Student

– Skolen er et fint sted å få i gang den kreative juicen

På dagtid jobber Diska Livia som koreograf og danser, på kveldstid studerer hun film- og videokunst på OFKS. Vi har snakket med Diska hvordan det er å kombinere et travelt frilansliv med skole og hennes erfaringer fra utdanningen, som har søknadsfrist 24. april.
Diska Liva kombinerer livet som profesjonell danser med deltidsutdanning på kveldstid på Oslo Fotokunstskole.

Du er student på Oslo Fotokunstskoles deltidsstudium innen film- og videokunst på kveldstid. Hvorfor ønsker du å studere film og hva ser du for deg å benytte utdanningen til senere?

Jeg studerer film fordi jeg har et ønske om å kunne uttrykke meg gjennom film som et kunstnerisk medium. Jeg har alltid vært interessert i det visuelle og har laget både kortfilmer og kunstfilmer i form av dansevideoer og reisevideoer. Fra den genuine interessen av å fange ting på video videreutviklet dette seg da med et voksende behov for å uttrykke meg enda mer gjennom det.

Jeg ser for meg å bruke den kunnskapen jeg har tilegnet meg på skolen til å dykke enda dypere i mitt kunstnerisk uttrykk. De tekniske ferdighetene vil gi meg frihet til å utføre det jeg ønsker. Jeg vil fortsette å jobbe med givende og morsomme prosjekter i film og video i framtiden. Forhåpentligvis vil de ferdighetene jeg lærer her hjelpe meg til å fortsette å vokse som en kunstner. 

Hva var ditt forhold til film og video før du startet på skolens kveldsundervisning?

Før brukte jeg video som et virkemiddel til både å uttrykke meg og til å utforske verden. Jeg jobber fra før av som en profesjonell danser og koreograf, og brukte video for å fange koreografiene mine slik at jeg kan dele det med folk. Det var spennende å skape dans for videoformatet, for nå koreograferer jeg også ut i fra vinkler, overganger og hvordan jeg kan klippe det senere. Det åpnet en helt ny og spennende verden for meg.

På samme tid tok jeg alltid kameraet mitt med på reiser. Jeg er alltid interessert og nysgjerrig på kultur og ulike land. Så hver gang jeg reiste var et av målene mine å lage en kort kunstfilm basert på min reise og det jeg klarte å fange. Etter hvert ønsket jeg å fange mer og mer spennende klipp som jeg kunne sette sammen, som gjorde at jeg både reiste mer og opplevde mer ting. Jeg er takknemlig for at det gjorde at jeg pushet meg selv, det tok meg til flere vakre steder i verden og ga meg mange gode opplevelser.

Stillbilde fra prosjekt av Diska Livia.

Ved siden av utdanningen på OFKS er du koreograf, danser og grunnlegger av videoproduksjonsselskapet Co-Lab Productions. Hvordan fungerer det for deg å kombinere studiet på OFKS med et allerede travelt liv?

Å kombinere livet som frilans danser, koreograf og videograf med skole er ikke alltid like lett, men det handler egentlig om prioriteringer. Også må man godta at i ulike perioder har man ulike prioriteringer. Noen ganger kan jeg prioritere skoleprosjektene fordi det skjer mindre ting ellers, og noen ganger er det motsatt. Men det viktigste er vel at man vet hvorfor man gjør ting, og dermed er det lettere å vite hva man skal prioritere til ulike tider.

Jeg tror det er viktig at man har riktige intensjoner når man starter på skole, og i livet generelt egentlig. Jeg går på skole fordi jeg ønsker å lære, mer enn å få en grad eller en tittel. Og jeg tror at om man går på skole med rette intensjoner, så er det lettere å holde motivasjonen oppe. 

På OFKS utvikler dere egne videoprosjekter, i kombinasjon med forelesninger, veiledning og praktisk teknikkundervisning. Kan du fortelle litt om din erfaring med skolen så langt, og prosjektene du har jobbet med?

Det er spennende prosjekter vi får jobbet med på skolen, og veldig variert. Det gjør at jeg blir eksponert for ulike video sjangere, enten om det er musikkvideo eller dokumentar. I tillegg får jeg lært mye ulike videoteknikker til ulike prosjekter. Dette liker jeg veldig godt. En av grunnene til hvorfor jeg liker skoleformatet er at man får klare rammer som man kan skal følge, og utviklingen kan være ganske bratt. Det gjør også at man har rom for å feile og lykkes i praksis, noe som jeg mener er den beste måten å lære på. Hittil har vi lagd musikkvideo, minidokumentar, dialogscene og jobbet med ’found footage’. Det er fint å ha et støtteapparat på skolen gjennom veiledning, og muligheten til å låne utstyr for å bli trygg på det tekniske. 

Stillbilde fra prosjekt av Diska Livia.


Hvem vil du anbefale kveldsutdanningen i film- og videokunst på OFKS til?

Jeg vil anbefale videokunstlinjen på OFKS til de som er interessert i å skape filmer, enten som en hobby eller med ønske om å jobbe med det. Om du gjør andre ting på dagen eller jobber som noe annet, så er det mulig å kombinere deltidsstudiet med det, noe som gjør at man kan få doser av kreative input flere ganger i løpet av uken.

Jeg opplever også at om man føler at man sitter fast i sin kreative reise, så er skolen et fint sted å få i gang den kreative juicen igjen. Her møter man andre kreative sjeler og blir eksponert til ting som man kanskje ellers ikke ville ha blitt. 

DISKA LIVIA ER STUDENT PÅ OSLO FOTOKUNSTKOLES DELTIDSUTDANNING INNEN FILM- OG VIDEOKUNST. UTDANNINGEN HAR SØKNADSFRIST 24. APRIL, LES MER OM SKOLENS FILM- OG VIDEOUTDANNING PÅ DELTID HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler