Utstilling

Linn Pedersen oppsummerer 2019

3/3/2020

Stikkord:

For å oppsummere et innholdsrikt år med utstillinger, bøker, film og video, har vi spurt en rekke kunstnere og kritikere om å trekke fram noen høydepunkter fra året som gikk. Først ut er billedkunstner Linn Pedersen:
Linn Pedersen oppsummerer 2019

Hva var årets utstilling?
Jeg så David Wojnarowiczs utstilling på KUNST-WERKE i Berlin tidligere i år som gjorde et stort inntrykk. Utstillingen Photography & Film 1978-1992 var en retrospektiv over et kort, med utrolig produktivt kunstnerskap. Med de fotografiske gråtonene i KWs mørklagte lokaler og Wojnarowiczs inntrengde baryonstemme i øret ble utstillingen en overraskende sterk følelsesmessig opplevelse, hvor filmen Inside this little house (1989), i samarbeid med Marion Scemama, var et høydepunkt.

Anna Atkins (1799-1871) var en britisk botaniker og fotograf. I slutten av 2018 publiserte Prestel Publishing praktboken Sun Gardens med hennes arbeider.

Hva var årets fotobok?
Her tillater jeg meg å nevne en bok utgitt på slutten av fjoråret, og som er om en bok som først ble utgitt på 1800-tallet – nemlig Sun Gardens, Cyanotypes by Anna Atkins. Denne praktboka viser nydelige gjengivelser av Atkins berømte British Algae og andre cyanotypier fra en fotografipionér som jeg lenge har vært fascinert av og som har vært inspirasjonen for min egen verkserie Stratus (2013-). British Algae var også verdens første bok som var illustrert med fotografier.

Stillbilde fra The Favorite av Yorgos Lanthimos.

Hva var årets film?
Jeg mistenker at både The Souvenir av Joanna Hogg og Hight Life av Claire Denis kan være to av årets beste filmer, selv om jeg ikke har fått sett annet enn trailerne til disse. Det er noe begrenset hva jeg har hatt tilgang til av kinofilmer her på Sortland, hvor jeg bor for tiden. Jeg gleder meg også til å se Jorunn Myklebust Syversens Disco. Av de filmene jeg faktisk har sett kan jeg trekke frem The Favorite av Yorgos Lanthimos, som er et skittenrealistisk og morsomt kostymedrama basert på hendelser i livet og hoffet til Dronning Anne av England (1665-1714).

Verket Mark, 2019 av Linn Pedersen vises på utstillingen New Visions på Henie Onstad Kunstsenter i 2020.

Hva gleder du deg til i 2020?
Jeg har ikke helt satt meg inn i hva neste år har å by på, men helt umiddelbart kan jeg si at jeg gleder meg veldig til å se utstillingene til mine to gode venner og kolleger Marie Svindt og Ann Cathrin November Høibo, som begge åpner i februar på henholdsvis Noplace og Standard (Oslo). Jeg håper også at jeg får kommet meg til London og sett Dora Maars utstilling på Tate Modern som står til mars 2020 og William Blake på Tate Britain som står til februar. Jeg ser også fram til den kommende fototriennalen på Henie Onstad Kunstsenter, hvor jeg selv er så heldig å få være med. Neste høst åpner jeg også min første soloutstilling på Golsa i Oslo. En annen mer forvirrende nyhet som jeg tror jeg gleder meg til er neste års lansering av ny Barbie film, med Noah Baumbach og Greta Gerwig som manusforfattere (og Gerwig som mulig regissør)! Og så er jeg spent på å se Joar Nango som festspillkunstner på Bergen Kunsthall i 2020.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film og video». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler