Utstilling

Linn Pedersen åpner utstilling på Golsa

3/4/2021

Linn Pedersen har brukt pandemien på å fokusere. Etter et år med jobb åpnet hun soloutstillingen Omland på Galleri Golsa forrige uke.
Linn Pedersen har nettopp åpnet ny utstilling på Galleri Golsa (Foto: Sigrid Bjørbekkmo)

Gratulerer med åpning. Den nye utstillingen din Omland rakk kun å være åpen én dag før strenge restriksjoner i Oslo stengte alle gallerier og visningsrom. Hva tenkte du da du så pressekonferansen tidligere denne uka?
Den var jo skikkelig antiklimaks… Jeg var allerede tilbake i Lofoten da jeg fikk nyheten, som jeg vel gikk og ventet på. Det ble ganske tydelig i dagene forut for åpningen at det kom til å gå den veien, men jeg satser på at utstillingsperioden kan forlenges litt når den åpner igjen.

Installasjonsbilde fra Omland av Linn Pedersen på Galleri Golsa


Utstillingen består av 14 nye fotografier og en installasjon. Kan du fortelle litt om prosjektet?
I bildeserien jeg arbeider med til denne utstillingen, forsøker jeg å finne et enhetlig, dempet uttrykk. Motivene varierer fra nærbilder til interiører og landskapsmotiver, men alle har en liknende myk og kornete kvalitet som inviterer til å oppleve serien under ett – der hvert bilde blir et utsnitt i en større, men samtidig løs sammenheng. Som i flere av mine tidligere arbeider, er motivene også her en blanding av forbruksobjekter, utkantbebyggelse og geologiske formasjoner, med en til tider påtrengende atmosfære av snø, tåke eller mørke. 


Linn Pedersens nye edisjon Solaris (2021)

Det er din første soloutstilling på Galleri Golsa etter at du ble en del av kunstnerstallen deres. Kan du fortelle litt om den prosessen og hvordan det er å jobbet med et galleri? Dere har blant annet også kommet med en ny edisjon?
Jeg har tidligere tatt meg av alle de praktiske forhold selv, så det har vært litt uvant å slippe noen andre tett på prosessen. Det er selvsagt et stort privilegium å ha noen som har tro på prosjektet mitt, arbeider aktivt med å formidle kunstnerskapet og selge verk. Og når de i tillegg gjør det med entusiasme og dyktighet slik Gard og Tuva gjør, så er det et skikkelig løft. Og ja, det ble nylig lansert en edisjon av ett av motivene mine, som et mindre og rimeligere alternativ til formatene jeg vanligvis benytter (der opplaget er lite og formatet stort). Det blir spennende å se hvordan det blir mottatt!


Installasjonsbilde fra Omland av Linn Pedersen på Galleri Golsa

Du blander iscenesettelse og snapshot, dokumentar og det redigerte eller manipulerte, fotografi og skulptur, klassisk gallerihenging og kompliserte installasjoner. Hvordan vil du si kunstnerskapet ditt har utviklet seg de siste årene?
Jeg føler vel egentlig at jeg hele tiden arbeider på det samme prosjektet, der en gradvis utvikling av motiver og teknikker danner et repetoir. Det har hele tiden vært det analoge mellomformatfotografiet som har vært hovedsporet, men jeg har også vært interessert i eldre fotografiske teknikker som cyanotypi og camera obscura. De skulpturelle verkene i utstillingene er også ofte variasjoner av det samme – med støpte objekter og strukne klatretau. Det er i det hele tatt mange motiver som går igjen i de utstillingene mine de siste årene, men formatene og visningsformene i Omland er vel den mest spissede versjonen av disse så langt.

Installasjonsbilde fra Omland av Linn Pedersen på Galleri Golsa


Det ser ut til at vi må leve i denne pandemien i en god stund fremover. Hvordan har det påvirket kunsten din og planene dine framover?
Gjennom hele pandemiåret har jeg arbeidet mot denne utstillingen på Golsa, så det har egentlig vært et produktiv år på tross av stillstanden. Tida opp mot pandemien var egentlig ganske hektisk og det var for å være ærlig godt å ha færre ting og forholde seg til i en periode. Jeg har jo vært bosatt i hjemtraktene mine i Vesterålen og Lofoten, som også er der hvor jeg tar veldig mange av bildene mine… Ellers har ikke situasjonen ført til mange avlysninger, men selvsagt mange utsettelser og et litt langsommere tempo. Og det er helt greit.


LINN PEDERSEN ER BASERT I SORTLAND I NORD-NORGE. HUN ER UTDANNET FRA CENTRAL SAINT MARTINS COLLEGE OF ARTS AND DESIGN OG KUNST- OG DESIGNHØGSKOLEN I BERGEN. HENNES NYE UTSTILLING OMLAND VISES NÅ PÅ GALLERI GOLSA. HUN HAR TIDLIGERE VIST PÅ BLANT ANNET PÅ HENIE ONSTAD KUNSTSENTER, FOTOGRAFIE FORUM FRANKFURT OG MELK.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler