fotobok

Ny bok og utstilling fra Morten Andersen

5/3/2023

Morten Andersen er aktuell med sin 25. fotobok, og tilhørende utstilling på Galleri 69, med nye bilder fra hjembyen Oslo. Vi har snakket med Morten om boka, utstillingen og om at Oslo er en liten by - på godt og vondt.
Oppslag fra F20 av Morten Andersen.

Du er aktuell med din nye bok F20 og utstilling ved samme navn på Galleri 69 på Grünerløkka lufthavn. Kan du fortelle om bildene i boka og utstillingen?

Det er en serie nye oslobilder, tatt de siste 5-6 årene. Det er bylandskap, noen portretter av venner, noen yngre kunstnere, samt fugler og en del løse fugler også. Det er delvis et dokumentarisk prosjekt, men like viktig er den personlige opplevelsen av byen jeg prøver å formidle med bildene. Det er selvsagt veldig mange fotografer og kunstnere som jobber her i byen, men det er få (som jeg vet om), som jobber med selve byen som motiv eller tema i arbeidene sine så jeg prøver å bidra til byens historie med arbeidene mine.

Oppslag fra F20 av Morten Andersen.

Du har fotografert hjembyen din Oslo og dens musikkscene gjennom hele ditt mer enn 30-år lange kunstnerskap, og i 2017 mottok du Oslo bys kunstnerpris. Hvordan opplever du at byen din har utviklet seg i løpet av disse årene?

Det er blitt en altfor dyr by å leve i og selv om byen på mange måter er blitt større, er Oslo fortsatt en liten by, på godt og vondt. Men det er mange driftige og smarte unge folk her, så det er håp.

Morten Andersen er bok- og utstillingsaktuell med F20.

Boka er del av en serie tidligere "F" bøker i kunstnerskapet ditt, som Oslo F  fra 2006 og Color F fra 2010. Hva betyr F og hva er koblingen mellom disse bøkene?

Felles er at alle «F bøkene» er fra Oslo. Det begynte med Oslo F i 2005, hvor jeg tenkte at Oslo F kan være en bydel eller del av byen, samtidig som det er en åpen tittel hvor F kan stå for foto, fiksjon, fremtid, fortid osv. … Color F fra 2010 er rett og slett fargebilder fra byen, fotografert som i Oslo F, som var i svart-hvitt … så Oslo F i farger. F20 er nye Oslo bilder, eller F bilder, fra 20 tallet.

Oppslag fra F20 av Morten Andersen.

Du har laget en imponerende mengde bøker, og dette er din 25.(!) bok. Hva er det som gjør at du aldri går lei av å jobbe i bokformat som fotograf?

Lei kan man bli, men noe av det fine med bøker er at man kan fortelle en historie i bilder. Litt som i en film eller en roman. Det kan man selvsagt gjøre med en utstilling også, men den varer kort og man kan ikke ta den med hjem og nyte den i fred og ro. Også har det vist seg veldig vanskelig å få bra utstillingsplass.

UTSTILLINGSÅPNING OG BOKLANSERING AV F20 AV MORTEN ANDERSEN FREDAG 05. MAI KL 19:00 – 21:00 PÅ GALLERI 69. BOKEN KAN KJØPES OVER DISK PÅ TRONSMO OG GALLERI 69. UTSTILLINGEN KAN SEES PÅ GALLERI 69 PÅ GRÜNERLØKKA LUFTHAVN 6./7./11./12./13./14. MAI KL. 13:00 - 17:00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler