fotobok

- En motvekt til medienes stigmatisering

12/4/2023

Denne uken gir Yamile Calderón ut fotoboken "Siste stasjon er Mortensrud", hvor hun i to år har dokumentert lokalmiljøet på Mortensrud. Vi har snakket med Yamile om boken som hun ønsker skal være en motvekt til medienes stigmatisering av stedet.
Bilde fra boken "Siste stasjon er Mortensrud" av Yamile Calderón.

Du er aktuell med fotoboken "Siste stasjon er Mortensrud", som lanseres denne uken. Kan du fortelle om bildene og tekstene i boken?

«Siste stopp Mortensrud» er et stedsspesifikt kunstprosjekt utviklet som resultat av et oppdrag fra Oslo kommunes kunstsamling. Med oppdraget ble jeg invitert til å gå i dialog med Mortensrud, eller mer presist, lokalsamfunnet i Mortensrud-området, over en periode. Jeg fikk total frihet til å gjøre hva jeg vil innenfor den rammen. Jeg kom på at jeg hadde lyst til å lage en fotobok, et portrett av Mortensrud. Boken består av 320 bilder, og tekster som jeg har skrevet. Bildene er redigert på en måte som gjør at boken føles som en dagstur i nabolaget. Turen begynner på T-banestasjonen og går opp til Lofsrud og Rudshøgda. Fotografiene viser en blanding av arkitektur, gater, natur og mennesker. Og tekstene er korte fortellinger om mine erfaringer på stedet og min interaksjon med samfunnet eller mennesker fra stedet.

Boken er en dokumentasjon av dette stedet i en spesifikk tid, fordi Oslo kommune gjør store investeringer for å forbedre infrastrukturen og beboernes levevilkår. Hver bok blir et kunstverk som Mortensrud-beboerne kan ta med seg hjem, og for de som ikke bor på Mortensrud blir boken en mulighet til å oppleve Mortensrud fra et annet perspektiv enn medias stigmatisering av stedet.

Fotoboken "Siste stasjon er Mortensrud" av Yamile Calderón.

Som fotograf har du tidligere fotografert verdensmetropoler som Tokyo, Berlin og Roma. Denne gangen er det utkanten av Oslo du retter kameraet ditt mot. Hva er det som interesserer deg ved nettopp Mortensrud og hva har du ønsket å vise med bildene dine?

Etter prosjektet «Oslo Stories», hvor jeg satte søkelys på Oslo som by, fikk jeg muligheten til å fordype meg i en spesiell del av Søndre Nordstrand bydel. Det som interesserer meg med Mortensrud er mangfoldet og at det skjer masse positive ting som ingen vet om der. I mediene fokuseres det bare på negative hendelser der. Boken viser hverdagslige inntrykk og begivenheter gjennom to år, og i arbeidet med boken har jeg vært i dialog med ulike grupper i lokalsamfunnet og institusjoner.

Yamile Calderón foran utendørsutstillingen på Mortensrud Torg med bilder fra boken "Siste stasjon er Mortensrud". Foto: Trond A. Isaksen.

Du har fotografert til dette prosjektet over to år. Hvordan har du gått frem for å dokumentere denne delen av byen?

Da jeg begynte prosjektet startet jeg å fotografere gatene, arkitekturen og mennesker jeg så på gata med kamera. De spurte meg:
- Hva gjør du?
Jeg sa jeg tar bilder av stedet.
-Hva skal du gjør med bildene?
Jeg skal lage en bok om Mortensrud.  
-Åhh, så fint.

Med hjelp av Oslo Sør-satsingens miljøkontor ble jeg kjent med institusjoner og de forskjellige aktørene i området. Jeg begynte å delta på arrangementer, møter, festivaler, fester og forskjellige aktiviteter i området. Ut fra disse møtene begynte jeg å forstå stedet og se på det annerledes. I begynnelsen av prosjektet var jeg på befaring med Vegard Lønborg Jensen, spesialkonsulent i bydel Søndre Nordstrand, og han pratet veldig poetisk om en stein. Etter samtalen begynte jeg å se skjønnheten i steinene på Mortensrud, og prosjektet ble preget mye av natur og stein. Bildene og tekstene speiler mine erfaringer av å bli kjent med lokalsamfunnet i løpet av den tiden.

Ettersom prosjektet utviklet seg fikk jeg mulighet til å følge elevene på Lofsrud skole, sirkusskolen, cricketlaget, Mangfoldshuset, fritidsklubben, Mortensrud festivalen, Mortensrud skole, Klemetsrud flerbrukshall, Senter syd, moskeen, kirken og Mortensrudprosjekt.

Bilde fra boken "Siste stasjon er Mortensrud" av Yamile Calderón.

Boken lanseres onsdag 6. desember på Demo, som er Deichmans midlertidige bibliotek på Mortensrud, med gratis fotobok til de oppmøtte. Hva skal skje på denne lanseringen?

Onsdag blir boken lansert på Demo Mortensrud. Denne dagen skal lokalsamfunnet på Mortensrud få boken som handler om de. Det blir en samtale mellom prosjektets kurator Mari F. Sundet fra Oslo kunstsamling og meg. Samtalen kommer til å handle om kunstbøker som kunstverk. Jeg er veldig spent på hvordan Mortensruds befolking vil motta boken. Det er også en fotoutstilling med 25 bilder fra boken som vises på Mortensrud torg. De som ikke er fra området og vil komme på boklanseringen kan oppleve denne i tillegg.

Bilde fra boken "Siste stasjon er Mortensrud" av Yamile Calderón.

FOTOBOKEN "SISTE STASJON ER MORTENSRUD" LANSERES PÅ DEMO MORTENSRUD - DEICHMAN ONSDAG 6. DESEMBER KL. 16.30, MED KUNSTNERSAMTALE MELLOM KURATOR MARI F. SUNDET OG YAMILE CALDERON. I TILLEGG TIL BOKEN VISES EN UTSTILLING MED ET UTVALG BILDER FRA PROSJEKTET UTENDØRS PÅ MORTENSRUD TORG, SOM INNGÅR I PROSJEKTET FØRSTE DEL SOM ÅPNET HØSTEN 2023.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler