fotobok

Kritikerrost bok fra Geir Moseid

1/27/2021

Stikkord:

Geir Moseids bok som kom på tampen av fjoråret er allerede blitt utropt til en klassiker av den toneangivende fotobloggen American Suburb X. Vi har snakket med OFKS-lærer Geir om boken som han har finspisset siden 2007.
Oppslag fra Plucked av Geir Mosied. Foto: Teknisk Industri

På tampen av fjoråret utga du Plucked på forlaget Teknisk Industri, den første fotoboken fra din hånd. Kan du fortelle kort om boken?

Boken tar for seg hjemmets ambivalens, eller sagt på en annen måte, hvordan hjemmet som oppholdssted bringer med seg de beste og verste sidene av våre liv. Ettersom dette er mitt første store prosjekt var det viktig å lage noe som de fleste kjenner seg igjen i og har erfaringer fra slik at tematikken forblir relevant i årene fremover. Hjemmet er jo en arena som de aller fleste har minner og konnotasjoner fra, så det gir grobunn for mangfoldige lesninger. Dette gjenspeiles i motivenes hverdagslige situasjoner og åpne narrativer.

Oppslag fra Plucked av Geir Moseid. Foto: Teknisk Industri

Den anerkjente fotobloggen American Suburb X har allerede utropt boken som en klassiker, i en svært rosende anmeldelse: ”It feels like one of those titles that will take some time to percolate and to find its audience, but in time, will potentially be seen as a classic if not one of those illusive bucket list books.”. Gir dette mersmak til å fortsette å arbeide innen fotobokmediet?

He he det var en veldig sjenerøs og seriøs anmeldelse som jeg setter utrolig pris på, mest fordi den bar preg av at Brad Feuerhelm virkelig hadde tatt seg tida jeg mener boka og motivene fortjener. Men det er klart det var både inspirerende og motiverende. Motivene er jo relativt rolige, så det krever tid å gå igjennom de små detaljene mange av motivene har i seg. Når det er sagt, så er jo fotoboken et ideelt ”fartøy” for fotografier i så måte, det gir en helt egen intimitet og personlig lesning. Fotografier i gallerirom fordrer for en helt annen bevegelighet som fotoboken på sett og vis er fritatt.

Og så er løsningene så å si uendelige, det har vi virkelig sett de siste årene, det pumpes virkelig ut bøker i alle former og størrelser. Samtidig er fotoboken veldig demokratisk, den er billig å kjøpe og lett å sende rundt og vil være her for ettertiden. Og man ønsker jo å lage bilder som varer. Det Dorothea Lange refererte til som ”second lookers”.

Oppslag fra Plucked av Geir Moseid. Foto: Teknisk IndustriProsjektet i boken har vært under utvikling lenge, og de tidligste bildene i boken stammer fra 2007. Det er ikke for ofte man ser prosjekter med en så lang tidshorisont og fordypning. Hvordan har det vært å arbeide fram et prosjekt over tid på denne måten?

Det har vært en lang prosess, for å si det mildt. Jeg lot den riktignok ligge i brakk noen år, mens jeg jobbet med andre ting, men det var alltid meningen og fullføre serien i bokform. Jeg tror mange hadde hatt godt av å ta seg litt bedre tid med bilder generelt, både i produksjonen, redigeringen og lesningen, men det er veldig få arenaer hvor det legges til rette for det dessverre. Heldigvis kan fotoboken være et unntak i så måte.

Oppslag fra Plucked av Geir Moseid. Foto: Teknisk Industri

Markerer dette slutten på Plucked, nå som prosjektet er samlet mellom to permer? Eller ser du for deg å arbeide videre med prosjektet i fremtiden?

Både ja og nei. Jeg har jo stilt mange av bildene ut ved forskjellige anledninger, men aldri samlet, så det hadde jo føltes mer endelig dersom de også kunne samles i et gallerirom eller tre.

Boken Plucked av Geir Mosied. Foto: Teknisk Industri


GEIR MOSEID ER LÆRER PÅ OSLO FOTOKUNSTSKOLE. BESTILL PLUCKED VIA FORLAGETS HJEMMESIDE ELLER TRONSMO. I TILLEGG TIL GEIRS FOTOGRAFIER INNEHOLDER BOKEN TEKSTER AV MORTEN ANDENÆS OG LUCY SOUTTER. SE MER AV GEIRS PROSJEKTER PÅ GEIRMOSEID.COM.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler