Kortfilmfestivalen i Grimstad

Vant 50.000 kroner for årets musikkvideo

Regissør Sander Dahl vant prisen for årets musikkvideo under Kortfilmfestivalen i Grimstad for videoen til Avanti av Honningbarna. I tillegg til heder og ære består prisen av 50.000 kroner fra Oslo Fotokunstskole. Vi har snakket med Sander om musikkvideoen og hva han skal bruke prispengene til.
Prismottaker Sander Dahl.

Gratulerer som mottaker av Årets Gullstol for beste musikkvideo under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Hvordan føles det å motta prisen for beste musikkvideo?

Jo, det er helt konge det! Dette var et skikkelig dugnadsprosjekt, så det er veldig fint at de flinke folka både foran og bak kamera får den anerkjennelsen de fortjener. Det gjør meg glad. Og en stor takk går til alle sammen. De er sånne kjemper man kan stå godt på skuldrene til.

Steinar Klouman Hallert spiller jobbsøker i musikkvideoen til sangen Avanti av Honningbarna.

I juryens begrunnelse trekkes det fram at musikkvideoen «treffer som et knyttneveslag» og at «rytmisk timing og aktiv bruk av utsnitt bidrar til å gjøre filmen til en suggererende opplevelse». Kan du fortelle litt om musikkvideoen for lesere som ikke har sett den?

Avanti er en musikkvideo for Honningbarna sin låt med samme navn. Videoen handler om Steinar, spilt av Steinar Klouman Hallert, som møter opp til et stivt og upersonlig jobbintervju i en kjedelig bedrift. Her møter han Stine, spilt av Fanny Vaager, som utfører intervjuet. Selv om musikken til Honningbarna er punk i høyt tempo, så går videoen ganske rolig for seg. Steinar og Fanny sitter i hver sin stol og prater mens musikken dundrer i bakgrunnen. Steinar blir gradvis mer nervøs og det hele går rett til helvete når han presterer å velte en kopp kaffe.

Det er det som skjer i videoen. Den "rytmiske timingen og bruk av utsnitt" er noe jeg, Marius Aaserud (foto) og Edward James Raison (klipper) brukte en del tid på. Vi har jobbet sammen i mange år nå og liker å finne visuelle måter å formidle maktbalansen i scener. Her gjør vi det ved å dytte Steinar langt nede i hjørnet av bildet. I tillegg skjøt vi statisk for å lage god kontrast til musikken. Sammen med Steinar og Fanny sitt nedpå skuespill blir det hele ganske tamt sammenlignet med Avanti. Etter vi har gjort det vi kan for å lage kontrast, så kaster vi ballen videre til Ed, som skal få rocka opp i alt dette rolige materiale og klippe det nærmere Honningbarna sin sound.

Fanny Vaager spiller arbeidsgiver i musikkvideoen til sangen Avanti av Honningbarna.

Hva er det du liker ved å jobbe i musikkvideo formatet?

Generelt koser jeg meg med de fleste grener av film, så lenge jeg får muligheten til å lage små gjenkjennelige situasjoner. I tilfellet med Avanti, så er dette et prosjekt som er produsert sammen med venner både foran og bak kamera, og med bandet så klart. Det er allerede et godt grunnlag for et fint prosjekt. Jeg sendte Honningbarna et treatment på hva jeg ønsket å gjøre og vi var ganske enige fra starten av. Sånn sett skiller ikke prosessen seg så mye fra fiksjon eller reklame, men det jeg liker spesielt med musikkvideo er forsøket på å lage de mentale bildene du får når du hører låten. Og da gjerne lage noe som fremhever musikken, og ikke trekker oppmerksomheten bort fra den.

Stillbilde fra musikkvideoen til sangen Avanti av Honningbarna.

Det ryktes at det ventes oppfølgere til musikkvideoen. Stemmer det og kan du lette på sløret om disse ryktene?

Det var så hyggelig sist, så vi snakket om å gjøre to til. Planen er å finne flere enkle situasjoner som følger historien videre til det verre. Og det er vel det jeg kan si om det før jeg maler meg selv opp i et hjørne.  

I tillegg til anerkjennelse, heder og ære består prisen av 50.000 kroner gitt av Oslo Fotokunstskole. Skal prispengene pløyes inn i nye prosjekter eller brukes på årets sommerferie?

Vi var en del fra crewet i Grimstad, så en liten slump gikk på byen rett etterpå. Men det meste skal gå til de neste filmene. Det er jo alltid noe man ikke har råd til uansett hva man har å rutte med i budsjettet. Så den sjekken kommer godt med!

SANDER DAHL ER MOTTAKER AV ÅRETS GULLSTOL FOR BESTE MUSIKKVIDEO UNDER KORTFILMFESTIVALEN I GRIMSTAD 2024. PRISEN BESTÅR AV 50.000 KRONER DONERT AV OSLO FOTOKUNSTSKOLE. ØNSKER DU Å STUDERE FILM? LES MER OM SKOLENS STUDIETILBUD HER.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler

Ingen liknende artikler