Galleri

Galleri MELK åpner i nye lokaler

Etter 12 år på Oslos galleriscene, åpner det kunstnerdrevne visningsrommet MELK dørene opp i sine fjerde lokaler. Vi har snakket med Christian Tunge og Behzad Farazollahi om nyåpningen og veien videre:
Christian Tunge og Behzad Farazollahi står bak det kunstnerdrevne galleriet MELK

Gratulerer med åpning av nytt gallerirom! Hva kan publikum forvente seg på nye MELK?

Tusen takk! MELK startet i 2009 i lite, gammelt melkeutsalg på Grünerløkka og har siden flyttet fire ganger. Hver gang vi har beveget på oss, er det fordi vi føler vi har vokst ut av de gamle lokalene. Interessen rundt MELK og ny fotografi har eksplodert de siste årene.
Nå har vi pusset opp Hallings gate 5 på St. Hanshaugen i Oslo. Det er et gammelt verksted med store panoramavinduer og låvedører. Inne har vi to utstillingsrom, kontorer, et lite fellesverksted og lager. Publikum kan forvente seg et tett program framover og en helt nye måte å tenkte utstillinger på, nå som vi har så mye mer plass.

Nye MELK ligger i Hallings gate 5 på St. Hanshaugen i Oslo


Dere åpner med en utstilling med Hilde Honerud. Kan dere fortelle litt om prosjektet?

GYM er tittelen på utstillingen og boka (Heavy Books, 2021) som lanseres i MELKs nye lokaler. Honerud har jobbet med med dokumentarfotografi, i utvidet forstand, i Moria-leiren på Lesvos. Hun har blant annet fulgt den frivillige organisasjonen Yoga and Sports with Refugees og laget bilder av og med menneskene som bor i leiren. Prosjektet er et nytt blikk på «katastrofefotografiet» og hvordan man kan fortelle kompliserte historier med bilder. Det er en sterk utstilling – både kunstnerisk og på grunn av det alvorlige bakteppet.
Heavy Books har også laget en special edition av boka som er til salgs i galleriet. 100 % av inntektene doneres direkte til Yoga and Sports with Refugees.

Installasjonsbilde fra Hilde Honeruds utstilling GYM


Dere har jobbet med ung skandinavisk fotografi i snart 12 år. Hva er drivkraften bak MELK og hvordan har miljøet forandret seg?

Vi startet MELK i 2009 da det nærmest ikke fantes undergrunnsgallerier i Oslo. Samtidig var det flere kunstnerdrevne visningsrom som startet det samme året. I ettertid er det klart at det var en respons på et kunstmiljø som var alt for kompetitivt og der fokuset utelukkende var kommersielt. Vi ville gi kunstnerne og oss selv et sted til å utvikle ideer og prosjekter fri fra kommersielle mål. Ellers kan ikke fotografiet eller kunsten utvikle seg.
Selv om galleriscenen har blitt mye bedre er det fortsatt et sterkt behov eksperimentelle og lekende gallerier som kan slippe til nye stemmer og utvikle seg parallelt med kunstnerne.

I forbindelse med utstillingen lanseres også boken GYM på Heavy Books


Dette er den første utstillingen på MELK på nesten et halvt år. Hvordan ser resten av året ut for dere?

Som galleri har det vært vanskelig å navigere seg gjennom pandemien, med stadig nye nedstengninger og regler. Etter at New Visions, som vi kuraterte sammen med Susanne Østby Sæther på Henie Onstad Kunstsenter, var ferdig i september, startet en ny smittebølge. Vi tenkte allerede da at dette kunne være en god mulighet til å bruke tiden på å flytte.
Nå ser det ut til at samfunnet gradvis åpner opp igjen og vi har fullt program resten av året. I tiden framover kommer til å samarbeide tettere med flere av kunstnerne vi har vist tidligere, samtidig som vi er på utkikk etter nye, unge talenter. Neste utstilling er med Sverre Strandberg i juni og etter sommeren skal Vibeke Tandberg kuratere en gruppeutstilling i våre lokaler. Til høsten har vi flere spennende prosjekter med både norske og internasjonale kunstnere.

MELK BLE ETABLERT I 2009 AV BJARNE BARE OG BEHZAD FARAZOLLAHI. CHRISTIAN TUNGE BLE EN DEL AV MELK I 2012. I LØPET AV DE SISTE 12 ÅRENE HAR DE KURATERT OG PRODUSERT OVER 70 FOTOUTSTILLINGER. MELK FLYTTET AKKURAT INN I NYE LOKALER I HALLINGS GATE 5.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler