Utstilling

Om forholdet mellom menneske og arkitektur

Under en påskeferie til Serbia ble Marius Svaleng Andresen bergtatt av brutalistisk arkitektur. Nå er han utstillingsaktuell med Life in the New på Fotografiens Hus, hvor han stiller ut bilder fra bydelen Novi Beograd i Serbia.
Fra utstillingen Life in the New av Marius Svaleng Andresen på Fotografiens Hus.

Du er aktuell med utstillingen Life in the New på Fotografiens Hus. Hva viser du i utstillingen?

I utstillingen på Fotografiens Hus presenterer jeg 30 verk fra mitt fotobokprosjekt «Life in the New», som befinner seg et sted i skjæringspunktet mellom dokumentar- og kunstfoto. Det er ikke bare en visuelt ambisiøs dokumentasjon av et byområde, men også et forsøk på å fortelle noe om forholdet mellom menneske og arkitektur, samt de reelle utfordringene som oppstår når byer fortettes og bymorfologien forandres. Utstillingen dokumenterer menneskene som bor i Novi Beograd i Serbia, i tillegg til den monumentale og unike arkitekturen – hovedsakelig brutalistiske og sosialistmodernistiske konstruksjoner reist i etterkrigstidens Jugoslavia.

Fra utstillingen Life in the New av Marius Svaleng Andresen på Fotografiens Hus.

I utstillingen presenterer du bilder av brutalistisk arkitektur, en arkitektonisk stil som har fått vind i seilene de siste årene, og som i Norge for alvor kom på agendaen med rivingen av Y-blokka i Regjeringskvartalet. Hva er det som interesserer deg som fotograf ved denne monumentale betongarkitekturen?

Jeg synes – med risiko for hudfletting av Arkitekturopprøret – at brutalistisk arkitektur utført korrekt er vakkert, Y-blokka inkludert. Samtidig har mange bygg i denne stilen stor symbolsk betydning sett i et etterkrigsperspektiv. Rent visuelt lever byggene sine egne liv på et vis jeg ikke gjenkjenner i joniske søyler eller Gehry-stål, og som motiv utfordrer brutalisme med ærlige materialvalg og ofte ukonvensjonelle formasjoner.

Fra utstillingen Life in the New av Marius Svaleng Andresen på Fotografiens Hus.

Bildene er fotografert i bydelen Novi Beograd i Serbia. Hva er det som ledet deg til å fotografere nettopp der?

Jeg snublet litt tilfeldig over det da jeg skulle velge destinasjon for påskeferien for noen år siden, og ville utelukke typiske turistmål. Jeg hadde nylig fått øynene opp for brutalistisk arkitektur, gikk gjennom by for by i flyselskapets byoversikt og googlet “[bynavn] + brutalist architecture”. Beograd dukket opp, billettene var billige, og resten er historie. Jeg ble bergtatt av arkitekturen i Novi Beograd, sleit skosålene av meg av all vandringa, og leste meg opp på området da jeg kom hjem.

Da var det plutselig ikke arkitekturen isolert sett som fascinerte meg. Plassen eksisterte ikke for åtti år siden, bydelen er bygd på en drenert myr, og skulle bli Jugoslavias nye hovedstad. Det var en square one hvor de kunne bygge hva de ville, noe som førte til mange spreke valg. Ekstremt funksjonelt, massivt og laget for mennesker i Le Corbusier-ånd. Greit, menneskefokuset var høyt, men har den egalitære og superfunksjonelle byen tålt tidens tann? Det ville jeg finne ut av. Så jeg gjorde det.

Fra utstillingen Life in the New av Marius Svaleng Andresen på Fotografiens Hus.

Våren 2023 skal du gi ut bok på det tyske forlagt Kerber Verlag. Kan du fortelle litt om denne boken?

Boken «Life in the New» er todelt. I den ene delen har jeg intervjuet og portrettert tolv mennesker og grupper som bor eller jobber i Novi Beograd. De gir sine attester om hvordan det er å bo der i 2023. Den andre delen er en ren fotobok, og dokumenterer området, arkitekturen og menneskene. Menneskene som røyker på balkongene sine, spiller fotball mellom tårnende bygninger, tar det rolig i sommersola – lever sine vanlige liv.

Boken gis ut på Kerber Verlag i vår, og kan forhåndsbestilles her.

UTSTILLINGEN LIFE IN THE NEW AV MARIUS SVALENG ANDRESEN VISES PÅ FOTOGRAFIENS HUS I PERIODEN 09.03. – 02.05. UTSTILLINGSÅPNING TORSDAG 09. MARS KL. 18:00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler