Utstilling

En fotografisk verden i miniatyr

En tilfeldighet gjorde at Nils Olav Bøe begynte å fotografere miniatyrverdener på slutten av 90-tallet. Nå viser han 20 år med bilder på Buer Gallery, i utstillingen Fotografiske konstruksjoner 2002 – 2020.
Nils Olav Bøe - U.T. 21, 2019. 84x110 cm.

Du er aktuell med utstillingen Fotografiske konstruksjoner 2002 – 2020, som vises på Buer Gallery. Kan du fortelle litt om hva du viser i denne utstillingen?

Eg ønsker å vise representative arbeider som spenner fra 2002 og frem til 2020, og som viser de ulike tematikkene eg arbeidet med i denne perioden. Fra sort hvitt, farger, polaroid farge og data-animasjon. Det eldste bildet på denne utstillingen er fra 2002, og eneste bildet på utstillingen med en figur i. Det bildet symboliserer på en måte det som har vært, for på den tiden forlot eg figuren og det mere narrative i bildet, og gikk over til å bruke naturen og det abstrakte i mitt videre billedspråk.

Nils Olav Bøe - Constructed landscape, 2006. 65x95 cm.

Som tittelen på utstillingen tilsier er dette verk fra rikholdig produksjon over hele to tiår. Hvordan har det vært å gå gjennom dette materialet for å gjøre utvalg til utstillingen? Har det gitt deg et fornyet syn på dine egne bilder?

Utvelgelsen har gått fint. En har en distanse, som når en står mitt i det, ikke har. En ser  det som har en integritet og som passer sammen i en helhet. Og dermed ser eg lettere styrken og svakheten i kunstnerskapet. En nyttig erfaring. Og med det nye blikket på sine arbeider, kan en og få nye ideer og ta nye grep på presentasjonen av kunstverkene.

Nils Olav Bøe - Constructed landscape 4, 2004. 102,5x127 cm.

Du er særlig kjent for dine bilder av skalamodeller av miljøer og landskaper, ispedd varierende grad av gjenkjennelige elementer. Hva var det som gjorde at du begynte du å arbeide på denne måten?

Det var en tilfeldighet fra 1997. Eg ble invitert til å stille ut i et kunstnerdrevet galleri i Reykjavik, Gulp Gallery. Konseptet til galleriet var at utstillinga ikke skulle være større enn at den gikk oppi en skoeske. Dermed kom miniatyrverdenen inn, og siden ble eg der.

Constructed sites 5, 2017. 103x154 cm.

Du fotograferer med storformatkamera, på film, og i utstillingen viser du også polaroider. Hvor viktig er den analoge prosessen for deg?

Den analoge prosessen er viktig for meg, og for at eg skal få den type visuelt uttrykk eg er på jakt efter i min kunst. Testet et par år med digitalopptak, med det fungerte ikke for meg. Et av de få digitale opptakene eg ble fornøyd med, henger på utstillingen :)

UTSTILLINGEN FOTOGRAFISKE KONSTRUKSJONER 2002 – 2020 AV NILS OLAV BØE VISES PÅ BUER GALLERY I PERIODEN 10.05 - 04.06. UTSTILLINGSÅPNING ONSDAG 10. MAI KL 18.00 - 20.00.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler