2015 blir etter alt å dømme et godt år for deg som er i interessert i fotokunst. Vi har snakket med en rekke museer og gallerier om vinterens og vårens høydepunkter. Her er et utvalg utstillinger som du ikke bør gå glipp av:

TIMO KELARANTA 22.01. – 08.03. (FOTOGALLERIET):
Timo Kelarantas arbeider kretser ikke utelukkende rundt et tema, men opererer i språkets landskap, som innehar sin egen logikk. Kunstneren visker ut gjenkjennelige identifikasjonsmarkører forbundet med konvensjonelle komposisjoner og skala. Kelaranata jobber med funnet materiale, som metall, stein, plastikk og papir samtidig som fotografiet oppnår en ny, poetisk, immateriell og tidløs dimensjon. Finske Timo Kelaranta har vært en sentral skikkelse i kunstfeltet siden midten av 70-tallet. Han har ved flere anledninger virket som professor i fotografi ved the University of Art and Design i Helsinki (For tiden ved Aalto University).

Torbjørn Rødland

TORBJØRN RØDLAND, 23.01 – 26.04 (HENIE ONSTAD KUNSTSENTER):
En svart banan, et barn i bur, nudister i natur og virusinfiserte trær; Los Angeles-baserte Torbjørn Rødland er kjent for å vekke både nysgjerrighet og ubehag med sine fotografier. Med utstillingen Sasquatch Century åpner Henie Onstad Kunstsenter den største Rødland-utstillingen i Norge på tolv år. Lørdag 24. januar 14:00-15:30 blir det samtale mellom Torbjørn Rødland og kurator Milena Høgsberg på Henie Onstad Kunstsenter. Utstillingen inneholder godt over seksti fotografier, samt ett videoverk fra 2005 med tittelen Blues for Bigfoot. Sasquatch er den mytiske, hårete villmannen som historisk sett var forgjengeren til gorillamennesket Bigfoot.
Vernissasje: 22.01. kl. 19:00-21:00.

Torbjørn Rødland, «Summer Scene», 2014,

TORBJØRN RØDLAND, 23.01. – 21.02. (STANDARD, OSLO):
Parallelt med den omfattende utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter viser Rødland et utvalg arbeider på galleriet Standard. Les intervju med Rødland om de to utstillingene på kunstkritikk.no.

Candida Höfer – Deichmanske bibliotek 2000, (3 bilder)

CANDIDA HöFER, 06.02. – 08.03. (GALLERI K)
Candida Höfer er sammen med store navn som Thomas Struth, Thomas Ruff, Andreas Gursky del av Becher-skolen som hadde sitt utgangspunkt ved kunstakademiet i Düsseldorf, og det innflytelsesrike kunstner-/lærerparet Bernd og Hilla Becher. Höfer fotograferer stor sett interiører og arkitektur i store formater og i den kommende utstillingen vil hun vise en kombinasjon av eldre og nyere verk.

Zanele Muholi

ZANELE MUHOLI 21.02. – 29.03. (AKERSHUS KUNSTSENTER):
Muholi (f.1972) har tidligere representert Sør-Afrika på både store mønstringer som Venezia-biennalen 2013 og Documenta 13. Hennes kanskje mest kjente prosjekt er fotoserien Faces and Phases, der Muholi har portrettert over 300 personer som alle har til felles at de tilhører en seksuell minoritet. Utstillingen på Akershus Kunstsenter vil vise en kombinasjon av installasjon, video og fotografi.

Album 31

SOPHY RICKETT & BETTINA VON ZWEHL, 19.03. – 10.05. (FOTOGALLERIET):
Album 31 er et samarbeidsprosjekt mellom kunstnerne Sophy Rickett og Bettina von Zwehl initiert av GRAIN ved the Library of Birmingham. Utgangspunktet for prosjektet var the Sir Benjamin Stone Collection som er et omfattende arkiv over fotografier samlet av den viktorianske fotografen. Et av albumene i denne samlingen er Album 31 som inneholder bildene Stone ville beholde men som ikke passet inn i noen av de andre albumene. Kunstnerne la merke til at bildene var sortert tilsynelatende tilfeldig, som om reglene som gjaldt resten av samlingen var midlertidig frafalt. På denne måten kunne tema, prosesser, tidslinjer og tilnærminger sameksistere. Resultatet er en kaotisk spontanitet full av poesi og humor som også har en mørkere side. De to internasjonalt anerkjente kunstnerne har blitt invitert til å respondere på det fotografiske arkivet og har laget nye spesialproduserte albumsider som vil stilles ut på Fotogalleriet.

Dag Nordbrenden

DAG NORDBRENDEN, 17.04. – 16.05. (AKERSHUS KUNSTSENTER)
I Nordbrendens siste prosjekt som skal vises i Akershus Kunstsenter tar han for seg den økonomiske krisen i Brasil, der store byggeprosjekter brått ble forlatt. Tilbake står tomme skall av boligkomplekser som skulle huse turister. Gjennom fotografi og video utforsker Nordbrenden det dokumentariske i en formalistisk stil.

Tom sandberg

TOM SANDBERG, 24.04. – 14.06. (KUNSTNERNES HUS):
Kunstnernes Hus vil i vår presentere en stor minneutstilling med fotografiene til den anerkjente og nylig avdøde fotografen Tom Sandberg. Sandbergs bilder har vært til inspirasjon og innflytelse for en hel generasjon norske billedkunstnere og fotografer. Fra de helt nære og intense møtene i hans ikoniske portretter, til evigheten han avbilder i landskap og himmelrom, har han satt sitt preg på norsk fotografihistorie slik få andre har evnet. Den ene overlyssalen på Kunstnernes Hus er viet Sandbergs oppmerksomme nærvær i bilder av lys og materialitet i overflater som hud, hår og refleksjoner. Det andre rommet vil åpne for den mer innadvendte og tilbaketrukne motivkretsen, det være seg i landskap, i skyformasjoner eller en figur i et rom. Utstillingen er kuratert av Sune Nordgren.

Fra Vårutstillingen 2014

VÅRUTSTILLINGEN 2015, 21.05. – 28.06. (FOTOGALLERIET)
Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet inviterer til den årlige Vårutstillingen som viser et utvalg håndplukkede arbeider fra innsendte verker. Årets utstilliere er Bjørn Erik Haugen, Damir Avdagic, Jeanette Christensen, Pål Erik Ekern, Randi Nygård, Vegar Moen. Utstillingsåpningen sammenfaller med annonseringen av Fotokunstprisen på 100.000 kroner som deles ut til den kunstneren som deltar på Vårutstillingen med det verk som ansees som mest betydningsfullt.Om Oslo Fotokunstskole:
Ønsker du å studere foto? Oslo Fotokunstskole tilbyr to-årig fotoutdanning i hjertet av Oslo. På vår fotoskole kan du utvikle ditt eget fotografiske språk med noen av landets beste fotokunstnere som lærere og gjestelærere. Oslo Fotokunstskole er en kunstskole Oslo for deg som ønsker å utforske dine kreative evner i et engasjerende og dynamisk miljø. I løpet av skolens første år er det fokus på analog fotografi og studentene har god tilgang til mørkerom i både farge og svart/hvitt. Den tekniske undervisningen fordyper seg under skolens andre år i digital fotografi, etterbehandling, printing etc. Skolen ble etablert i 1989 og holder til i lyse og velutstyrte lokaler ved Alexander Kiellands Plass. Utdanningen er godkjent for stipend og lån fra Lånekassen. Les mer om hvordan du kan starte dine fotostudier på vår hjemmeside.

Les mer om skolen på vår hjemmeside oslofotokunstskole.no.
Hold deg oppdater ved å følge oss på Facebook.
Følg skolehverdagen på vår Instagram.

Liknende artikler