y-blokka

– En viktig utstilling

3/4/2020

Stikkord:

Ordfører Marianne Borgen var tidlig ute med å forsvare Y-blokka, nå åpner hun fotoutstillingen «Regjeringskvartalet – en fotoutstilling om et omstridt kvartal«. Vi har snakket med ordføreren om utstillingen: – Fotografier har en viktig stemme i virkelighetsdannelsen, opplevelsen av tid og sted og lærer oss til å se nye ting – være kritiske og utforskende, sier Borgen.

Du skal åpne utstillingen «Regjeringskvartalet – En fotoutstilling om et omstridt kvartal». Hvorfor takket du ja til å åpne denne utstillingen?

«Regjeringskvartalet» er en viktig utstilling som viser mange unike bilder fra regjeringskvartalet og områdets historie fra den tiden regjeringskvartalet ble bygget. Den viser både det bygningsmessige og byrommet før og nå.

Etter det uforståelige, brutale terrorangrepet mot regjeringskvartalet 22. juli 2011, har diskusjonene om hvordan et nytt regjeringskvartal skal være vært både sterke og høylytte. Det er ikke så rart fordi Regjeringskvartalet er en viktig del av Oslo og Norge. Jeg er veldig glad for å kunne åpne denne utstillingen og til å la meg inspirere, lære og forstå mer.

Fra utstillingen «Regjeringskvartalet – En fotoutstilling om et omstridt kvartal». Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo

Som ordfører i Oslo var du raskt ute med å tale for bevaring av Y-blokka. Hvorfor mener du at Y-blokka og Regjeringskvartalet er viktig for byen?

Utformingen av et nytt regjeringskvartal handler om hvem vi er, hvor vi skal og hvordan definerer vi oss som hovedstad og nasjon.  

Det nye regjeringskvartalet vil definere oss som nasjon og våre demokratiske verdier. Derfor er det så viktig at historien og kunsten tas vare på. Staten må gå foran og evne å ta vare på kulturminner. Y-blokka med den unike arkitekturen og kunsten, var i ferd med å vernes i 2011, den må forbli i Oslos bybilde og et nytt regjeringskvartal må bygges opp rundt denne.

Det nye regjeringskvartalet vil definere hvordan vi skal videreutvikle oss som storby og nasjon. Vi må være en nasjon som tar vare på åpenhet, trygghet og demokratiet. Vi må skape et tilgjengelig område med gateliv der barn og mennesker er i sentrum. Regjeringsbyggene og området rundt må være inkluderende og åpne. Det må være inviterende rom som folk ønsker å være og komme tilbake til.  

Fra utstillingen «Regjeringskvartalet – En fotoutstilling om et omstridt kvartal». Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo

I denne fotoutstillingen vises blant annet bilder fra innsiden av den rivningstruede Y-blokka, et sted som ikke har vært tilgjengelig for offentligheten på mange år nå, og som vi kanskje ikke får tilgang til igjen. Hvilken rolle spiller fotografier i å formidle den historiske byutviklingen i hovedstaden og bygninger som ikke lenger står?

Fotografier har en viktig stemme i virkelighetsdannelsen, opplevelsen av tid og sted og lærer oss til å se nye ting – være kritiske og utforskende. Forstå vår egen fortid, samtid, nåtid og fremtid.

Fotografier har en viktig rolle i å formidle den historiske byutviklingen. Det gjør at vi kan se vårt samfunn, våre medmennesker, byen og byrommene på en annen måte enn før. Og vi får dratt på steder vi aldri har vært eller får komme til.  

Det visuelle bringer oss nærme det ukjente eller litt fremmede, anskueliggjør og forklarer og gjør oss trygg eller kanskje mer utrygg.  

Jeg ser frem til å åpne utstillingen og gleder meg til å la meg inspirere, lære og forstå mer.

Fra utstillingen «Regjeringskvartalet – En fotoutstilling om et omstridt kvartal». Foto: Teigens fotoatelier / DEXTRA photo

UTSTILLINGEN «REGJERINGSKVARTALET – EN UTSTILLING OM ET OMSTRIDT KVARTAL» VISES PÅ TEKNISK MUSEUM 26.02. – 31.12.2020. UTSTILLINGEN ÅPNES AV OSLOS ORDFØRER, MARIANNE BORGEN, TIRSDAG 25. FEBRUAR KLOKKEN 17:00, MED MUSIKALSKE INNSLAG FRA MAJA RATKJE OG HILDE MARIE HOLSEN.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler