intervju

Bli kjent med: Dag Alveng

1/27/2021

Stikkord:

Dag Alveng fremkalte sitt første bilde som niåring og har holdt det gående i mørkerommet siden. Men det var først da han avbrøt medisinstudiet som 23-åring at han var fast best på at det var kunstner han måtte være.
Dag Alveng under fotografering med 8x10" storformatskamera til det kommende prosjektet "Tungt vann og dype daler". Foto: Harald Møller

Hvordan kunst lager du?

Jeg jobber med fotografi og installasjoner, og forskjellige former for performanceprosjekter. Når jeg fotograferer er det ofte i store serier med bilder. De siste årene har jeg jobbet mye med 8x10” analogt storformatkamera og fremstiller store analoge kopier i mørkerom. Men nylig har jeg også begynt å jobbe digitalt og i farger. Akkurat nå jobber jeg mot et omfattende prosjekt som skal vises i Telemarksgalleriet om et år med arbeidstittel ”Tungt vann og dype daler”. Det er et prosjekt som tar utgangspunkt i Telemarks natur, kultur og industrihistorie. Jeg har for eksempel fotografert Rjukanfossen – et av de mest malte motivene opp gjennom norsk kunsthistorie.  

Verk fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng, som ble vist på Shoot Gallery vinteren 2020.

Hva var det som gjorde at du begynte du å fotografere?

Min far og jeg fremkalte film sammen da jeg var ni år gammel og jeg syntes det var helt magisk. Vi laget et provisorisk mørkerom hjemme på gutterommet mitt. Siden den gang har jeg fotografert og som ungdom begynte på et kurs i fotografering og mørkerom i regi av AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) og etter det ble jeg aktivt medlem av Oslo Kameraklubb. Jeg var tidlig opptatt av å fremstille mine egne bilder og i tillegg til fotografi tegnet jeg og malte akvareller. Jeg så den skjellsettende fotoutstillingen The Family of Man i Oslo som 4-åring, og jeg husker fremdeles denne sterke opplevelsen.

Verk fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng, som ble vist på Shoot Gallery vinteren 2020.

Når visste du at du ville bli profesjonell kunstner?

Jeg begynte å tjene penger på fotografi allerede som tolv år gammel. Jeg ringte på dører i nabolaget og spurte om de som bodde der ville ha et bilde av huset sitt. Så tok jeg et bilde og fremkalte det i mørkerommet. Men det endelige valget om å jobbe profesjonelt med fotografi tok jeg da jeg som 23-åring sluttet på medisinstudiet. I starten jobbet jeg som taxisjåfør og nattevakt Dikemark psykiatriske sykehus for å spe på inntekten. Resten av tiden laget jeg bilder. Jeg opplever det å være kunstner som et kall – vi som er kunstnere er det fordi vi ikke klarer å la være.    

Verk fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng, som ble vist på Shoot Gallery vinteren 2020.

Hva liker du best og dårligst med å være kunstner?

Det beste er friheten det gir – friheten til å gjøre akkurat det jeg har lyst til. Men det er klart at noen ganger blir man jo rett og slett lei, men det tror jeg man kan bli av det meste man kan drive med. De positive sidene ved å være kunstner veier helt klart opp for de negative.

Verk fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng, som ble vist på Shoot Gallery vinteren 2020.

Har du ett bilde eller en kunstner som har vært spesielt viktig for deg?

Det er vanskelig å velge, men hvis jeg må velge her og nå må det bli et bilde av Robert Frank fra byen Butte Montana, som viser utsikten fra et vindu med gardiner i forgrunnen, i svart-hvitt (se bildet her). Bildet er fra boken The Americans. Robert Frank er alle fotografers helt, i alle fall for veldig mange i min generasjon.  

Verk fra prosjektet Chess av Dag Alveng, som ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i 2018.


Hvilke råd har du til unge mennesker som vil utdanne seg til kunstfotografer?

Ole Henrik Moe, tidligere direktør på Henie Onstad kunstsenter, passerte meg en gang på museet på Høvikodden og sa kun én ting til meg: stå på!. Det er mitt råd til unge fotografer – stå på!

SE MER AV DAG ALVENGS PROSJEKTER PÅ  OG
ALVENG.COM OG SHOOTGALLERY.NO.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler