Utstilling

Dag Alvengs ferie ble til utstilling

3/25/2020

Stikkord:

Dag Alveng har fotografert i 55 år, men det er først i sin siste utstillingen at han føler at han har fått orden på teknikken. Vi har snakket med Dag om utstillingen, der han har reist rundt i Nord-Italia på jakt etter motiver blant renessansens arkitektur.
Fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng på Shoot Gallery.

Du er aktuell med utstillingen Palladio Songs på Shoot Gallery, som grunnet smitteverntiltak nå også er tilgjengelig som nettutstilling. Hva får publikum se i utstillingen?

Utstillingen består av åtte store bilder, 120 x 150 cm, ett bilde i format 85 x 95 cm og tre bilder i format 44 x 54 cm, alle er analoge sølv-gelatin baryttforstørrelser fra 8 x 10 tommer negativer. Bildene viser stort sett detaljer eller deler av bygg tegnet av den italienske renessansearkitekten Palladio

Fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng på Shoot Gallery.

Til utstillingen har du fotografert arkitektur fra renessansen i Italia. Hva var det som vekket din interesse for nettopp denne motivkretsen?

Jeg har lenge vært fascinert av byggene til Palladio, og under en tur som skulle være ferie i Venezia, fant jeg en bok om Palladio i leiligheten jeg bodde i. Det slo meg at jeg var i området der Palladio hadde virket, og jeg droppet ferien, leide bil, og dro rundt en uke og besøkte villaene. Jeg ble slått av skjønnheten til disse bygningene, dro hjem til Norge, hentet 52 kg utstyr og brukte noen uker på å fotografere de motivene jeg hadde merket meg

Installasjonsfoto fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng på Shoot Gallery. Foto: Shoot Gallery

I arbeidet med fotograferingen har du reist rundt i Nord-Italia. Har det vært en overkommelig å få tilgang til disse byggene? Hvordan forløper en typisk dag med fotografering?

Før jeg dro tilbake til Italia kontaktet jeg Palladio-stiftelsen, og fikk tillatelse til å fotografere, men det viste seg at enkelte villaer var avstengt og privat eid. I ett tilfelle ble jeg jaget bort, og eieren ble tilkalt, men etter å ha hørt hvorfor jeg tok meg inn på eiendommen låste han opp hovedporten for meg. Jeg leide et airbnb-hus midt i området , og dro ut hver dag til forskjellige steder og fotograferte. Jeg hadde med meg 17 filmkassetter og ladet film om kvelden. Noen dager regnet det, da holdt jeg meg hjemme.

Installasjonsfoto fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng på Shoot Gallery. Foto: Shoot Gallery

I utstillingen viser du en rekke store og detaljrike bilder på 120 x 150 cm, fotografert med et 8x10" analogt storformatkamera. Kan du si noe om den analoge arbeidsprosessen din og hvorfor du arbeider med denne tid- og arbeidskrevende teknikken?

Jeg har fotografert i 55 år nå, og endelig føler jeg at jeg har fått orden på teknikken :) Jeg liker at det er mulig å gå helt innpå en stor kopi og se mere detaljer, at bildet ikke bare blir korn eller pixler, men at man får mer informasjon ved å gå nærme, men selvsagt må bildet også fungere på avstand. Det har tatt meg 25 år å finne ut hvordan man kleber opp disse store baryttkopiene, det er så mye spenning i det store Ilford Multigrade-papiret, at vi må våtklebe, men det er en vanskelig prosess. Jeg har to assistenter, og vi brukte åtte uker på å lage ni store bilder. Analoge sølv-gelatin sort/hvitt baryttkopier har en skjønnhet jeg ikke har funnet i digitale printer. Jeg har også funnet et objektiv som er sylskarpt, bildene er skarpe, men også bløte ...

Fra utstillingen Palladio Songs av Dag Alveng på Shoot Gallery.

UTSTILLINGEN PALLADIO SONGS AV DAG ALVENG VISES PÅ SHOOT GALLERY TIL OG MED 04. APRIL. GRUNNET SMITTEVERNTILTAK ER GALLERIET INNTIL VIDERE KUN ÅPENT ETTER AVTALE, MEN UTSTILLINGEN ER TILGJENGELIG SOM NETTUTSTILLING PÅ GALLERIETS HJEMMESIDE.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler