Utstilling

– Det er et slit, og det tiltaler meg

Utstillingsaktuelle Charlie Fjätström har flyttet fokus vekk fra landskapsfotografi og gått over til å benytte seg selv som nakenmodell. Vi har snakket med Charlie om hvordan han sammenfletter det private og det personlige, angst og kjærlighet, i bildene han viser i utstillingen You can’t clean this, I was born dirty på galleriet Vasli Souza.
Pulling myself together (2022) av Charlie Fjätström. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein

Du viser utstillingen You can’t clean this, I was born dirty på galleriet Vasli Souza. Hva får publikum se i utstillingen?

Jag jobbar alltid utifrån mig själv i alla mina project. Saker jag tycker är viktiga eller andra gånger måste jag göra projekt för att jag inte kan göra eller tänka på annat, så det blir som ett sätt att få utryck för en sorg eller känsla. Ångest, oro och sorg är ofta vart jag startar en process och jobbar vidare med, men samtidigt skulle jag vilja säga att den drivs lika mycket av kärlek. I den här utställningen har jag gått ett steg längre, med utgångspunkt i mitt eget huvud, den blir mer privat och personlig än andra projekt. Jag vet ju att det är en av dem man inte får använda i konsten, men jag har glömt vilken, så därför blir det så utlämnade.

Den som inga pengar har den får gå med rompan bar (2021) av Charlie Fjätström. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein

Bildene på veggen er analoge svart-hvitt fotografier i store formater. Kan du fortelle litt om ditt forhold til å fotografere analogt og å fremstille dine egne bilder i mørkerommet, og hvorfor du foretrekker å arbeide på denne måten og ikke med digitalt fotografi?

Vi kan ju starta varför jag inte jobbar digitalt och det är så enkelt att jag inte har något intresse för det och inte gillar det sättet att jobba på. Det är en fråga som alltid är väldigt närvarande, men jag tänker att man måste finna sitt sätt att jobba som man tycker är kul. Är det digitalt, små-, mellan- eller storformat är samma bara man får till det man vill.
Jag jobbar med storformat och det är mest för att man har mindre att förhålla sig till. När jag försöker småformat så blir det så mycket bilder och så liten film och man orkar inte se på bilderna

I mörkerrum trivs jag för att jag känner att jag lagar någonting med händerna och att samma bild alltid blir olika från dag till dag. Vissa dagar måste man bara ge upp för man får det inte till, så startar man nästa dag igen. Det är ett slit och det tilltalar mig.

Installasjonsfoto fra You can't clean this, I was born dirty av Charlie Fjätström på Vasli Souza. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein

Din forrige utstilling på galleriet besto utelukkende av landskapsfotografier, men denne gangen har du beveget deg foran kamera og benytter deg selv som modell. Hva var det som fikk deg til å vende blikket innover og hvordan opplever du å være din egen modell?

Det är kul att skapa bilder med sig själv som modell och se hur långt man kan gå när man gör det. Bilderna har väldigt personliga och med starka meningar så det kändes inte mer än rätt att jag ska var modell för dem också. Det är en performance utan publik som resulterar i ett fotografi. Jag får också ofta frågan om nakenheten är något jag tycker är jobbigt att visa. För mig så ser jag inte riktigt att det är mig själv, utan mer meningar och känslor som jag ser.

A horse will never run you over (2021) av Charlie Fjätström. Foto: Kunstdok/Tor S. Ulstein

Du er i disse dager inne i aller siste innspurten med din mastergrad på Kunstakademiet i Trondheim. Kan du fortelle litt om hva du har gjort disse to årene og hvordan det har vært å fordype seg i fotografi på kunstakademiet i Trondheim? Og hvor går veien etter endte studier?

Ja, akademiet har varit väldigt bra på många sätt, varit skönt att jobba med sina saker på fulltid och att ha så mycket andra inspirerande konstnärer runt sig, både elever och professorer. Jag är väldigt glad att jag har haft Anne Karin Furunes och Susanne Winterling som professorer. Min tid har mest gått ut på att jobba i mörkrum och experimentera där mer än vad jag har gjort tidigare. Det resulterat i You can´t clean this I was born dirty, där jag är friare än vad jag varit tidigare och där varje bild är ett eget verk, en specifik händelse som kan ha sitt eget utryck mer än vad mina tidigare serier har varit.

Vägen vidare blir att jag och Dagny Hay bygger studio och mörkrum i de mörka skogarna i Härjedalen och jobbar vidare med mitt senaste projekt En saga från igår, där jag ser på minnena från huset min gammelmorfar byggde 1933. Som mest bodde det 5 generationer där samtidigt, men som nu efter att min mormor dog i november står tomt. Annars blir det samma som vanligt, fortsätta med Uncertain States, göra utställningar och laga verk.

UTSTILLINGEN YOU CAN’T CLEAN THIS, I WAS BORN DIRTY AV CHARLIE FJÄTSTRÖM VISES PÅ VASLI SOUZA TIL OG MED SØNDAG 22. MAI. I TILLEGG TIL EGEN KUNSTNERISK PRAKSIS ER CHARLIE MEDGRUNNLEGGER AV FOTOGRAFITIDSSKRIFTET UNCERTAIN STATES SCANDINAVIA.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanningeller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler