Student

OFKS-student med film på kortfilmfestivalen i Grimstad

OFKS-student Johanne Udnes Hansen har kommet gjennom nåløyet på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Filmen Blanke ark handler om en vikarlærer som blir offer for ryktespredning blant barna på en barneskole. Vi har snakket med Johanne om filmen og om hennes erfaringer som student på Oslo Fotokunstskoles linje for Film- og videokunst.
Stillbilde fra Blanke ark av Johanne Udnes Hansen.

Du er aktuell med filmen Blanke ark, som er kommet gjennom nåløyet på Kortfilmfestivalen i Grimstad. Hvordan føles det å skulle vise filmen for et bredt publikum?

Det er veldig stas, og litt skummelt. Jeg har kviet meg for å sende inn filmer til festivaler tidligere. Når man har jobbet lenge med et prosjekt blir man ofte litt blind på det, og ønsker ikke å se det på et stort lerret med det første. Denne gangen er jeg glad for at vi gjorde det. Det blir en god erfaring i å eksponere seg litt, og det blir spennende å kjenne på reaksjonene fra publikum i salen.

OFKS-student Johanne Udnes Hansen.

Kan du fortelle litt om filmen?

“Blanke ark” handler om en vikarlærer som blir offer for en ryktespredning blant barna på en barneskole. Filmen viser hvordan et rykte kan forvrenge sannheten og forårsake en utvikling som er vanskelig å reversere. Den peker på situasjoner som kan oppstå både i skolegården og i mediebildet i dag.

Kortfilmen er laget under fiksjonsforløpet på Film- og videokunstlinjen på Oslo Fotokunstskole, i samarbeid med Augustus Moltubakk (fotograf), Oda Nordby (lyd) og Ludvig Gerner (innspillingsleder/script supervisor). Gjennom forløpet opplevde jeg å få mye ut av et effektivt samarbeid med alle i teamet, hvor vi hadde kort tid på å gjennomføre et prosjekt som krevde en god del forhåndsplanlegging, avtaler og underskrifter fra foreldre. Det var også veldig fint å få jobbe med femteklassen på Eiksmarka barneskole. Barnegruppen fungerte nærmest som en masse jeg kunne forme som jeg ville, det var nesten utrolig.

Til slutt må jeg nevne samarbeidet med medstudent Jonas Lahlum, som spiller hovedkarakteren i filmen. Dette har vært hans første erfaring som skuespiller, og jeg tror vi har funnet en ny karrierevei for han!

Stillbilde fra Blanke ark av Johanne Udnes Hansen.

Hvordan begynte du å lage film?

Jeg var tidlig interessert i historiefortelling og formidling. I 2018 gikk jeg på dokumentarfilmlinjen på Johan Borups Højskole. Der filmet og klippet jeg korte dokumentarer ‘one man one camera’, og tok med meg kameraet mitt over alt. Det formet meg veldig. Siden har jeg beveget meg mer mot manusskriving og fiksjonsfilm, men ønsker å jobbe videre med elementer fra begge sjangre.

For meg har det vært essensielt å starte med dokumentarfilm, et fint springbrett inn i fiksjonsverdenen. Jeg fikk øve meg på å observere mennesker gjennom et kamera, og være flue på veggen. Spesielt i en film som “Blanke ark”, hvor jeg ønsket at barna skulle reagere naturlig på det som skjedde rundt dem, var det positivt å ha denne bakgrunnen.

Stillbilde fra Blanke ark av Johanne Udnes Hansen.

Du har det siste året vært student på Oslo Fotokunstskoles linje for Film- og videokunst. Kan du fortelle litt om dine erfaringer fra dette året?

Linjen har åpnet for muligheten til å eksperimentere med filmmediet i større grad enn jeg har gjort tidligere. Skolen gir oss friheten til å utvikle egne kunstneriske utrykk, og det har vært positivt å ha en arena hvor man kan prøve og feile litt. Vi har beveget oss gjennom en rekke sjangre og produsert mye innhold på bare et år. Det har gitt oss et godt overblikk og en tydeliggjøring av hva man kan spesialisere seg i videre.

Gjennom faste lærere og et bredt utvalg av gjestelærere, får man muligheten til å bli kjent med allerede etablerte kunstnere og filmskapere. På foredrag får vi høre om deres vei inn i bransjen. For en famlende ung filmstudent er det betryggende å se at ganske mange veier leder til Rom.

JOHANNE UDNES HANSENS FILM "BLANKE ARK" VISES PÅ KORTFILMFESTIVALEN I GRIMSTAD 7. - 11. JUNI.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler