Bli kjent med

Bli kjent med: Linda Bournane Engelberth

Fotograf og kunstner Linda Bournane Engelbert er utstillingsaktuell med portretter av mennesker som identifiserer seg utenfor tokjønnsmodellen. Vi har snakket med Linda om kunsten hun lager og hvordan en reise til Mexico var avgjørende for at hun bestemte seg for å bli fotograf.

Du er aktuell i utstillingen The Matrix of Power som går inn i sin siste helg på Nitja senter for samtidskunst og Østlandsutstillingen på Kunstbanken senter for samtidskunst. Hva viser du i disse utstillingene? 

I begge disse utstillingene viser jeg utvalgte verk fra serien “Outside the Binary”

"Outside the Binary er portretter av mennesker som identifiserer seg utenfor tokjønnsmodellen. Menneskene i prosjektet kommer fra ulike deler av verden, men deler mange av de samme erfaringene.

Linda Bournane Engelberth - Jouba, Agadir (Outside the Binary), 2023

Hvordan kunst lager du?

Som kamerabasert kunstner kretser min kunstpraksis rundt tematikker knyttet til identitet. I en tid preget av stadig økende polarisering mellom mennesker, er jeg særlig opptatt av å utforske det som forener oss. Jeg fokuserer på å formidle personlige og subjektive narrativer, samt å belyse kontemporære sosiale utfordringer.

Hva var det som gjorde at du begynte du å fotografere?

Da jeg var 18 år og manglet retning i livet, tilbrakte jeg flere år i Mexico. På et tidspunkt bodde jeg i et kollektiv sammen med en kunstfotograf fra Nederland. Hun ble en betydelig inspirasjon for meg til å begynne å utforske fotografering, og senere bestemte jeg meg for å reise tilbake til Norge for å studere.

Linda Bournane Engelberth - Omary, Tanzania (Outside the Binary), 2020

Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner?

For meg tok det tid før jeg innså at det var mulig å bli profesjonell kunstner. Etter en utfordrende oppvekst i Groruddalen, preget av manglende kunstnerisk påvirkning, ble årene i Mexico avgjørende for å finne en ny retning. Der ble jeg introdusert for flere kunstnere, og jeg innså at dette var en vei jeg selv ønsket å utforske. Det tok mange år å utvikle en kunstpraksis, og det var først i begynnelsen av 30-årene jeg kunne satse på en karriere innen kunsten

Installasjonsfoto fra utstillingen The Matrix of Power på Nitja senter for samtidskunst, med verk av Linda Bournane Engelberth til venstre. Foto: Tor Simen Ulstein

Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?

Det beste med å være kunstner er å kunne fordype seg i prosjekter som utforsker temaer og teknikker som virkelig engasjerer. Jeg verdsetter også friheten til å styre min egen tid og samarbeide med andre kunstnere. Dessverre er den største utfordringen den konstante usikkerheten knyttet til økonomien.

Har du ett bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?

Alice Neel er en kunstner som har påvirket meg. Jeg setter pris på det tidløse uttrykket i hennes portretter, samt hennes gode komposisjoner og bruk av lys. Neels portretter formidler en nærhet til menneskene hun skildrer som jeg finner inspirerende i mitt eget arbeid med å skape intime portretter.

Linda Bournane Engelberth - Dusty, Phoenix (Outside the Binary), 2023

Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg innen kunst?

Det er viktig å arbeide med det som interesserer deg, uten å bli styrt av hva som er forventet. Vær bestemt og konsekvent, og etabler en arbeidsrutine som tillater eksperimentering med ulike tilnærminger til ditt kunstnerskap over tid.

SE VERK AV LINDA BOURNANE ENGELBERTH I UTSTILLINGEN THE MATRIX OF POWER, SOM VISES TIL OG MED SØNDAG 07. APRIL PÅ NITJA SENTER FOR SAMTIDSKUNST PÅ LILLESTRØM, OG ØSTLANDSUTSTILLINGEN SOM VISES PÅ KUNSTBANKEN PÅ HAMAR TIL OG MED 12. MAI. SE MER AV LINDAS PROSJEKTER PÅ LINDABOURNANE.COM.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler