arrangement

– Festival for alle som elsker foto

9/29/2021

Stikkord:

Den nye fotofestivalen Oslo Negativ har 12 000 kvadratmeter å boltre seg på, med et program for alle som elsker foto, festival og gøye opplevelser. Vi har snakket med festivalansvarlig Lars Tefre Baade om utstillingene, og aktivitetene som skal finne sted på Det Gamle Biblioteket.
Den japanske kunstneren og fotografen Motoko Ishibashi stilles ut av Golsa under Oslo Negativ. Foto: Motoko Ishibashi / Golsa

Gratulerer med den nye fotofestivalen Oslo Negativ, som åpner til helgen i tidligere Deichman hovedbibliotek. Hva skal finne sted nå som dette folkekjære bygget åpnes opp for publikum for aller første gang på nesten to år?

Tusen takk for det! Vi gleder oss enormt til å åpne opp Det Gamle Biblioteket for publikum og invitere inn til en fotofestival. Vi har sammen med gallerier og et stort fotomiljø fylt huset med norske og internasjonale fotografer, talks, kurs og opplevelser som vi vet vil engasjere og begeistre.

Oslo Negativ har et svært omfattende og ambisiøst program av utstillinger og arrangementer, som rommer et mangfold av måter å bruke fotografi. Hvem håper dere å nå ut til med festival?

Vi håper selvsagt at vi skal nå så mange som mulig. Fotoentusiaster, profesjonelle og amatører. Med et så bredt program håper vi også at alle som ønsker å la seg overraske, begeistre og engasjere vil komme innom mellom 1. til 24. oktober. Foto favner bredt, og jeg mener at vi har noe for alle på Oslo Negativ. Alt fra pop art fra Japan, til miljøavtrykkfoto av Edward Burtynsky.  Det er også mange som har et forhold til huset som har stått midt i byen siden 1933. Nå står det sentralt i et av de største byutviklingsprosjektene vi har sett i Oslo, så om du ønsker å se huset som det står så er det nå. Og med 12 000 kvadratmeter er det mye som aldri har blitt eksponert for publikum.

Festivalsjef Lars Tefre Baade i magasinet på Det Gamle Biblioteket, som nå åpner dørene med festivalen Oslo Negativ. Foto: Paal Ritter SchjervenDere har inngått samarbeid med hele 14 av Oslos gallerier, som skal vise fotografi under festivalen. Det er dessverre ikke plass til å nevne hele utstillingsprogrammet, men har du noen personlige favoritter som du ser særlig fram til?

Det er vanskelig for her er det helt vilt mye å skulle velge fra. Men selv kommer jeg ikke utenom bildene til Jon Benjamin Tallerås. Det snakker til meg og har fått en perfekt plassering i festivalen.  En annen favoritt er også Edward Burtynsky. Så vakkert og brutalt på samme tid. Sterke bilder fra en fotograf som aldri har blitt stilt ut her i Norden.
 Men å kun nevne noen er nesten umulig. Spør du igjen om to uker så har jeg nye favoritter.  Det skjer mye med bilder som kun er sett digitalt når de kommer inn i dette huset.

Edward Burtynsky, Saw Mills #2, Lagos, Nigeria, 2016. Photo: © Edward Burtynsky, courtesy Nicholas Metivier Gallery, Toronto / Flowers Gallery, London


Dere ønsker at festivalen også skal være et sosialt samlingspunkt, blant annet gjennom programmets arrangementer og aktiviteter. Kan du gi noen eksempler på hva publikum kan forvente seg?

Om du elsker foto, festival og gøye opplevelser kan du nærmest flytte inn på Det Gamle Biblioteket i perioden. I tillegg til masse foto på veggene så er det et sideprogram. Høre Morten Krogvold om jakten på et portrett, eller når vi med Oslo Negativ inspirerer har plukket ut 12 ulike fotografer som på kun få minutter skal fortelle om sine favoritter. Eller hva med et mørkeromskurs med Oslo Fotokunstskole? Skåle med venner på balkongen mens du nyter utsikten over Oslo som forandrer seg fra time til time. Og ikke minst nå med gjenåpning: danse deg gjennom natten med Klubb negativ.

QB Gallery stiller ut Jon Benjamin Tallerås under Oslo Negativ. Her med verket Meditations (A Roof of One’s Own) fra 2018. Foto: QB

Fotofestivalen Oslo Negativ finner sted på Det Gamle Biblioteket (tidligere Deichman hovedbibliotek) i perioden 01. – 24. Oktober. Oslo Fotokunstskole er samarbeidspartner og stiller med utstilling, kurs i analoge fototeknikker, fotosalong og analogt mørkerom. For komplett program, se oslonegativ.no.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler