intervju

Vil sette norske fototalenter på kartet

2/2/2021

Stikkord:

En tjekker og en spanjol står bak web-plattformen Norwegian Photography Now. Det ambisiøse prosjektet har som mål å fremme norske fototalenter og har flere idéer til hvordan det skal gjøres.
Jon Gorospe er én av kunstnerne bak initiativet Norwegian Photography Now, som setter søkelyset på norske fototalenter

Hvordan kom idéen til å starte Norwegian Photography Now?
Norwegian Photography Now (NPN) ble opprinnelig startet av min kollega, fotografen og kunstneren, Jan Khür. Han ønsket å skape en plattform for å fremme norske fototalenter. Personlig savnet jeg en plattform der norske bøker og utstillinger ble vist på nettet – som et digitalt arkiv, og jeg ble derfor en del av teamet. Ideen er å vise hva norske fotografer gjør både i Norge og internasjonalt.

Norwegian Photography Now sto blant annet bak dokumentasjonen og videointervjuene under Fotobokfestival Oslo 2020

Hva har dere gjort til nå og hva er målet med plattformen? 
NPN skal være en bred plattform. Vi har selv dokumentert flere bøker i samarbeid med lokale forlag og kunstnere. Vi har også samarbeidet med Forbundet Frie Fotografer. For eksempel gjorde vi intervjuer og dokumenterte bøkene til Fotobokfestival Oslo i fjor. Dette er noe vi vil fortsette med i tiden framover. Samtidig skal vi begynne å lage videointervjuer med relevante aktører i billedkunstfeltet. Et annet mål er å lage workshops om billedkultur og fotografi, men foreløpig venter vi på at samfunnet skal åpne opp igjen.

I NPNs digitale bibliotek kan man se fotobøker fra norske kunstnere og forlag

Dere har også et online-bibliotek, hvordan fungerer det?
Vi tar i mot bøker fra kunstnere og forlag, vi filmer dem og laster dem opp på sosiale medier. Vi kuraterer utvalget, uten å være for kresne. Det er tross alt et nettbasert bibliotek og hver bok har et publikum, men selvfølgelig leter vi etter utgivelser som holder et høyt kunstnerisk nivå.

I fjor lagde Gorospe sitt første offentlige arbeid – to lysinstallasjoner i Asker

Dere som står bak er selv ikke-norskspråklige kunstnere. Har det vært vanskelig å få “innpass” i den norske fotokunstscenen?
Jan kommer fra Tsjekkia og jeg kommer fra Nord-Spania. Det er selvfølgelig vanskelig å etablere seg på et nytt sted. Det gjelder ikke bare fotofeltet, men alle steder. Når du er innflytter, må du overprestere i alt du gjør. Det fine er at vi kan bruke vår posisjon til å hjelpe norske fotografer til og bli sett i utlandet. Vi er basert i Oslo, men vi har et stort nettverk på den europeiske scenen.

Jon Gorospe viste arbeidet sitt på fotofestivalen FUTURES i 2020

Hvilke prosjekter har du selv jobbet med det siste året? Har du også begynt å tenke digitalt i ditt eget virke?
I fjor ble dessverre flere av utstillingene mine avlyst Jeg skulle vise i både London og New York, men Covid-19 satte en stopper for det. Heldigvis fikk jeg andre utstillingsmuligheter i hjemlandet mitt; i både Madrid, Getxo og Bilbao. Jeg ble også valgt som FUTURES Photography Talent og fikk muligheten til å være en del av deres digitale festival som er del av European Creative Programme og et samarbeid mellom 14 internasjonale institusjoner.
Samtidig fikk jeg muligheten til å lage min første offentlige kommisjon på Risenga i Asker. Det er en lysinstallasjon i to underganger. Arbeidet er basert på et stort internettarkiv fra Instagram. Jeg liker å jobbe med digitale arkiver. Noen ganger føles det bra å frigjøre seg fra jaget etter å konstant fotografere. Det er spennende å arbeide med fotografi uten å ha et forhold til fotograferingsøyeblikket. Når vi tenker på fotografier i dag, må vi være bevisste på måten de sirkulerer på. I dag er fotografiet flerfoldig og ekstremt rhizomatisk.

JON GOROSPE DRIVER NORWEGIAN PHOTOGRAPHY NOW SAMMEN MED JAN KHÜR. UTFORSK BIBLIOTEKET OG LES INTERVJUER MED NORSKE KUNSTNERE PÅ WWW.NORWEGIANPHOTOGRAPHYNOW.COM

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplassfor heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler