fotobok

Viser prosessen bak fotobok om kjønnsbekreftende behandling

3/4/2020

I Fin Serck-Hanssens kommende bok har han fulgt Hedda som gjennomgår kjønnsbekreftende behandling. Denne uken er det mulig å få et innblikk i arbeidet med boken på Fotogalleriet, og vi har snakket med Fin om prosjektet:

Arbeidet med din kommende bok Hedda skal presenteres på Fotogalleriet denne uken. Hva får publikum se i galleriet?

Presentasjon av Hedda er fjerde kapittel av Le Book Club som er en serie utstillinger som er dedikert til fotoboken som et utstillingsrom.
Hedda er en bok som enda er under utvikling, så jeg kommer til å vise eksempler fra prosessen med å lage boka samt en foreløpig siste dummy.

Utstillingen blir presentert på bord hvor jeg legger ut kontaktkopier og skisser samt tidligere dummies og kopier.

Bilde fra den kommende boken Hedda av Fin Serck-Hanssen.

Boken er resultat av en mangeårig fotografisk prosess der du har fulgt Hedda som gjennomgår kjønnsbekreftende behandling. Kan fortelle om dette bokprosjektet og prosessen som du har fulgt med ditt kamera?

Jeg har kjent Hedda siden hun var et lite barn og fotografert henne sporadisk. I 2018 ringte Heddas mor som fortalte meg at Hedda hadde endret navn og ønsket kjønnsbekreftende behandlinger, og lurte på om jeg kunne tenke meg å fotografere henne.

I mange land, også i Norge, er det en tidkrevende og vanskelig prosess å bli diagnostisert med kjønnsinkongruens og få utført kjønnsbekreftende behandlinger. Hedda og hennes familie følte det nødvendig å søke hjelp utenlands. Første operasjoner ble utført i Buenos Aires der jeg fotograferte og portretterte henne under oppholdet. Dette materialet tenkte jeg kunne være godt egnet til en bok. Så jeg fikk lov å følge Hedda da hun var til flere behandlinger i Oslo og Bangkok. Hedda lot meg ta del i hennes prosess og reiser. Det har selvfølgelig ikke vært enkelt å gjennomgå behandlinger og operasjoner og samtidig forholde seg til en som fotograferer deg i en sårbar situasjon. Hedda har vist meg stor tillitt og gjort prosjektet mulig. Materialet i boken er blitt kortet ned i tidshorisont og inneholder kun bilder fra 2019.

På Fotogalleriet vises arbeidsprosessen bak fotoboken gjennom kontaktark, bokdummy, skisser m.m.

Kjønnstilhørighet og transseksualitet har gått fra å være marginaliserte tematikker til å få økt oppmerksomhet i det offentlige ordskiftet de siste årene. I dine fotoprosjekter har du helt siden 80-tallet portrettert underrepresentert grupper og miljøer, deriblant LGBTQI-personer. Kan du si noe om ditt kunstneriske engasjement for å skildre underrepresenterte samfunnsgrupper?

Når jeg ser tilbake på min produksjon kan du kanskje si det. Jeg ble interessert i foto ganske seint i ungdomstiden. Da var jeg også veldig opptatt av musikk og likte punk /postpunk, og det var en liten subkultur for dette i Oslo på slutten av 70-tallet. Jeg vanket i dette miljøet samt på homseklubber. Jeg fotograferte band for fanziner og senere musikkavisen Nye Takter. Dette var min inngang til å fotografere folk i musikkmiljøet. Jeg var også opptatt av homofrigjøringskampen og synliggjøring. Jeg fotograferte venner og folk i homsemiljøet. Jeg var opptatt av synliggjøring av homokulturen og dens mangfold og da AIDS rammet oss ble mine bilder mer politiske. Jeg har fotografert folk som fascinerer meg og tema som engasjerer meg.

Bilde fra den kommende boken Hedda av Fin Serck-Hanssen.

Under vernissasjen onsdag 5. februar vil det i tillegg være en kunstnersamtale. Kan du si noe om denne?

Jeg skal ha en samtale med Nina Strand som er en av kuratorene for utstillingen. Jeg regner med vi kommer til å gå rundt i utstillingen og snakke om prosessen med å lage boka og tematikk rundt den. Velkommen.

Bilde fra den kommende boken Hedda av Fin Serck-Hansen.

ARBEIDET MED DEN KOMMENDE BOKEN HEDDA AV FIN SERCK-HANSSEN VISES PÅ FOTOGALLERIET I PERIODEN 5. – 9. FEBRUAR, SOM DEL AV UTSTILLINGEN LE BOOK CLUB. ÅPNING 5. FEBRUAR KL. 18:00 – 20:00 MED KUNSTNERSAMTALE MED FIN SERCK-HANSEN OG NINA STRAND.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler