Utstilling

Maria Di Stefano på Vasli Souza

Den italienske fotografen Maria Di Stefano er årets første utstiller hos Vasli Souza på Damplassen. Vi har snakket med gallerist Rasmus Vasli om utstillingen han beskriver som en intim og privat søken etter det ukjente.
Lorena, Sorrento, 2019 av Maria Di Stefano.

Hvem er Maria Di Stefano?

For ca tre og et halvt år siden tikket det inn en mail i innboksen fra en italiensk kunstner som hadde oppdaget galleriet og ønsket å stille ut her. Det hadde jeg ikke mulighet til da, men vi holdt kontakten, og jeg har fått ta del i hennes prosess, og sett hvordan prosjektene har utviklet seg over tid. Akkurat det, er jeg veldig takknemlig for i dag.

Maria Di Stefano jobber primært med fotografi, men ser på seg selv, kanskje enda mer, som en antropolog. Hun har en genuin interesse for identitet, mennesker og miljøer og jobber ofte med sine prosjekter over en lengre tidsperiode. Der hennes personlige møte med mennesker og steder blir vel så viktig som selve bildene. Jeg tror at noe av drivkraften bak Marias arbeid er oppdagelse. Det å se og oppleve noe med egne øyne, kontra det å ‘svelge’ informasjon som allerede finnes om et gitt tema, er viktig for henne.

I flere av sine prosjekter har hun rettet fokus mot urfolkssamfunn og hvordan modernisering påvirker deres livsstil. Men kanskje aller mest kjent er hun for sitt prosjekt This Is Us fra 2021, som har rukket å vinne to store priser i Italia, og som blant annet ble vist under festivalen Nordic Light i Kristiansund i 2023. I This Is Us portretterer hun ungdom, født og oppvokst i Italia av foreldre med utenlandsk opprinnelse, men som i henhold til Italiensk lov, står uten italiensk statsborgerskap før fylte 18 år. Maria har nå startet forarbeidet til et liknende prosjekt i Norge, og vi håper å ha henne nærmere Skandinavia veldig snart.  

Dokumentasjonsfoto av Personal Belongings av Maria Di Stefano på Vasli Souza.

Di Stefano har også tidligere fattet en interesse for Norge, da hun oppsøkte Finnmark og tettstedet Tana Bru med kamera i hånden. Hva var det som brakte henne til nettopp Finnmark?

Det stemmer. Da hun tidligere ønsket å gjøre et prosjekt med fokus på samene som bor i den nordre delen av Skandinavia, var hun en lengre periode i Finnmark. Prosjektet fikk senere tittelen Tana Bru. Det tok for seg hvordan den unge urfolksgenerasjon føler vekten av et ansvar, ettersom de er de eneste arvingene til en dyrbar sivilisasjon som de ønsker å ivareta. Prosjektet kan ses i sin helhet på Marias hjemmeside.

Hand with green nailpolish above Bogota, Colombia, 2022 av Maria Di Stefano.

I utstillingen Personal Belongings kombinerer Di Stefano egne familiebilder med bilder fra reiser hun har foretatt de siste sju årene. Kan du fortelle litt om hva publikum får se og prosjektene bildene springer ut fra?

Som tittelen hinter til blir Personal Belongings mer intimt og privat, og fokuset på identitet og opphav rettes i større grad mot kunstneren selv. Utstillingen starter med bilder fra Marias eget familiearkiv, der hennes mor allerede som liten følte et sterkt ubehag foran kameraet. Hun kunne ofte klippe seg selv ut av bilder hun ikke likte, og vi blir etterlatt med et tomrom. Kanskje er det nettopp her kunstneres fascinasjon og søken etter det ukjente starter, og som tar henne med på reise etter reise til noe nytt. De anonyme identitetene går igjen i utstillingen som en rød tråd. Linjen mellom hva som er hva og hvem som er hvem viskes ut, og vi får som tilskuer mulighet til å ‘pusle’ brikkene sammen for å gjøre oss opp vår egen konklusjon.

Alex's Cat, Denver, USA, 2016 av Maria Di Stefano.

Hva annet har publikum å se fram til å utstillingsprogrammet hos Vasli Souza fremover?

Bra du spør. Vi har nylig oppdatert nettsiden med vårprogrammet, så der skal alt være klart. Marias utstilling står ut januar. Så blir det en liten tur til Kina for min del, før jeg åpner igjen i starten av mars med Taavi Rekkaro. Et relativt nytt navn, men han har på kort tid tatt hjemlandet, Estland, med storm. Det er hans debut prosjekt Thanks for Everything som kommer til Oslo. Bare å glede seg!

Utstillingen blir etterfulgt av to finske kunstnere. Først ut er Maija Tammi, som jeg møtte for et par år siden da jeg var portfolio reviewer i Arles. Jeg ble veldig ivrig etter å jobbe med henne da, og er glad vi omsider har fått det til. Immortal’s Birthday heter prosjektet og det er både sært (i positiv forstand) og morsomt.
Siste ut før sommeren blir Sami Parkkinen, som jeg har jobbet sammen med i mange år, men bare rukket å ha en utstilling med da galleriet fortsatt var i Malmö. Nå er det hans seneste prosjekt, Healing, som står for tur, og jeg håper folk vil like det like mye som meg.

UTSTILLINGEN PERSONAL BELONGINGS AV MARIA DI STEFANO VISES PÅ VASLI SOUZA TIL OG MED 28.01.2014. LES MER OM UTSTILLINGEN HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler