens med selvportretter hvor jeg illustrerer et åndedrag, eller en pusteøvelse som har tittelen Breathing Exercise. Disse fotografiene tok jeg i begynnelsen av pandemien da det var vanskelig å ta bilder av andre mennesker. Jeg begynte derfor å fotografere meg selv. Sekvensen er en del av et større prosjekt hvor jeg gjennom fotografiet undersøker den voksende selvhjelpskulturen jeg har blitt oppmerksom på de siste årene.

Jeg syns det var noe interessant i å skape bilder av meg selv, men som på ingen måte skulle representere meg som person. I stedet for blir jeg som en slags statist i mine egne fotografier. Dette med hva et eller flere fotografier representerer er noe jeg syns har vært interessant å eksperimentere med den siste tiden.

Einar Mølmann Fuglem. Foto: Lea Stuedahl

Etter to år på Oslo Fotokunstskole startet du på fotografilinjen på HDK-Valand i Gøteborg, og du er nå ferskt uteksaminert med en bachelorgrad fra skolen. Kan du fortelle om tiden på skolen og dine erfaringer fra Gøteborg?

Tiden min her på skolen i Gøteborg har vært bra. Jeg har hatt gode studiekamerater som har vært veldig viktig for min egen utvikling. Skolen har veldig gode fasiliteter til å utforske og utvikle seg innen fotografi, spesielt med tanke på analoge prosesser.

Jeg har jo gått her sammen med flere eks-studenter fra Oslo Fotokunstskole (Jacob Aars, Max Barel, Sunniva Hestenes, Marcus Reistad og Lea Studedahl), og det har vært spennende å sammen bygge videre på erfaringene fra OFKS i et nytt og kanskje mer akademisk miljø.

Einar Mølmann Fuglem - Citruses, fra avgansutstilling på Röda Sten Konstahall i Göteborg. Installasjonsfoto: Einar Mølmann Fuglem

Du har nettopp presentert avgangsprosjektet ditt på skolens avgangsutstilling på Röda Sten Konsthall. Kan du fortelle litt om dette prosjektet?

Jeg det siste året under utdanningen min blitt mer og mer fascinert over bildene som vi ser overalt, men egentlig ikke tenker så mye over. Avgangsprosjektet mitt tar utgangspunkt i generiske bilder og bildetyper, som reklame, stock-foto, illustrasjonsfoto og amatørfotografiske motiver. På Röda Sten viste jeg fotografier som stammer fra andre fotografier jeg hadde sett tidligere. Med disse bildene prøver jeg å peke på forskjellige aspekter ved fotografiet, men med fokus på hvordan bilder produseres og konsumeres. I installasjonen hadde jeg for eksempel to fotografier av den samme solnedgangen, men fotografert med forskjellige objektiver. Dette endrer hvordan motivet blir fotografert på, men er vanskelig å se ved første øyekast. Jeg prøver å få betrakteren til å se nøye på verkene mine, i kontrast til hvordan vi vanligvis betrakter fotografier av disse motivene til vanlig.

Einar Mølmann Fuglem - Untitled (Body), fra avgansutstilling på Röda Sten Konstahall i Göteborg. Installasjonsfoto: Einar Mølmann Fuglem

Hvor går veien nå som du er ferdig i Gøteborg? Og vil det bli mulig å få se mer av deg på utstilling i tiden fremover?  

Nå går veien for meg tilbake til Oslo, hvor jeg skal være med i en gruppeutstilling på MELK til høsten. Jeg har planer om å finne meg et atelier hvor jeg kan bygge videre på eller kanskje bryte med det har lært gjennom fem år med fotografisk utdanning. For min egen del blir spennende å se hva som skjer nå som kanskje tillater meg selv å ha litt friere tøyler.

Verk av Einar Mølmann Fuglem m.fl. under Vårutstillingen 2022 på Fotogalleriet. Foto: Tor Simen UlsteinVÅRUTSTILLINGEN 2022 ARRANGERES AV FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER OG VISES PÅ FOTOGALLERIET TIL OG MED 26. JUNI. UTSTILLINGEN PRESENTERER VERK FRA EINAR MØLMANN FUGLEM, MARTE GUNNUFSEN, JESSICA WILLIAMS, DANIEL VINCENT HANSEN, KLARA SOFIE LUDVIGSEN, MARIO DE LA OSSA, ETHAN RAFAL, ULLA SCHILDT, BIRIGTTE SIGMUNDSTAD, MARIE SJØVOLD OG VERENA WINKELMANN.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler