Publikasjon

Fra lunsjprosjekt på OFKS til tidsskrift

Magasinet Oppkast ble grunnlagt i en lunsjpause på Oslo Fotokunstskole. Nå er gjengen bak det fremadstormende tidsskriftet klare med tredje utgave med tema "Frykt og begjær", med bidrag fra 80 kunstnere. Vi har snakket ansvarlig redaktør og eks-OFKS student Embla Moe om den kommende utgaven.
Omslaget til første utgave av kunstmagasinet Oppkast

Denne uken lanserer dere den tredje utgaven av magasinet Oppkast. Hva er Oppkast og hvor får interesserte tak i magasinet?

Oppkast er et kunstmagasin med mål om å være en alternativ visningsplatform hvor hvem som helst kan sende inn sine arbeider, uavhengig av uttrykksform og bakgrunn. Vi er en ikke-kommersiell publikasjon drevet av og for kunstnere i alle forskjellige stadier av sin utvikling. Navnet kommer fra tanken om oppkast som noe både frastøtende og rensende. Noe man bare må få «opp og ut» for å komme seg videre.

Utenom på lanseringsfesten 28. november på Parksalongen er magasinet tilgjengelig på Tronsmo Bokhandel, Blitz Infoshop, Makulator Bar eller gjennom bestilling direkte fra redaksjonen.

Ansvarlig redaktør Embla Moe.

Magasinets tredje utgave har tema "Frykt og begjær". Kan dere fortelle litt om denne utgaven og hva leserne har i vente?

I tredje utgave kan du oppdage rundt 150 verk fra 80 kunstnere relatert til temaet. Oppkast har kjapt gått fra en liten skole-fanzine til en stor publikasjon på grensen til kunstbok. Likevel vil vi forsøke å beholde fanzine-ånden uavhengig av hvor mye vi vokser. Det er viktig at prosessen og designet holder seg lekent, aldri blir standardisert og at selveste utformingen av blekka er et verk i seg selv som forsterker innholdet.

I starten var vi et rent bildebasert magasin, men etter å ha rekruttert journalistikk- og språkstudenter har vi begynt å inkludere mer tekstinnhold. Dette har vært svært givende for magasinet og vi vil fokusere på å videreutvikle denne delen framover! Mens vi i forrige utgave intervjuet to av bidragsyterne, har vi i denne omgangen intervjuet en klesdesigner og en rapper/musiker. Siden majoriteten av våre bidragsytere og lesere kommer fra billedkunst, særlig fotografi og maleri, ville vi presentere intervjuobjekter som jobber kreativt på litt andre måter enn de kanskje er vant til. Vi inviterte også kunsthistoriker Linn Hovde Hestnes til å skrive en artikkel om en kunstner hun tenker er interessant å diskutere i forhold til temaet.


Når vi velger tema prøver vi å velge noe som er såpass allment at alle føler de kan relatere til det kreativt, men spesifikt nok til at det gir en rød tråd gjennom utgaven. Det er en hårfin balanse som vi bruker en del tid på! «Frykt og begjær» falt midt i blinken her for oss som noe alle har et forhold til, men antyder en viss stemning. Det er også et tema man kan argumentere for at allerede er innebygd i all kunst til en grad. Kunst og libido er på mange måter uadskillelige, bevisst eller underbevisst.

Bilde fra lanseringsfest for kunstmagasinet Oppkast.

Hvem er dere som står bak magasinet?

Oppkast startet som et lunsjpause-prosjekt blant en gruppe studenter på Oslo Fotokunstskole. Etter hvert har redaksjonen utvidet seg til å inkludere medlemmer fra flere felt som journalistikk, grafisk design, språk, m.m. Vi er hovedsakelig studenter eller nyutdannede som jobber frivillig ved siden av jobb og studier.

Oppslag fra kommende utgave av Oppkast, med bidrag fra Simen Strand (t.v.) og OFKS-student Bjørn-Nicklas Myrvang.

Hva var det som fikk dere til å starte å lage Oppkast?

Etter undervisning om kunstbøker og trykk satt mange igjen med en trang til å fortsette å utforske publisering som medium. Vi opplever det som et svært givende format, og har merket en sterk dragning mer generelt i vårt miljø mot det materielle etter to tiår med digitalisering av publikasjoner. Vi håper å kunne gjøre et lite bidrag til en fysisk publiseringsrenessanse der vi kan!

I tillegg hadde vi et ønske om å skape en lavterskel plattform som gir plass til et bredere spekter av uttrykk og erfaringsnivåer. Mange av oss har støtt på det klassiske paradokset: å måtte ha CV for å få publiseringer og utstillinger, men måtte ha publiseringer og utstillinger for å bygge opp en CV. Vi ville gjerne skape en plattform hvor også kunstnere tidlig i sin utvikling kan få mulighet til å bli publisert på lik linje med mer anerkjente navn. På motsatt side kan det bli høy terskel for de mer etablerte å offentliggjøre arbeider som f.eks. er mer prosessbaserte eller eksperimentelle.

Oppkast vil gjerne være et sted hvor disse verkene som kanskje ikke finner noe naturlig hjem andre steder kan få komme seg ut.

Sist men ikke minst så er det å lage magasin en utrolig lærerik kollaborativ prosess. Å lære av hverandre og prosessen, samt styrke kulturen for samarbeid i kunstmiljøet var også en klar motivasjon.

Oppslag fra kommende utgave av kunstmagasinet Oppkast, med bidrag fra Maria Sæter Brohje, Emil Kjærnli og Andreas Olsen.

Hva gjør man hvis man ønsker å få være bidragsyter i magasinet?

Når temaet for neste utgave er bestemt publiserer vi etterlysning etter bidrag. Vi tar i mot alle medium, til og med video og lyd! For disse har vi en digital side lenket med QR-kode og coverbilder i det fysiske magasinet. Temaet kan tolkes så indirekte eller direkte man vil og vi aksepterer både nye og gamle verk. Vi vil gjerne vise fram kunstnere fra så mange forskjellige bakgrunner, erfaringsnivåer og disipliner som mulig, så ikke nøl med å sende inn. Hold øya oppe etter neste utlysning på instagram @oppkastmag og ditt nærmeste Oslo-gatehjørne!

TREDJE UTGAVE AV KUNSTMAGASINET
OPPKAST LANSERES 28. NOVEMBER KLOKKEN 19:00 PÅ PARKSALONGEN. FØLG MAGASINET PÅ @OPPKASTMAG.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler