Utstilling

– Det startet så lovende, men så ble det meste kaos og uforutsigbart

1/14/2021

Stikkord:

Rasmus Vasli åpnet fotogalleriet Vasli Souza i Oslo kun måneder før landet stengte ned. I 2021 kjører han på med et tettpakket og ambisiøst utstillingsprogram. Vi har snakket med Rasmus om det krevende første året i Oslo, planene for fremtiden og hans nyåpnede utstilling med svenske Anna Nordquist Andersson.
Installasjonsfoto fra den nyåpnede utstillingen Transillumination av Anna Nordquist Andersson. Foto: Tor Simen Ulstein

Dere har nettopp åpnet den svenske fotokunstneren Anna Nordquist Anderssons første soloutstilling i Oslo. Kan du fortelle litt om kunstneren og hva publikum får se i utstillingen?

Anna og jeg har kjent hverandre i noen år etter samarbeid på diverse prosjekter i Malmö. Hun er nok ganske mer etablert og kjent i Sverige enn hun er her i Norge. Derfor håper jeg inderlig folk tar seg tid til å komme forbi så de kan bli kjent med kunsten hennes. Det jeg liker godt ved Annas kunstnerskap, som strekker seg over nesten 20 år, er at du kan se en rød tråd som går gjennom hennes prosjekter så og si fra da hun startet og til det som henger på veggen i dag.

Utstillingen er på en måte et slags dykk ned i Life Magazines gamle arkiv, som hun her har brukt som utgangspunkt for sin kreativitet. Det er en fin blanding av collage og fotografi ved hjelp av lysbord, der hun utfordrer besøkende til å gjøre opp sin egen mening. Et møte mellom nåtid og fortid, ting vi ser og hva vi allerede vet. Helt enkelt bør det ses og utforskes, så kom, kom, kom! Utstillingen står ut januar.

Fra vindusutstillingen 8 weeks 8 artists våren 2020 på Vasli Souza, her med verk av Ren Hang. Foto: Tor Simen Ulstein

Etter å ha drevet galleriet en rekke år i Malmø flyttet du galleriet til Damplassen på Ullevål for et drøyt år siden. Hvordan har dette første og mildt sagt spesielle året vært?

Det startet jo så lovende, men så ble det meste kaos og uforutsigbart. Siden 2013 er vel dette første gang jeg har måttet avlyse utstillinger. Det ble en ny erfaring. Man lærer jo av det og. Når man er helt ny i byen, så hadde det selvfølgelig vært gunstig med flere vernissasjer, som kunne vært med på å skape litt blest.

Sånn sett ser heller ikke 2021 så lyst ut nå. Jeg satser på at det begynner å løsne utover våren. Alt har selvfølgelig ikke bare vært negativt. Jeg har fått noen nye bra norske kunder, blitt kjent med flere fra det norske kunstmiljøet, og hatt noen utstillinger som overhode ikke var planlagt, men som jeg er veldig fornøyd med. Jeg vil også legge til at det er lov til å besøke galleriet i vanlig åpningstid, ikke bare under vernissasjer.  

Installasjonsfoto fra utstillingen The Appleseed Necklace av Alexey Shlyk september 2020. Foto: Tor Simen Ulstein

Har du noen personlige høydepunkter fra utstillingsprogrammet i 2020 som du ønsker å trekke frem?

8 Weeks 8 Artists var en spontan ide som kom opp etter at jeg hadde avlyst første utstilling i mars. Den var i tro koronaånd med ny miniutstilling hver uke som kun kunne ses gjennom vinduet, uten å treffe noen eller gå inn noe sted. En blanding av gamle favoritter og nye navn. Det var gøy med høyt tempo og en utendørs seremoni foran hver åpning, med en liten, men koselig gjeng av faste følgere.

Alexey Shlyks utstilling The Appleseed Necklace var jeg også veldig glad for å få gjennomført. Jeg hadde drømt om den lenge, og føler den beskriver godt det galleriet står for. Til slutt release festen, som ikke ble noe fest, og utstillingen Manifestations from the waiting room, i samarbeid med gjengen fra Uncertain States. Jeg fikk i 2020 jobbet tett på noen norske navn som jeg har blitt stor fan av.

Installasjonsfoto fra utstillingen Manifestations from the waiting room, i samarbeid med Uncertain States. Verk av Cecilia Riis Kjeldsen. Foto: Tor Simen Ulstein

Hvilke utstillinger/aktiviteter har du planlagt i tiden fremover?

I grunnen så har jeg vært veldig optimistisk og ambisiøs for 2021, med hele 10 utstillinger planlagt. Dels for at jeg har måttet flytte utstillinger fra 2020, og dels for at jeg allerede hadde navn klare for 2021, som jeg ikke ønsket å pushe til 2022. Egentlig har jeg bestemt meg for å bare kjøre på, med eller uten korona, men hadde håpet og trodd at situasjonen skulle være litt bedre enn hva den er nå. To av utstillingene før sommeren er med USA-baserte kunstnere, Tommy Kha og Marie Tomanova. Jeg ser allerede nå at det kan bli vanskelig å få de hit, så da blir det spørsmål om jeg bare skal la utstillingen gå sin gang.

Helt sikkert er det at neste utstilling blir med den danske kunstneren Henriette Sabroe Ebbesen, som man nylig kunne lese om i magasinet Fotografi, der hun var utvalgt som en av fem nominerte til Fotografis Portfoliopris 2020. Den åpner i starten av februar. Deretter følger Jinbin Chen, som går siste året på Kunsthøgskolen i Oslo, og som noen av oss ble kjent med gjennom Høstutstillingen 2020. Etter sommeren ser jeg veldig frem til en etterlengtet soloutstilling med Dagny Hay. Hun deltok også med et par bilder under 8 weeks 8 artists, men nå blir det ordentlig utstilling med flere ny verk. Jeg er spent på hvordan det blir med festivaler og messer. Der ble også det meste i 2020 avlyst. Jeg krysser fingrene for å kunne delta på messene Rencontres d'Arles i Arles juli og Unseen i Amsterdam i september.

Installasjonsfoto fra utstillingen The Appleseed Necklace av Alexey Shlyk september 2020. Foto: Tor Simen UlsteinSE UTSTILLINGEN TRANSILLUMINATION MED ANNA NORDQUIST ANDERSSON HOS VASLI SOUZA PÅ DAMPLASSEN 21 TIL OG MED 31. JANUAR 2021. LES MER OM GALLERIETS UTSTILLINGER OG KUNSTNERE PÅ VASLISOUZA.COM.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler