Bli kjent med

Bli kjent med: Christian Belgaux

2/25/2021

Morgenbladet-fotograf, Christian Belgaux, er ikke bare fotojournalist. Han er aktuell som billedkunstner, kurator og med ny fotobok. Vi har snakket med Belgaux om veien inn i kunsten og mulighetene til fotografiet:
Selvportrett, Jena, 2020


Hvordan kunst lager du?

Jeg jobber over et ganske bredt spekter innenfor fotografiet. Til daglig jobber jeg som fotograf i Morgenbladet, med alle de dogmene og reglene som journalistisk praksis. Å kalle det en kunstnerisk utøvelse er nok litt upresist, men jeg ønsker hvert fall å trekke mot det som det kunstneriske i fotoet rommer, der det er mulig. 
De seneste årene har jeg jobbet med et større prosjekt om europeisk identitet og historie, for Norwegian Journal of Photography, som skal utkomme i bokform til høsten. Her jobber jeg i dokumentarsjangeren, men helt klart i den mer overskridende delen av den, hvor overflater og symboler er vel så viktig som det bildet faktisk viser.
Jeg jobber også med et kuratorisk prosjekt sammen med den danske fotografen Sofie Amalie Klougart. Vi har samlet omkring 50 fotografer som har fotografert koronapandemien i Norge, også i landskapet dokumentar/kunst. I tillegg har jeg nylig gitt ut en liten bok med bilder fra Australia, en slags roadtrip gjennom et førapokalyptisk landskap.

Uten tittel, Australia, 2019. Fra boka The final events (2020


Hva var det som gjorde at du begynte å fotografere?

Jeg tok mine første bilder på ferie i Asia da jeg var 10. Menn i bar overkropp som slaktet fisk på markeder og sånt. Bilder jeg fortsatt ville tatt i dag, men jeg begynte vel å fotografere seriøst først da jeg var student, ti år senere. Jeg studerte i utgangspunktet filmproduksjon, men ble helomvendt i retning fotografiet som medium av de som drev linjen på universitetet, Kevin Ballantine og Max Pam.

Menn i ørkenen, Saudi Arabia, 2018. Fotografert for Morgenbladet


Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner?
Det vet jeg nok fremdeles ikke. Men jeg visste allerede det første året som fotostudent, at jeg ville benytte det fotografiet har av muligheter – både som en forlengelse av det livet man ønsket å leve, men også som en måte å oppdage og være kritisk til omverden på. Det var som om lyset ble slått på, da det gikk opp for meg at det var mulig.


Ashgabat pyramid, Turkmenistan, 2013. Fra boka Stan (2015)

Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?
Det beste er friheten. Det er det grunnleggende, det alt sirkler rundt. Det dårligste er at det er veldig vanskelig å leve av uten å gjøre en masse greier som ikke tjener kunsten direkte.

Plen, München, 2020. Fra prosjekt for Norwegian Journal of Photography


Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg til kunstfotografer?

Svøm mot strømmen.

CHRISTIAN BELGAUX ER FOTOGRAF I MORGENBLADET. HAN ER EN AV KURATORENE BAK DETTE ÅRET. NÅ JOBBER HAN MED ET STØRRE PROSJEKT OM EUROPA FOR NORWEGIAN JOURNAL OF PHOTOGRAPHY SOM UTGIS I 2021.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler