Student

- Jeg liker at skolen tilbyr en kreativ og eksperimentell filmutdanning

Har du lyst til å studere film ved siden av jobb eller studier? Vi har snakket med Abel Skancke Aarflot som er deltidsstudent på Oslo Fotokunstskoles filmlinje som har undervisning på kveldstid. Les om Abels erfaringer fra skolen, og hans film som ble nominert til filmfestivalen Amandus Blikkfang – og søk skoleplass med frist 24. april.
Abel Skancke Aarflot er deltidsstudent på Oslo Fotokuntskoles Film- og videokunstlinje.

Du er student på Oslo Fotokunstskoles (OFKS) deltidsstudium innen film- og videokunst på kveldstid. Hvorfor ønsker du å studere film og hva ser du for deg å benytte utdanningen til senere?

Jeg ønsket å studere film for å få muligheten til å fortelle historier ved å kombinere bilder og lyd – gjennom å uttrykke meg visuelt. 

Da jeg søkte skolen jobbet jeg for et produksjonsselskap, med ulike assistentroller på kontoret. Jeg vil lære mer om film og opprettholde det kreative ved siden av jobben. Da jeg oppdaget at OFKS har deltidsundervisning som passer fint sammen med jobben, bestemte jeg meg for å søke. Jeg liker godt at skolen tilbyr en kreativ og eksperimentell filmutdanning, som samtidig gir en god teknisk innføring i redigeringsprogrammer og andre praktiske og tekniske aspekter ved å lage film.    

Når jeg er ferdig på skolen ønsker jeg å jobbe frem egne prosjekter innen film- og video, og ta med meg det jeg har lært inn i denne praksisen. Jeg vurderer også å søke meg videre til høyere filmutdanning.    

Stillbilde fra musikkvideoen for Rural Tapes - The Observer, av Abel Skancke Aarflot. Se hele videoen her.

Hva var ditt forhold til film og video før du startet på skolens kveldsundervisning?

Under videregående ble jeg mer og mer interessert i film og jeg fikk lyst til å uttrykke meg kreativt. Før jeg startet på OFKS gikk jeg ett år på filmlinjen på Danvik Folkehøgskole. Gjennom det fikk jeg mersmak for å lage mer film.  

Stillbilde fra Amandus Blikkfang-nominerte Can you see the sound, av Abel Skancke Aarflot. Se hele filmen her.

Hovedprosjektet ditt fra forrige skoleår på Oslo Fotokunstskole ble nominert til filmfestivalen Amandus Blikkfang på Lillehammer. Kan du fortelle om denne filmen? 

Filmen er en animasjonsfilm som heter "Can you see the sound" (se hele filmen her). Det er en absurd, men fremdeles narrativ film som tar for seg sansene våre som personifiserte karakterer. Hovedpersonen er her et øre som har en slags kropp uten armer. Filmen har en surrealistisk visuell still, den er delvis humoristisk og delvis urovekkende.  

Jeg hadde lært meg After Effects på skolen og ville lage en animasjonsfilm som likner cut-out animasjon. Jeg sendte inn filmen til Amandus Blikkfang, og den ble inkludert i festivalens program. I forbindelse med visningen var jeg der og ga en presentasjon av filmen. Jeg fikk god respons og det var i det hele tatt en veldig fin opplevelse. 

Stillbilde musikkvideoen Hilmar O Jaxen - De Opplyste, av Abel Skancke Aarflot. Se hele videoen her.

På OFKS utvikler dere egne videoprosjekter, i kombinasjon med forelesninger, veiledning og praktisk teknikkundervisning. Kan du fortelle litt om din erfaring med skolen så langt, og prosjektene du har jobbet med?

Skolen har gitt med det jeg har håpet på - jeg har fått et sted å utvikle meg kreativt. For meg har det vært avgjørende at utdanningen lar seg kombinere med jobb ved siden av. Og det gjør den, selv om det til tider har vært mye å gjøre. Utdanningen gir introduksjon til mange ulike sjangere av film. Vi har vært gjennom et stort spenn fra fiksjon- til dokumentarfilm, og en rekke andre eksperimentelle måter å forholde seg til filmmediet. 

Å jobbe og utvikle egne prosjekter har vært noe av de beste med skolen så langt. Det har også vært av stor verdi å lære å bruke redigeringsprogrammer etc. for å manifestere ideene jeg har i hodet - å lære å klippe, animere m.m. Dette hadde jeg ingen kunnskap om før jeg begynte på skolen. Det har også vært nyttig å kunne sitte og jobbe på skolen, med skolens utstyrspark, studio etc. 

Stillbilde for kommende musikkvideo for Naughty Girl - Black Needle Noise & Spectra Paris, av Abel Skancke Aarflot.

Hvem vil du anbefale kveldsutdanningen i film- og videokunst på OFKS til?

Skolen er perfekt for deg som ønsker å lære deg om film, men som har andre forpliktelser på dagtid. 

Enten du er nybegynner og har lyst til å finne ut av hvorvidt film er noe for deg, eller om du har erfaring, men ønsker å finne en annen vei enn en tradisjonell filmskole. Skolen er en utmerker arena for å kunne være kreativ og skapende ved siden av jobb eller andre studier.

OSLO FOTOKUNSTSKOLE TILBYR DELTIDSUTDANNING INNEN FILM- OG VIDEOKUNST MED OPPSTART HØSTEN 2022. LES MER OM UTDANNINGEN HER OG SØK STUDIEPLASS INNEN 24. APRIL.

Ønsker du å studere fotografi eller vil du studere videokunst og film? Les mer om Oslo Fotokunstskole og søk skoleplass for heltids- og deltidsstudium (kveld). Skolen tilbyr undervisning i de to linjene «fotografi» og «film- og videokunst». Skolen tilbyr også fotokurs. Oslo Fotokunstskole er en fotoskole i Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Les mer om hvordan du kan starte din fotoutdanning eller filmutdanningoslofotokunstskole.no.

Liknende artikler