Utstilling

- Jeg liker når ting skurrer

Victor Nicolai stoler på magefølelse og instinkt når han tar bilder, og omfavner gjerne tekniske ‘feil’. Vi har snakket med Victor om utstillingen Chroma, som nå går inn i sin siste helg på galleri Vasli Souza.
Utstillingsaktuelle Victor Nicolai.

Din utstilling Chroma går nå inn i sin siste helg på Vasli Souza. Hva får publikum se i utstillingen?
 
Jeg viser ni analoge fotografier som er skutt over to år, mellom 2018 og 2019. Mitt aller første analoge bilde er inkludert (Popcorn, 2018) og alle er fotografier fra forskjellige reiser jeg hadde i perioden. Man får se øyeblikk jeg har opplevd, nesten metamorfosiske, som har fascinert meg. Filmene har jeg scannet på en arvet Epson scanner og blåst opp. Videre viser jeg en serie objekter; møbler i samarbeid med møbelprodusenten Fjordfiesta, en vase jeg har tegnet og utviklet i samarbeid med Greda Studio og en long sleeve genser fra merket mitt Pteron.
 

Octopussy mirror, 2018 (Cannes) - Victor Nicolai / Vasli Souza. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein


Utstillingens tittel peker mot en interesse for farge, og skarpe, mettede farger er en gjenganger i flere av bildene dine. Hva betyr farge for deg og hvordan tilnærmer du deg dette som fotograf?
 
Jeg pleier å skyte sort hvitt egentlig, ofte fordi jeg føler jeg mestrer det mer, og selv synes resultatene ofte er “vakrere”. I perioder bruker jeg fargefilm, men jeg velger sjelden hvilke sterke farger som oppstår, det er  ofte litt tilfeldig med tanke på filmen og lyset. Jeg jobber på instinkt og følelse, noen ganger bare funker fargene bra og opplevelsen av bildet etter scan blir svært intenst. Jeg er ikke så opptatt av det tekniske når jeg fotograferer. Jeg liker når det oppstår tekniske feil og når ting skurrer litt; det mørke og psykedeliske som da kan oppstå. Tilnærmingen min er ikke som en fotograf, heller en som bruker et kamera som en forlengelse og medium til å gjøre ideer ‘virkelig’. 

Popcorn, 2018 (Oslo) - Victor Nicolai // Vasli Souza. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein


 
I tillegg til fotografiene er det også møbler med i utstillingen - ikonisk norsk etterkrigsdesign i ny og uventet fargedrakt. Kan du si noe om disse møblene?

 
Jeg er veldig tiltrukket av postmodernismen, med hensyn til form, men også kvalitet og håndverk. Fargene jeg har valgt for møblene har fulgt meg siden barndommen og er også blitt signaturfargene for Pteron (Pteron Studio er Victor Nicolais designlabel, red. anm.). Jeg synes det er spennende å applisere disse i uventet kontekst og i mindre barnslig produkter. Det var veldig spennende å jobbe med Fjordfiesta på dette prosjektet. Jeg liker tanken om helhet hvor det rundt deg hører sammen, og jeg føler det gjør bildene fortjent.  

Installasjonsfoto med stolen Scandia av Hans Brattrud fra 1957, fargesatt av Victor Nicolai. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein


 
Dette er din første utstilling hos Vasli Souza på Damplassen, men du har de siste par årene laget flere utstillinger i Oslo. Kan du si noe om veien din inn i fotografi?
 
Fotografi kom helt tilfeldig til meg, det fungerte fort som en ekstra arm til å realisere tanker og ideer. Det ble en genuin måte å visualisere øyeblikk og gjøre dem virkelige på, igjen. Jeg liker måten fotografier får meg til å kommunisere, det skaper noe helt magisk for meg. Jeg har generelt stor respekt for fotografi, også som ren dokumentasjon. Jeg ser i etterkant at jeg har hatt stor produksjon de siste årene, jeg kan ha angst rundt mye, men når jeg lager ting føler jeg meg uredd og fri.

UTSTILLINGEN
CHROMA AV VICTOR NICOLAI VISES PÅ GALLERI VASLI SOUZA PÅ DAMPLASSEN TIL OG MED SØNDAG 10. APRIL.


Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler