Film- og video

Vil ha mer kunstnerisk ambisiøs film på kino

12/19/2022

Stikkord:

Med initiativet Jack presenterer vil Filmbyrået Jack skape en fast møteplass for kunst- og filmfeltene, og presentere filmer som ikke blir satt opp av kinoene. 3. januar starter 2023-programmet på Vega scene med filmer fra Itonje Søimer Guttormsen og Franciska Eliassen. Vi har snakket med Cato Fossum fra filmbyrået om denne visningen og hvorfor han mener at det må satses mer på kunstnerisk ambisiøs film på kino.
Tirsdag 03. januar inviterer Filmbyrået Jack til årets første kveld i visningsserien Jack Presenterer på Vega Scene, med kortfilmer fra Itonje Søimer Guttormsen og Franciska Eliassen og samtale mellom filmskaperne.

Dere står bak filmvisningsserien «Jack presenterer» på Vega Scene. Hva er «Jack presenterer» og hva fikk dere til å starte opp med denne månedlige visningen?
 
«Jack presenterer» er en serie hvor vi i Filmbyrået Jack selv bestemmer innholdet, og der vi løfter fram film som ikke ellers får synes på kino. Det kan være alt fra eksperimentelle verk som opprinnelig er laget for visning i galleri eller museum, til mer konvensjonelt fortellende film, men hovedvekten ligger på kortfilm. Hver visning har et overgripende tema eller fellesnevner, og vi inviterer filmskapere til å komme og snakke om filmene sine og henge ut med oss etterpå. På kino er langfilmen og underholdningsfilmen nesten enerådende, men kunstnere og filmskapere jobber jo med filmer i et mangfold av lengder og formater. Målet med serien er å gi større plass til dette mangfoldet, og å skape en fast møteplass i Oslo for kunst- og filmfeltene, så vi ble henrykte da Vega Scene sa ja til å huse denne serien. 

Stillbilde fra filmen Voice av Ane Hort Guttu, som kommer i 2023.

 
Rett over nyttår sparker dere i gang 2023 sesongen med filmskaperne Itonje Søimer Guttormsen og Franciska Eliassen. Kan du fortelle litt om hva som skal skje denne kvelden?
 
Jepp, datoen er 3. januar og stikkord for visningen er kortfilmen som et filmformat med kunstnerisk egenverdi, men også som et laboratorium for å forske seg fram til langfilm. Itonjes Retrett er et godt eksempel: filmen er i seg selv et virkelig hovedverk i norsk kortfilm, ja i norsk film overhodet, fra de siste årene. Den ble videreutviklet til langfilmen Gritt, og derfor ønsket vi å vise den sammen med Søster av Franciska Eliassen, som tidligere er vist ved Høstutstillingen som selvstendig verk, men som også er et forstudium til det som skulle bli Franciskas spillefilm Den siste våren. Sistnevnte får premiere på kino våren 2023. Disse to filmskaperne har andre ting til felles også, for eksempel en interesse for hekser og magi, og for kunst som yter motstand mot de konvensjonene som styrer livet i velstandsbobla Norge. Det kan bli en superinteressant prat etter filmene! 

Stillbilde fra filmen Den siste våren av Franciska Eliassen, som kommer i 2023.


I 2021 ble Filmbyrået Jack startet opp, i krysningsfeltet mellom kunst- og filmverdenen. Hvem står bak byrået og hva fikk dere til å etablere et eget distribusjonsfellesskap?  
 
Jack ble startet av sju norske filmskapere og kunstnere, pluss meg selv som har bakgrunn fra filmfestival som formidler og programmerer. I sommer utvidet vi gruppa, slik at vi nå er tolv eiere (les mer om hvem som står bak Jack her). Det som drev oss til å starte, er at skapere som befinner seg i dette skjæringspunktet trenger flere visningsmuligheter for sine verk, men risikerer å falle mellom to stoler, siden alt fra produksjon til formidling er så forskjellig på kunst- og filmfeltet. Rollen til Jack skal være å bidra til å bygge bro mellom feltene og gi større plass til kunstnerisk ambisiøs film på mange slags visningssteder, inkludert kino, hvor det er et krav å ha et aksjeselskap som distributør for i det hele tatt å komme i betraktning for mer enn en enkeltvisning her og der. Og så skiller vi oss fra mer tradisjonelle distribusjonsselskaper ved at kunstnerne er mer direkte involvert i distribusjonen. Foreløpig er vi ganske Oslo-sentrerte, men det har vi planer om å rette på. 

Bilde fra møte i Nettverk for kunstnerisk film, på Kunstnernes Hus. Foto: Mariken Halle


 
Hva annet står på visningsprogrammet i 2023?

«Jack presenterer»-programmet er i støpeskjeen, men vi jobber blant annet med et program med palestinsk film, kortdokumentarer om miljøkrisa, samisk og kvensk film, for å nevne noe. Vi programmerer for et halvt år av gangen, så det er bare å holde øynene åpne, og vi tar også gjerne imot forslag til filmer, gamle og nye. I løpet av 2023 skal vi også slippe flere filmer på kino fra Ane Hjort Guttu, Ellen Ugelstad, Mariken Halle og Thomas Østbye (les mer om disse her) . I 2022 etablerte vi også Nettverk for kunstnerisk film, sammen med Kunstnernes Hus Kino i Oslo, som er en faglig møteplass for kunstnere og visningssteder der vi viser presentasjoner av verk under utvikling i tillegg til ferdige filmer. Neste utgave blir i april/mai 2023, og dette er et mer langsiktig prosjekt for å styrke fellesskapet i feltet.  

TIRSDAG 3. JANUAR 19:00 INVITERER FILMBYRÅET JACK TIL ÅRETS FØRSTE JACK PRESENTERER PÅ VEGA SCENE MED FILMER AV ITONJE SØIMER GUTTORMSEN OG FRANCISKA ELIASSEN, OG ETTERFULGT AV SAMTALE MELLOM DE TO FILMSKAPERNE. LES MER OM VISNINGEN OG KJØP BILLETTER HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler