Utstilling
FFF fyller femti
9/10/2024
Stikkord:
Gratulerer med 50-årsjubileum for FFF (Forbundet Frie Fotografer)! Dere feirer på flere måter, blant annet med Salongutstilling. Kan du fortelle om denne utstillingen og hva publikum får se?
Takk. Ja, når man fyller 50 må det feires, og 19. august åpnet vi en salongutstilling på Fotogalleriet med kaffe og marsipankake. Det var superhyggelig, og det kom veldig mange mennesker innom.
Vi har lenge hatt lyst å gjøre noe slikt for våre medlemmer, og når anledningen nå bød seg er det veldig hyggelig at så mange deltar. Utstillingen vises tom. 22. september og publikum får se 155 originalverk signert forbundets medlemmer. Noen har vært med siden starten i 1974, mens andre ble medlem så nylig som i sommer. Over halvparten av medlemmene er representert i utstillingen, som viser bredden og vitaliteten på den norske fotokunstscenen.
Som del av markeringen har vi på bakrommet i galleriet satt i stand et fotobokbibliotek. Forbundet Frie Fotografer, Norsk Fotografisk Fond og Fotogalleriet har gjennom flere tiår samlet fotobøker nasjonalt og internasjonalt. I fotobokbiblioteket kan du blant annet finne titler fra tidligere utgaver av Fotobokfestival Oslo, publikasjoner som er økonomisk støttet av fondet, samt bøker produsert av organisasjonene.
Fredag 13. september lanserer dere boka Forbundet Frie Fotografer 50 år. Kan du fortelle om ideen bak denne boken og om innholdet mellom bokas to permer?
Da vi skulle legge planer for jubileet ble vi tidlig enige om at bok er en fin måte å markere jubileet på. Vi har lenge jobbet for å få til en innkjøpsordning for fotoboka, og vi har i hele 15 år arrangert Fotobokfestival Oslo for å belyse fotoboken som kunstnerisk virkemiddel, så bok falt naturlig for oss. Administrasjonen og styret hadde innledningsvis dialog om hva boken burde inneholde, og vi kom frem til at det var de siste 25 årene som var viktigst å fokusere på, men kanskje aller viktigst var det for oss å ta tempen på hvem som er våre medlemmer i dag og hva de jobber med. FFF ga også ut en bok ved 25-årsjubileet, så historien om etableringen finnes allerede i bokform.
Vi har nå laget en bok med 190 innsendte bidrag fra våre medlemmer, som viser det enorme mangfoldet innen kamerabasert kunst i dag. Boken byr også på seks spesialbestilte tekster der fotografiet og fotoboken dekkes gjennom pennen til Nina Strand, Morten Andenæs, Sofia Maia Ciel, Brad Feuerhelm, Elise By Olsen og Maja Hattvang.
Boken er laget i samarbeid med St. Hans (redaktør) og Smuss Studio (design). Hos oss i FFF har prosjektgruppa bestått av Bjørn-Henrik Lybeck, Ole Erik Løvold og meg selv, og i tillegg har vi fått god hjelp fra Geir Moseid på bildedelen.
Boken er nå ferdig og den har blitt superfin. Vi gleder oss veldig til å dele den med alle sammen og håper mange kommer på lanseringen fredag den 13.!
Hva gjør FFF? Hvorfor bør unge fotografer melde seg inn og hva skal til for å bli medlem?
FFF er en medlemsorganisasjon for kamerabaserte kunstnere som i all hovedsak skal jobbe fagpolitisk og med formidling rettet for våre medlemmer.
FFF er på det visuelle kunstfeltet sidestilt med fagorganisasjonene Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Samisk Kunstnerforbund som alle har forhandlingsrett med staten, og som hvert år samarbeider om innspill på vegne av være medlemmer til statsbudsjettet o.l. Vi har en fast ansatt styreleder som har ansvar for det fagpolitiske og som representerer FFF i ulike fora som for eksempel Kunstnernettverket.
FFF har som mål å formidle fotokunst til et bredt publikum, og det gjør vi bl.a. ved å hvert år arrangere Vårutstillingen (etablert 1976) og Fotobokfestival Oslo (etablert 2009). Vi bidrar også gjerne med rådgivning i eksterne prosjekter og har tidligere samarbeidet med blant andre Deltasenteret (Bufdir), Norsk Fosterhjemsforening og KORO. På Vårutstillingen kan man søke om deltagelse uavhengig av medlemskap, mens vi under Fotobokfestival Oslo inviterer medlemmer spesielt til deltagelse på bokmesse, workshop og bokpresentasjoner. I tillegg forsøker vi hvert år å delta på andre type arrangement som kan synliggjøre våre medlemmer, som da vi i vår var på Bergen Art Book Fair. Og så tilbyr vi jo atelier, vi har et fellesverksted med Hasselblad Flextight filmscanner, stor printer og reproutstyr. Vi har også en gjesteleilighet der våre medlemmer har fortrinn og ekstra gode priser. Den er det mange medlemmer utenbys som benytter seg av. Alt dette og info om medlemskap kan man lese mer om på våre hjemmesider. Der finnes det også søknadsskjema for å bli medlem, og vi oppfordrer alltid både de nyetablerte, og de som er veletablert, om å melde seg inn og på den måten bidra til at FFF blir en større og mer slagkraftig organisasjon.
For å bli medlem av FFF må man enten ha gjennomført kunstfaglig utdanning på bachelornivå eller kunne vise til en tilsvarende kunstnerisk praksis innenfor kamerabasert kunst. Om dette er på plass er det bare å søke. Søknadsskjema og mer info om medlemskap finner du på våre hjemmesider.
FFF har vært en synlig fagorganisasjon i 50 år. I samme periode har fotografiets rolle i det norske kunstfeltet gått gjennom en revolusjon, fra å være et helt marginalt uttrykk på kunstscenen til å bli en selvskreven kunstnerisk uttrykksform. Hva er høydepunktene i FFFs historie disse årene?
Her er det mange ting man kan ramse opp. Etableringen av FFF i 1974 var i seg selv et viktig høydepunkt. Fotografi ble ikke anerkjent som en selvstendig kunstform, og flere fotografer så dermed behovet for å etablere en organisasjon til fremme nettopp det fotokunstneriske miljøet i Norge.
FFF arrangerte den første Vårutstillingen i 1976, og var også involvert i opprettelsen av Fotogalleriet noen år senere. FFF har opp gjennom årene vært pådriver for flere andre viktige milepæler for fotografiet. Om vi skal velge ut noe fra nyere tid så er det jo etablering av vår egen Fotobokfestival Oslo (2009) verdt å nevne, BKHs Fotokunstpris (2010), samt at vi endelig fikk fast plass på statsbudsjettet (2017). FFF har også bidratt til opprettelse av ulike nettverk og samarbeid, som eksempelvis Kunstnernettverket, og deltatt i arbeidet for bedre sosiale rettigheter for kunstnere og en bedret utstillingsøkonomi for hele det visuelle feltet.
Mange klør seg i hodet når de hører navnet Forbundet Frie Fotografer? Hvor kommer dette navnet fra?
Vi synes også dette kan være et litt kronglete, og unødvendig langt navn, så de fleste omtaler oss bare som FFF. Fra gamle protokoller vi har funnet ser vi at det opprinnelig var foreslått 4 F-er: Foreningen For Frie Fotografer, men som heldigvis endte opp Forbundet Frie Fotografer.
Frie skulle vise til det ikke-kommersielle fotografiet, eller det kamerabaserte kunstfotografiet som vi omtaler det som, noe som fremdeles er et viktig poeng for oss og som inngår i våre vedtekter. FFFs viktigste oppgave er å ivareta våre medlemmers faglige, sosiale, ideelle og økonomiske interesser og FFF skal være en aktiv formidler av (det frie) fotografi som kunstnerisk uttrykksform.
FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER (FFF) ER EN LANDSDEKKENDE MEDLEMSORGANISASJON FOR KAMERABASERTE KUNSTNERE. FFF HAR 50-ÅRSJUBILEUM I 2024 OG MARKERER MED SALONGUTSTILLING MED VERK AV 155 MEDLEMMER OG FOTOBOKBIBLIOTEK PÅ FOTOGALLERIET OG UTGIVELSE AV BOKEN FORBUNDET FRIE FOTOGRAFER 50 ÅR SOM LANSERES FREDAG 13. SEPTEMBER 18:30 - 22:00.
Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanning på oslofotokunstskole.no.