Utstilling

Nytt galleri for fotografi

1/25/2022

Stikkord:

- Vi skal vise fotografi, ikke nødvendigvis «kamerabasert kunst», som har blitt det normative begrepet for visningsrom av denne typen, sier fotograf Ivar Kvaal. Vi har snakket med Ivar om galleriet og første utstillingen med Ola Rindal, som har siste dag fredag.
Installasjonsfoto fra utstillingen Ute av sammenheng av Ola Rindal. Foto: Lokalt senter

Du står bak nystartede Lokalt senter, og galleriets første utstilling med Ola Rindal har siste visningsdag fredag. Kan du fortelle litt om utstillingen og hvorfor dere ønsket å slå innlede galleriet med Rindals bilder?

Lokalt senter skal vise fotografi, ikke nødvendigvis «kamerabasert kunst», som har blitt det normative begrepet for visningsrom av denne typen. Lokalt senter er altså et fotografdrevet visningsrom for fotografi. Vi er opptatt av kunstnerskap som er helhetlige og strekker seg over flere sjangere, men samtidig beholder sin egenart. Vår første utstilling Ute av sammenheng er satt sammen av flere elementer. Noen av bildene er hentet fra Rindals personlige prosjekter, andre er fra oppdrag. Det er en bevisst blanding av sjangere, men resultatet fremstår helhetlig.

Lokalt senter har allerede solgt bilder til samlinger i Norge, Sverige og Tyskland.

Velkommen som nyeste tilskudd blant gallerier som fokuserer på fotografi i Oslo. Hva ser dere for dere å tilby fotointeresserte i hovedstaden?

Takk! Til kunstverdenen vil vi vise at det er greit å blande sjangere. Til den redaksjonelle og kommersielle fotobransjen vil vi vise at det er rom for abstraksjon, variasjon og eksperimentering.

Tom Sandberg, Torbjørn Rødland og Ola Rindal er gode eksempler på fotografer som har holdt et konsekvent formspråk på tvers av sjangere. Det er denne kvaliteten vi vil vise.

Ola Rindal - Girl on the Terrace, 2021. Fra utstillingen Ute av sammenheng på Galleri lokal.

Dere som står bak galleriet er selv fotografer, og galleriet ligger i tilknytning til tilholdsstedet til Hest agentur. Kan du fortelle litt om Hest agentur og hva som fikk dere til å starte galleriet?

Hest agentur ble opprettet for at vi som fotografer skulle få større kontroll over arbeidshverdagen vår. Det er også en reaksjon på et kommersielt marked som vi mener tidvis er uengasjerende, traust og kjedelig.

Lokalt sener er en naturlig forlengelse av dette. Rommet, driften og vår første utstilling er laget kun med midler fra Hest agentur.

Utenfor landets grenser finnes det flere eksempler på tilsvarende engasjement. Art+Commerce er kanskje det mest åpenbare eksemplet. Men jeg vil trekke frem Webber, som både representerer interessante fotografer og samtidig driver Webber Gallery.

Ola Rindal - Branch and Plastic Bag, 2019. Fra utstillingen Ute av sammenheng på Galleri lokal.

Det er et slående rom som venter publikum som planlegger et besøk hos dere. Kan du fortelle litt om lokalene dere holder til i?

Lokalt senter holder til i Maridalsveien 87B, i et rom som opprinnelig ble brukt til farging av stoff, som en del av et veveri. Det er en utslippskanal under lokalet som går rett ut i Akerselva. Utslipp herfra farget elven i årene veveriet var i drift og bokstavelig talt satt farge på byen. Utstillingsrommet oppleves sakralt og minner kanskje om en liten kirke.

Vi håper også å sette spor, men da litt mer miljøvennlige enn veveriet.

Hva blir neste utstilling etter at Ola Rindal er tatt ned?

Det er noe vi jobber med nå. Informasjon kommer.

Installasjonsfoto fra utstillingen Ute av sammenheng av Ola Rindal. Foto: Lokalt senter

I tillegg til galleriet og din egen fotografpraksis driver du også Ljå forlag. Kan du fortelle om forlaget?

Ljå forlag startet jeg sammen med min gode venn Ingrid Goverud Ulstein i 2014. Ljås visjon er å lage smale, intelligente utgivelser som appellerer bredt. Vi vektlegger kunnskap og kvalitet fremfor markedsanalyse. Er bøkene bra selger de uten markedsføring. Vi har jobbet med en rekke kunstnere, fotografer, designere og illustratører.

Vår siste utgivelse, Vanlige potteplanter, er en sakprosabok som har lånt sitt visuelle formspråk fra artist-book sjangeren. Det er en vakker og informativ bok om 24 av våre vanligste potteplanter, fotografert av Thomas Ekström.

UTSTILLINGEN
UTE AV SAMMENHENG AV OLA RINDAL VISES PÅ LOKALT SENTER TIL OG MED FREDAG 28. JANUAR. GALLERIET HOLDER ÅPENT FREDAG 12:00 - 15:00 OG TORSDAG ETTER AVTALE.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.


Liknende artikler

Ingen liknende artikler